pon. Maj 25th, 2020

Olej kokosowy na odchudzanie i nie tylko

Od pewnego czasu olej kokosowy zyskał szerokie rozpowszechnienie w kuchni, bowiem zwolennicy zdrowego stylu żywienia proponują ten produkt jako świetny zamiennik wobec klasycznego masła czy innego typu tłuszczu używanych do smażenia. Jak się okazuje, poza tym, że tytułowy rodzaj artykułu spożywczego pozwala być „fit”, dodatkowo gwarantuje także znakomitą kondycję licznych narządów naszego organizmu.

Dwie odmiany

Konsumenci poszukujący oleju kokosowego do zastosowania w codziennych kulinariach, mają do wyboru dwa jego rodzaje – rafinowany oraz tłoczony na zimno. Ten pierwszy cechuje się białym zabarwieniem i brakiem zapachu. Drugi z kolei jest nieco niebieski w swym odcieniu oraz charakteryzuje go lekko kokosowy aromat. Zasadnicza różnica pomiędzy obiema odmianami tkwi też w cenie – tłoczony na zimno jest znacznie droższy, a wynika to w głównej mierze z tego względu, że olej ten posiada o wiele więcej właściwości prozdrowotnych. Niezależnie jednak od typu, oba wyróżnia duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także wiele cennych dla zdrowia ludzkiego minerałów takich jak żelazo, magnez czy wapń. Ze względu na to, że jest to tłuszcz lekkostrawny – w odróżnieniu od innych tłuszczy roślinnych, smalcu czy słoniny bądź masła – znakomicie nadaje się do wykorzystania w potrawach osób dbających o linię. To zdecydowany numer jeden, jeżeli chodzi o przyspieszanie przemiany materii i wspomaganie procesu naturalnego spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki regularnemu dodawaniu oleju kokosowego do przyrządzanego menu, możemy raz na zawsze pozbyć się zbędnych kilogramów. Badania naukowe wykazały również, że poprzez bardzo bogaty skład i mnóstwo wartościowych substancji zawartych w oleju kokosowym, gwarantuje on uczucie sytości na tyle długo, że nie podjadamy między posiłkami.

Zgodnie z zaleceniami

Traktując olej kokosowy jako motor napędzający do szybszej pracy jelit i lepszego trawienia, niekoniecznie musimy sięgać po jego tradycyjną, typową postać i pić go łyżeczkami. Na rynku suplementów diety istnieją certyfikowane wyroby specjalistyczne takie jak przykładowo produkty znanej marki NOW Foods dostępne na stronie Sklepswanon.pl, które zawierają wygodne w zażywaniu kapsułki ze stuprocentową zawartością omawianego składnika. Olej kokosowy nie każdemu przypadnie do gustu i nie zawsze zadowala wszelkie kubki smakowe, dlatego preparaty wyżej wspomniane stanowią warte uwagi środki zastępcze pozwalające nie rezygnować z dostarczania organizmowi tak cennych substancji. Według dietetyków, wystarczą dwie stołowe łyżki oleju kokosowego na dobę, przez parę tygodni regularnego zażywania, aby zauważyć równie systematyczne chudnięcie- średnio dwa kilogramy na miesiąc. Podobne rezultaty daje spożywanie oleju kokosowego jako suplementu w tabletkach.

1
Dodaj komentarz

avatar
20000
1 Wątki w komentarzach
0 Odpowiedzi na wątek
0 Obserwujący
 
Najczęściej komentowany komentarz
Najgorętszy wątek komentarza
1 Komentarz autorów
Karolina7 Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Karolina7
Gość
Karolina7

Aż przetestuje 😛