Owoce liczi – co należy o nich wiedzieć?

Egzotyczne owoce liczi od kilku lat cieszą się coraz większą popularnością w Polsce. Bardzo cenione za świetne walory smakowe, skrywają w sobie wiele innych korzyści prozdrowotnych, o których przeczytać można w dalszej części artykuły. Czy każdy może jeść liczi? Na co może nam pomóc? Jak należy go obierać ze skórki oraz jakie inne właściwości mają znaczenie dla naszego organizmu? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Spis treści
- Jak wygląda liczi?
- Jakie ma właściwości?
- Kto powinien jeść?
- Kiedy można, a kiedy nie należy jeść tego owocu?
Poznaj smak owoców liczi
Śliwka chińska, czyli alternatywna nazwa dla owoców liczi, ma grubą czerwoną skórkę z charakterystycznymi kolcami. Po jej zdjęciu ukazuje się nam biały miąższ, wewnątrz którego skrywa się gruba i gładka pestka. Jadalny jest tylko miąższy, a samą pestkę i skórę należy usunąć. Jak smakują owoce liczi? Walory smakowe nawiązują do dżemu z płatków róży, ale są przy tym znacznie delikatniejsze i subtelniejsze. Dobrym określeniem smaku jest orzeźwiający i pobudzający. Z tego też powodu stanowi doskonały dodatek dla słodkich deserów, przełamując ową płaską słodycz i wprowadzając bogatszy bukiet smaków. Można oczywiście również jeść na surowo lub stosować jako dodatek do owoców morza. W kuchni azjatyckiej jest powszechnie używanym owocem, urozmaicającym i wzbogacającym tradycyjne potrawy.
Czy liczi ma silne działanie przeciwutleniające?
Mamy dobre wiadomości dla osób, które lubią soczysty miąższ liczi i chcieliby się zajadać tym owocem bez końca. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające, zatem jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na różne choroby, w tym nowotwory. Ale na tym nie koniec. Poniżej prezentujemy najważniejsze korzyści dla naszego zdrowia, jeśli będziemy jeść ten owoc.
Idealne na wzmocnienie odporności
Wysoka zawartość naturalnej witaminy C w liczi sprawia, że jedzenie tego owocu jest polecane szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje powodowane wirusami i bakteriami. Zjadając 100 gramów dziennie, zapewniamy sobie aż 97% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co więcej, jej naturalna postać jest znacznie szybciej i lepiej przyswajalna przez nas organizm niż witamina C syntetyczna, obecna w większości suplementów.
Cenne mikorelementy
Składniki bioaktywne obecne w liczi pozwalają w naturalny sposób regulować ciśnienie krwi i utrzymywać je na prawidłowym poziomie, mają także właściwości przeciwrodnikowe. Co dokładnie znajdziemy w jej składzie? Jest to między innymi tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, a do tego witamina E i K. Ponadto w składzie znajduje się bardzo cenny dla zdrowia kobiet i mężczyzn kwas foliowy, a także wapń, żelazo, magnez, sód, cynk i fosfor. Wszystkie te składniki są niezwykle cenne z punktu widzenia zdrowego organizmu, dlatego warto sięgać po liczi, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjne suplementy diety. Obecne związki antynowotworowe są szczególnie cenne dla osób, które mogą być zagrożone rakiem wątroby, a także, w których organizmach toczą się różnego rodzaju stany zapalne.
Śliwką chińską można regulować ciśnienie
Wydaje się to trudne do uwierzenia, ale potas obecny w liczi sprawia, że w wielu przypadkach owoce te pozwalają skutecznie regulować nadciśnienie i obniżać je do pożądanego poziomu. Ten egzotyczny owoc nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale jest również polecany przez lekarzy. Zajmuje także istotne miejsce w medycynie naturalnej, w której litchi chinensis od wieków jest bardzo docenianym owocem.
Kto powinien jeść liczi?
Odpowiedź na to pytanie może być bardzo złożona, ale my postaramy się ją skrócić do minimum. Liczi jest owocem, który wnosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. To, o czym do tej pory nie napisaliśmy to właściwości w zwalczaniu złego cholesterolu. Jeśli twoja dotychczasowa dieta nie należała do najzdrowszych i cierpiałeś na wysoki poziom cholesterolu, egzotyczna roślina litchi chinensis sonn pozwoli ci obniżyć cholesterol i trójglicerydy. Oczywiście powinno to iść w parze ze zmianą nawyków żywieniowych na co dzień. Chińską śliwką mogą również zajadać się osoby, które są na diecie odchudzającej, a także sięgają po słodycze na poprawę nastroju. Zastąpienie ich liczi to bardzo dobra decyzja.
Kiedy liczi nadaje się do jedzenia?
Kupując liczi w sklepie, musimy wiedzieć, kiedy nadaje się do jedzenia. Ma to miejsce wtedy, kiedy jego skórka łatwo daje się ściągnąć. By to zrobić, odrywamy końcówkę owocu, a następnie zdejmujemy skórę. Gdy schodzi łatwo i w całości, jest wtedy dojrzały i gotowy do zjedzenia. Jeśli skórka nie chce odejść, należy pozostawić owoc na kilka dni, by dojrzało. Owoc można zastąpić wtedy bananami, dla których również istnieje wiele przepisów, a one same mają świetne właściwości prozdrowotne. Przeczytasz o nich na tej stronie: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-bananow-kalorie-witaminy-wartosci-odzywcze-indeks-glikemiczny/.