Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

18 stycznia 2025

Piekarnia – na co zwracać uwagę podczas kupna pieczywa? Co wyróżnia jakościowy chleb?

Piekarnia jest miejscem, w którym smak i jakość produktów są bezpośrednio związane z jakością używanych składników, akcesoriów i urządzeń. Bogaty wybór chlebów, bułek i rogali sprawia, że czasami nie wiemy, co wybrać. Wypieki z jakościowej piekarni powinny charakteryzować się kilkoma cechami. Jakimi? Odpowiadamy w naszym artykule!

  1. Piekarnia – postaw na jakościowe, świeże pieczywo
  2. Jakie są rodzaje chlebów?
  3. Zacznij dzień z naturalnym pieczywem. Który chleb jest najzdrowszy?

Prawdziwe pieczywo to takie, które wytwarza się bez żadnych polepszaczy czy sztucznych składników.

Piekarnia – postaw na jakościowe, świeże pieczywo

Na smak pieczywa wpływa głównie jakość i skład stosowanych surowców. Wartość odżywcza, zdrowotność i atrakcyjność określona barwą, kształtem i starannym opakowaniem to istotne cechy wypieków. Powszechnie znany jest znaczący udział pieczywa w zaspokajaniu naszych potrzeb energetycznych i odżywczych, niewiele natomiast zwraca się uwagi na szczególną rolę pieczywa w sprawnym funkcjonowaniu mózgu! Do odżywiania komórek nerwowych mózgu najlepsze są węglowodany złożone, np. skrobia będąca głównym składnikiem mąki i chleba. Makrocząsteczki skrobi składają się z łańcuchów glukozy, ale powoli są rozkładane do glukozy w układzie trawiennym, a to pozwala na nieustanną i jednostajną dostawę energii do mózgu na długi czas. Z żywieniowego punktu widzenia to właśnie chleby i inne produkty zbożowe są najlepszym pokarmem dla rozwijania inteligencji, zwłaszcza że oprócz wolno przyswajalnej glukozy mają też podstawowe składniki, które są kluczowe w procesie trawienia np. witaminy B1.

Jakie są rodzaje chlebów?

Piekarnia jest miejscem, w którym wybór pieczywa jest naprawdę bogaty. Wymienić należy takie rodzaje chlebów, jak:

  • pszenny,
  • razowy,
  • tostowy,
  • słonecznikowy,
  • orkiszowy,
  • gryczany,
  • żytni,
  • pumpernikiel.

Oprócz chlebów dostępne są także bułki i rogale (z dynią, z makiem, z ziarnami zbóż, z kminkiem, z sezamem).

Zacznij dzień z naturalnym pieczywem. Który chleb jest najzdrowszy?

Czym się charakteryzuje dobry chleb? Co zawiera? Więcej witamin, składników mineralnych i błonnika będzie znajdować się w pieczywie razowym niż w pieczywie pszennym. Stanowi ono źródło witamin z grupy B i witaminy E oraz żelaza, wapnia, cynku, magnezu, potasu i fosforu. Warto pamiętać, że im rodzaj mąki jest opatrzony wyższą liczbą, tym więcej istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składników zawiera.
     
Nie wszyscy mogą czerpać z zalet pełnowartościowego pieczywa. Powinny go unikać w swojej diecie osoby, które cierpią na zespół jelita nadwrażliwego, refluks żołądkowo-przełykowy lub problemy z wątrobą. Jest to związane z kwasem mlekowym oraz octowym, które znajdują się w zaczynie niezbędnym do jego wypieku, a które jednocześnie drażnią śluzówkę przełyku, jelita cienkiego i żołądka. Sam kwas mlekowy jest ceniony za dobry wpływ na pracę układu trawiennego, działanie antynowotworowe, zapobieganie zaparciom oraz hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych.
     
Jasne pieczywo nie jest zalecane osobom, które chorują na celiakię lub są nadwrażliwe na gluten. Powinny one raczej wybierać pieczywo ryżowe, kukurydziane, sojowe lub gryczane. Wyjątek stanowi pieczywo bezglutenowe.

Jak odróżnić prawdziwy chleb od tego, co się za niego podaje? Oto kilka wskazówek:

  • Nie każde ciemne pieczywo to pieczywo razowe! Warto czytać etykiety i zwracać uwagę, czy skład obejmuje karmel – jeśli tak, producent liczył na naszą naiwność.
  • Bardzo dobrze, jeśli w składzie znajdziemy tylko 4 pozycje: zakwas, mąkę, wodę i sól.
  • Jeśli zakupiony przez nas chleb nie pleśnieje i zachowuje swoje właściwości przez tydzień, to znaczy, że dokonaliśmy dobrego wyboru.
  • Prawdziwe pieczywo razowe powinno odpowiednio dużo ważyć. Jeśli chleb jest bardzo lekki, to wiadomo, że naturalnymi metodami nie powstał. Swoje zadanie wykonały spulchniacze i sztucznie go nadmuchały.
  • Chleb też nie może się kruszyć i łamać w rękach.
  • W przypadku prawdziwego, świeżego chleba, skórka nie odchodzi od miąższu.
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx