Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

28 lutego 2024

Nie tylko do picia — przepisy z wykorzystaniem kawy

Kawa to nie tylko pyszny napój, ale również doskonały składnik do urozmaicenia wielu przepisów. Jej intensywny smak i aromat mogą nadać potrawom zupełnie nowego wymiaru. Poniżej przestawiamy kilka sprawdzonych przepisów z kawą w roli głównej, które z pewnością przypadną do gustu każdemu kawoszowi.

Sos kawowy

Sos kawowy to idealny dodatek wielu deserów, zwłaszcza tych opartych na czekoladzie, takich jak brownie, tiramisu lub tort czekoladowo-kawowy. Jest również doskonałym uzupełnieniem lodów, naleśników, a także gofrów. Możemy nim urozmaicić shake kawowy, kawę latte lub inne napoje. Sos kawowy doskonale pasuje także do mięsa z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny oraz ryb.

Aby przygotować ten aromatyczny sos, wystarczy połączyć silnie zaparzoną kawę z mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy cukier i masło. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Możemy również urozmaicić przepis o ulubione przyprawy korzenne, np. cynamon lub goździki.

Ciasteczka kawowe

Ciasteczka kawowe to doskonała propozycja dla miłośników słodkości, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek na wiele okazji. Świetnie smakują w towarzystwie kawy lub herbaty, a ich przygotowanie jest wyjątkowo proste.

Zaczynamy od utarcia masła, cukru pudru, mąki ziemniaczanej i jajek. Następnie do niewielkiego naczynia wlewamy likier kawowy i rozpuszczamy w nim kawę rozpuszczalną. Całość mieszamy z przygotowaną masą, dodajemy mielone orzechy laskowe i zagniatamy. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej i za jej pomocą wyciskamy kółeczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w 200°C. W międzyczasie ucieramy cukier puder z likierem kawowym i polewamy gotowe ciasteczka. Na koniec dekorujemy ziarenkami kawy.

Więcej informacji o przepisie dostępnych jest na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasteczka-kawowe.

Muffinki z kawą

Muffinki z dodatkiem kawy to świetna opcja na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę w ciągu dnia. Są puszyste, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie pyszne kawy i szybkie wypieki pełne wyrazistego smaku.

Na początek ucieramy jajka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę lub masło, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kawę cappuccino i mleko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut. Tak przygotowane babeczki możemy udekorować bitą śmietaną, sosem kawowym, kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!

Kawowe brownie

Kolejną propozycją jest kawowe brownie, czyli idealny deser dla wszystkich miłośników wilgotnych wypieków o intensywnym smaku i aromacie. To idealne połączenie kawy, orzechów i czekolady, które nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole.

Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, sól, orzechy włoskie i migdały. W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem i przelewamy do suchych składników. Całość miksujemy na małych obrotach, a następnie dodajemy jajka, wystudzoną kawę espresso i likier kawowy. Masę przelewamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 25 minut w 180°C. Gotowe brownie polewamy czekoladą i gotowe!

Sernik cappuccino

Na koniec przestawiamy sernik cappuccino, który zasmakuje każdemu, kto ceni sobie smak kawy i kremowe ciasta. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy i herbaty, jak i osłodzenie ważnych uroczystości.

Zaczynamy od rozpuszczenia masła wraz z cukrem w dużym rondlu, a następnie dodajemy twaróg, jajka, mascarpone oraz budynie wymieszane wcześniej z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Całość mieszamy na średnim ogniu do zgęstnienia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkopty zamoczone w rozpuszczonej kawie z cukrem. Na wierzch wykładamy połowę masy serowej i przykrywamy kolejną warstwą namoczonych biszkoptów. Na górę kładziemy pozostałą masę serową i porcję lekko zanurzonych od spodu biszkoptów. Ciasto posypujemy kakao i ostawiamy na całą noc do lodówki.

Brzmi smacznie? Cały przepis dostępny jest na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-cappuccino.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx