Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

6 października 2022

Whisky czyli woda życia

Nazwa „whisky” pochodzi od szkockiej gwary i oznacza „woda lecznicza” (z gaelickiego: uisge beatha), znanego również po łacinie jako aqua vitae. Whisky to jeden z najpopularniejszych na świecie mocnych alkoholi i cieszy się ogromną popularnością w wielu krajach na całym świecie.

Whisky destylowana jest w wielu krajach, a najbardziej popularna jest w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Japonii. Istnieje wiele różnych rodzajów whisky, a niektóre kraje mają specjalne przepisy regulujące ich produkcję. Niezależnie od tego, czy jest to whisky irlandzka, szkocka, bourbon czy kanadyjska, jest to najpopularniejszy alkohol, po który sięgają smakosze i miłośnicy na całym świecie.

Krótka historia whisky 

Whisky to ciemny spirytus i podobnie jak inne mocne alkohole, może być produkowana z różnych rodzajów surowców. Najczęściej używa się jęczmienia lub pszenicy, a także owsa, który nadaje whisky charakterystyczny smak i aromat. Whisky wytwarza się także z kukurydzy lub żyta. Whisky otrzymuje się przez destylację słodu jęczmiennego lub zboża. Na następnym etapie whisky dojrzewa w dębowych beczkach. Dojrzewanie trwa od kilku lat do kilkunastu, a nawet więcej. To nadaje jej dębowo-drzewny smak, sprawia, że trunek nabiera ciemnego i głębokiego koloru oraz łagodzi ostrość alkoholu. Po leżakowaniu w beczkach whisky jest mieszana z innymi beczkami, często rozcieńczana do pożądanej mocy butelki. Whisky jest zwykle butelkowana na poziomie 40 % lub więcej.

Whisky była pierwotnie stosowana w medycynie zarówno jako środek znieczulający, jak i antybiotyk, który aplikowany był miejscowo na skórę. Technologia destylacji została przywieziona do Irlandii i Szkocji przez mnichów między 1100 a 1300 rokiem. Wino nie było tam łatwo dostępne, więc piwo jęczmienne destylowano na spirytus, który stał się whisky. Do końca XV wieku produkcja alkoholi ograniczała się głównie do aptek i klasztorów. Whisky dotarła do Ameryki Północnej z irlandzkimi i szkockimi imigrantami i rozprzestrzeniła się na cały świat. 

Historia whisky sięga początków XV wieku. Do tego czasu używano tylko naturalnych sposobów fermentacji, Destylacja była dużym postępem, ponieważ pozwalała na otrzymanie czystego alkoholu o stałej zawartości etanolu. Whisky zaczęła być produkowana w XVIII wieku na większą skalę i od tego czasu jej popularność tylko rosła.

whisky Ballantine's

Whisky — jak powstaje?

‘’Whisky’’ to nazwa głównie trunków szkockich, zaś ‘’whiskey’’ (pisane przez ‘’e’’) dotyczy irlandzkich i amerykańskich. Oprócz tego whisky bez „e” wytwarzana jest również w Japonii. Mimo że wszystkie mają podobny smak i aromat, istnieją pewne różnice, które można zauważyć między nimi. Każdy styl whisky i każda marka ma inne cechy smakowe, aczkolwiek mówiąc najogólniej charakteryzuje ją zbożowy, drzewny, smak dębu oraz wanilia, toffi, owoce i przyprawy. Niektóre whisky mają ostry alkoholowy smak, inne zaś są bardzo gładkie i łagodne. 

Różne style whisky wykorzystują nieco inne metody, ale zasadniczo wszystkie są wytwarzane w ten sam sposób. Podobnie jak piwo, whisky zaczyna się  od zacieru zbożowego (najczęściej jęczmienia, kukurydzy, żyta i pszenicy). Podobnie jak jęczmień, niektóre z nich mogą być również słodowane. Ziarna są mieszane z wodą i drożdżami — fermentacja przekształca skrobię w cukry, które produkują alkohol. Następnie przez przechodzi przez destylator, który podgrzewa płyn do postaci stężonej pary. W ten sposób otrzymuje się klarowny, wysokoalkoholowy płynny destylat.

Rodzaje whisky

Whisky jest dostępna wielu stylach i wariantach. Na przykład bourbon musi spełniać określone kryteria, aby móc umieścić jego nazwę na etykiecie. Z kolei whisky — powszechnie określana jako whisky mieszana, może być wytwarzana w jakimkolwiek miejscu przy użyciu dowolnego składnika lub procesu. Wszystkie style mają swoje własne cechy charakterystyczne, które sprawiają, że każda whisky jest wyjątkowa. 

Blended Whisky: jest mieszanką różnych whisky, które zostały już poddane starzeniu. Zwykle składa się z whisky destylowanej z różnych ziaren. Zarówno whisky kanadyjska, irlandzka jak i szkocka uwzględnia produkcję whisky mieszanej. Terminu Blended używa się również do whisky, które nie pasują do żadnego standardowego stylu. 

Single Malt Whisky: jest to whisky, która jest produkowana tylko w jednej destylarni, nie mieszana, powstaje z pojedynczego słodu zbożowego i to ją wyróżnia. Najbardziej znana to między innymi: single malt szkocka, irlandzka, japońska.

Scotch Whisky: szkocka whisky to single malt z jęczmienia słodowego i whisky blended, która zawiera whisky zbożową. Charakterystycznym smakiem jest dym wytwarzany przez suszenie słodu na ogniu torfowym. Różne regiony Szkocji produkują single malty, które mają własne, indywidualne cechy i aromat. Jedną z najbardziej popularnych szkockich jest whisky Ballantine’s.

Irish Whiskey: ta whisky musi być destylowana w Irlandii i najczęściej jest mieszana, chociaż dostępne są również single malty. Whisky irlandzka  jest zazwyczaj trzykrotnie destylowana z zielonego jęczmienia i starzona przez minimum trzy lata. Irish whiskey znana jest ze swojego wyjątkowego smaku, który jest miękki, lekki i delikatny. Jedną z najbardziej znanych i popularnych whiskey z Irlandii jest „Whiskey Jameson

whiskey Jameson

Bourbon Whiskey: produkowany tylko w Ameryce północnej i ma jedne z najbardziej rygorystycznych przepisów. Musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy, destylowanej do 160 stopni lub mniejszej, w beczce do 125 stopni i starzonej w nowych zwęglonych dębowych beczkach. Większość burbonów ma silny i intensywny smak, ale mogą się różnić. 

Tennessee Whiskey: przepis na dobrą whiskey wygląda podobnie jak w przypadku burbona, ale musi być produkowana w stanie Tennessee. Przechodzi również przez proces filtracji węglem drzewnym zwany Lincoln County Process, dzięki czemu whisky staje się wyjątkowo łagodna i zyskuje lekko przypalonego, drzewnego posmaku.

Kanadyjska Whiskey: Kanada jest znana z jednych z najbardziej gładkich mieszanych whisky na świecie. Żyto jest popularnym zbożem, ale whisky używane w mieszankach są produkowane z różnych zbóż. Często zdarza się, że do produkcji Canadian Whiskey używa się 20 lub więcej składników. 

Japońska whisky: techniki i cechy produkcji tej whisky są bardzo podobne do whisky szkockiej, ponieważ Japonia wzorowała się w tym przypadku na Szkocji. Tutaj uwaga skupia się głównie na whisky single malt z torfowymi aromatami, co powoduje, że uważane są za bardzo dobre whisky lubiane przez wielu amatorów.

Johnnie Walker

Najlepsza whisky znana na całym świecie

Istnieje bardzo wiele rodzajów dobrej whisky z różnych regionów, dzięki czemu każdy może znaleźć swoją ulubioną butelkę. Najstarsze destylarnie produkują whisky według niezmiennych od lat, rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To dzięki temu największe marki whisky cieszą się tym samym, niezmiennym smakiem i aromatem uwielbianych przez wszystkich. Obecnie whisky możemy spotkać w wielu różnych wariantach i edycjach limitowanych, które również idealnie nadają się na prezent lub upominek. Poniżej przedstawiamy kilka najbardziej popularnych marek whisky, które są znane i lubiane na całym świecie:

  • Whisky szkocka: „Chivas Regal”, „Johnnie Walker” , „Macallan”, „Glenfiddich”, „Ballantine’s”
  • Whiskey amerykańska: „Jack Daniel’s”, „Jim Beam”, „Maker’s Mark”.
  • Whiskey irlandzka: „Bushmills”, „Whiskey Jameson”, „Tullamore Dew”.
  • Whisky kanadyjska: „Canadian Club”, „Crown Royal”, „Seagram’s”.
  • Whisky japońska: ‘’Glen Garioch’’, ‘’Bowmore’’, ‘’Auchentoshan’’.
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej
Andrzej
24 dni temu

każdą z tych trzech marek znam i lubię. Fajnie, że czasem można przeczytać u Was takie publikacje.

1
0
Dodaj komentarzx