Jak powstają wysokogatunkowe wędliny?

W zakładach przetwórstwa mięsnego powstają wędliny różnej jakości. Część z nich produkuje się na bazie 60-70% mięsa i za pomocą specjalnych środków zwiększa się ich wagę po nasączeniu dużą ilością wody. W wysokogatunkowych wędlinach 100 g gotowego wyrobu powstaje z co najmniej 100 g mięsa, a konsystencja i smak wędliny zależą od dokładnego masowania mięsa i dodania do niego odpowiednich przypraw. Dowiedz się więcej o produkcji wysokogatunkowych wędlin.
- Najlepsze gatunki mięsa i starannie dobrane przyprawy
- Masownice próżniowe – proces masowania mięsa kluczowy w produkcji wędlin
Wysokiej jakości wędliny cieszą podniebienia wszystkich smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie życia bez dobrej kanapki z szynką lub imprezy bez deski wędlin. Jeśli i Ty się do nich zaliczasz, powinieneś zapoznać się z najważniejszymi elementami wyrabiania szynek, polędwic bądź mortadeli. Dowiedz się więcej o procesie produkcji wysokogatunkowych wędlin w zakładach przetwórstwa mięsnego.
Najlepsze gatunki mięsa i starannie dobrane przyprawy
Zanim rozpocznie się główny proces produkcji wędliny i ustali się wszystkie parametry procesu technologicznego w zakładzie przetwórstwa, należy przygotować starannie wyselekcjonowane mięso. Może to być zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe w zależności od typu wędliny, który chce się wyprodukować. Do mięsa należy dodać przede wszystkim sól, która przedłuża jego trwałość i ogranicza ryzyko rozwoju niebezpiecznych bakterii, a także zioła i inne przyprawy, które wpływają na ostateczny smak wędliny. Po tym etapie można przejść do ważnego procesu masowania mięsa. Proces masowania mięsa odbywa się w masownicy próżniowej.
Masownice próżniowe – proces masowania mięsa kluczowy w produkcji wędlin
Masownice próżniowe to urządzenia, które mają kluczowe znaczenie w procesie produkcji wędlin. Wykorzystuje się je powszechnie w zakładach przetwórstwa mięsnego, gdyż zapewniają równomierność masowania i kontrolują czas trwania poszczególnych cykli, by dokładnie przygotować mięso do dalszej obróbki. Odpowiednio dobrane parametry pracy sprawiają, że mięso wraz z przyprawami zyskują optymalną, delikatną konsystencję i strukturę. Masownica próżniowa zwiększa plastyczność mięśni i sprawia, że wędlina zyskuje pożądaną formę, lepiej się kroi i jest smaczniejsza – w komorze masowania kontrolowane są wszystkie parametry niezbędne do uzyskania takiego efektu. Co ważne, masownica próznicowa jest łatwa do utrzymania w czystości, gdyż ma gładką, pozbawioną nierówności powierzchnię. Dzięki temu ogranicza ryzyko zanieczyszczeń mięsa i pogorszenia jego jakości.
Materiał zewnętrzny