Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

24 lipca 2021

Najlepsza kawa ziarnista – poradnik przedzakupowy

Kawa ziarnista zyskuje coraz większą popularność. Ciągle przybywa jej smakoszy. Nic dziwnego, świeżo zmielona kawa ma nieporównywalnie lepszy smak i aromat w stosunku do zwykłej kawy mielonej czy kawy rozpuszczalnej.

Charakterystyka kaw ziarnistych – rodzaje i różnice

Na rynku kawa ziarnista występuje jako arabika, robusta oraz ich mieszanka. Arabika stanowi szlachetniejszą odmianę, bardziej wymagającą w uprawie i posiada niższą zawartość kofeiny. Pozyskiwanie robusty jest łatwiejsze i tańsze, ale jej ziarna zawierają więcej kofeiny. Mieszanka arabiki i robusty w różnym stężeniu powstaje dla zrównoważenia lub urozmaicenia smaku, aromatu, mocy kawy. Poszczególne rodzaje kaw dostępnych w sklepach różnią się: intensywnością smaku, kwaskowatością, aromatem, zawartością kofeiny. Mają też różny stopień palenia, który wpływa na walory smakowe kawy. Smak kawy zależy również od regionu, na którym jest uprawiana.

Najlepsza kawa ziarnista – którą wybrać?

Wybór najlepszej kawy jest kwestią mocno indywidualną. Trudno jednoznacznie doradzić, która kawa jest najlepsza. Przy wyborze kawy można jedynie sugerować się opiniami innych klientów. Dlatego zachęcam do poznania 10 najlepszych kaw w rankingu powstałym na czaskawy.pl

Top 10 najlepszych kaw ziarnistych

  1. Riposso Bianco 100% Arabica

cechy:

  • mieszanka 100% arabiki
  • delikatny i zdecydowany smak
  • orzechowo-migdałowy zapach
  • delikatna goryczka i niska kwaskowatość
  • obfita, orzechowa pianka crema
  • stopień palenia – mocny
  • zawartość kofeiny – niska
  1. Kimbo Aroma Gold

cechy:

  • mieszanka 100 % arabiki
  • delikatny cytrusowy smak
  • intensywny aromat
  • stopień palenia – średni
  • zawartość kofeiny – niska
  1. Riposso Crema Blend

cechy:

  • mieszanka 70% arabika i 30% robusta
  • lekko czekoladowy smak i aromat
  • pozbawiona kwasowości
  • brak goryczki
  • stopień palenia – średni
  • zawartość kofeiny – bogata
  1. Lavazza Qualita ORO

cechy:

  • mieszanka 100% arabika 
  • klasyczna, delikatna nuta kwiatowa
  • intensywny smak i aromat
  • kwaskowatość – delikatna
  • stopień palenia – jasny
  • zawartość kofeiny – niska
  1. Peellini TOP

cechy:

  • połączenie 8 rodzajów ziaren 100% arabiki
  • intensywny i słodkawy smak
  • stopień palenia – mocny
  • zawartość kofeiny – bardzo niska
  1. TAZZA – PREMIUM

cechy:

  • mieszanka ziaren 100% arabika
  • delikatny, nieco owocowy, słodki smak
  • cytrusowy i kwiatowy aromat
  1. Riposso Exclusive B&K

cechy:

  • mieszanka 2 rodzajów ziaren 100% arabiki
  • delikatna kawa
  • aromat i smak z akcentem czerwonych owoców, orzechów oraz słodyczy miodu
  • stopień palenia – jasny
  1. Kawa Riposso Exclusive Brasil

cechy:

  • 1 rodzaj 100% arabiki
  • wyraźnie owocowa słodycz, nuta czekolady i orzechów ziemnych
  • kwaskowatość średnia
  1. Lavazza Crema e Aroma

 cechy:

  • klasyka pośród kaw ziarnistych Lavazza
  • 40% ziaren arabiki oraz 60% ziaren robusty
  • aromatyczna, wyrazista
  • smak intensywny
  • wyczuwalny słodkawy posmak
  • stopień panie – średni
  • zawartość kofeiny – duża
  1. La Brasiliana Marfisa

cechy:

  • z 12 odmian ziaren kawy 100% arabiki
  • przewaga arabiki (90%)
  • mocno intensywny, przyjemny aromat
  • subtelny, a zarazem pełny smak
  • niezakłóconą goryczką czy kwaskowatością.
  • bardzo aromatyczna
  • czekoladowy posmak
  • stopień panie – średni
  • zawartość kofeiny – niewysoka
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x