Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

30 lipca 2021

Chicken Burgery – Zdrowsza alternatywa dla burgerów wołowych

Może nie są jeszcze tak popularne, jak ich wołowe odpowiedniki, ale Chicken Burgery mają znaczną przewagę – według dietetyków kanapkę ze smażonym kurczakiem można jeść częściej niż z kotletem z czerwonego mięsa. Chrupiąca panierka do kurczaka tylko poprawia jego notowania. Gotowi na tę nierówną walkę?

CZERWONE, CZY BIAŁE?

Często ostatnio się słyszy, że spożywanie w nadmiarze czerwonego mięsa ma zgubny wpływ na zdrowie. Przyczynia się bowiem do zmian zakrzepowych, które powodują miażdżycę i inne choroby serca. Wołowina cieszy się złą sławą również z powodu masowej produkcji mięsa, wpływającą na znaczną degradację środowiska naturalnego i ogromne zużycie wody. Fundacja Food Print Network podaje, że do wyprodukowania jednego burgera (150 g wołowiny) potrzeba ok. 2,5 tysiąca litrów wody.

To tyle ile przeciętny człowiek powinien wypijać jej w ciągu jednego dnia. Fani burgerów na szczęście mają w czym wybierać. Chicken burgery to równie ciekawa alternatywa, która ostatnio podbija rynek. Tajemnicę ich popularności stanowi panierka do fileta z kurczaka, w stylu amerykańskim, rozpowszechniona przez sieć restauracji KFC.

A co przeważa na rzecz kurczaka? Jego mięso dostarcza organizmowi przede wszystkim cenną porcję białka. Choć w 100 gramowym steku wołowiny zawiera się ok 21 g białka to nasz organizm potrafi przyswoić zaledwie jedną czwartą z tej porcji. Białe mięso jest dużo mniej tłuste, a białko lepiej absorbowalne dla człowieka, szacuje się, że nawet w osiemdziesięciu procentach. Dlatego jest tak chętnie wybierane przez sportowców.

chrupiąca panierka i kurczak

GDZIE ZJEŚĆ NAJLEPSZE CHICKEN BURGERY?

Burgery z kurczakiem można znaleźć w wielu burgerowniach, w których dominuje kotlet wołowy. Nie cieszą się tam one jednak szczególną popularnością. Istnieją za to miejsca na kulinarnej mapie Polski specjalizujące się tylko w tego typu daniach. Idealnie chrupiąca panierka do kurczaka to ich znak firmowy, a w ofercie znajdziemy stripsy, nuggetsy, skrzydełka, tortille i właśnie oryginalne burgery.

Na ostro lub w łagodnej marynacie, z dodatkiem sosów, świeżych warzyw, zamknięte w bułce, są lubiane przez wszystkich od dzieci po dorosłych, kobiety, mężczyzn, z większych i mniejszych miast. Szukasz czegoś innego niż pizza, kebab, czy burger wołowy? Świetnie skomponowany chicken burger to dobry wybór. Chrupiąca panierka kurczaka nie tylko smakuje, ale też chroni mięso przed utratą soczystości w procesie smażenia.

JAK PRZYGOTOWAĆ CHRUPIĄCEGO KURCZAKA?

Panierka do kurczaka jest robiona na różne sposoby. Zazwyczaj powstaje z mieszaniny mąki lub bułki tartej, przypraw i kleiwa (jajko lub wegański zamiennik), ale kuchnie świata dostarczają innych inspiracji. Często tworzy się ją z płatków kukurydzianych, ziaren sezamu, orzechów nerkowca, czy pestek słonecznika. Istotą smaku nie jest jednak sama panierka kurczaka, ale marynata do kurczaka. Wcześniej zamarynowany kurczak, obleczony w panierkę smażony jest w głębokim oleju, w wysokiej temperaturze.

Jako treść burgera najlepiej nadaje się pierś kurczaka. Można pokroić ją na mniejsze kawałki – tak uzyskamy stripsy. Cała reszta to już kwestia wyobraźni. Kurczak w panierce świetnie łączy się ze wszystkim, warto więc nie szczędzić warzyw, czy nawet owoców, sosów i dodatków. Co kto lubi! Najważniejsze żeby mięso było soczyste, a panierka chrupiąca. Właściwie nic więcej nie trzeba do pełni szczęścia.

5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x