Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

17 marca 2025

Dlaczego warto pić zieloną herbatę

Właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci. Zielona herbata największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Jakie jeszcze właściwości ma zielona herbata? Jakie są jej wady? Jak przebiega parzenie zielonej herbaty? Ile pić, by przyniosła korzyści zdrowotne?

Od liści po regiony: promocje na Kaufino!

Zielona herbata to pojęcie, pod którym kryją się różne rodzaje herbat. Gatunki zielonej herbaty różnią się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, a także zawartością kofeiny. Wszystko zależy od pory roku i pory dnia, w czasie której zbiera się liście herbaty (podobno najdroższe gatunki zielonych herbat pochodzą z liści zbieranych o świcie i zroszonych poranną rosą), wieku zbieranych liści, ich walorów smakowych, a także od sposobu ich zwijania. Duże znaczenie ma także rejon świata, z którego pochodzi zielona herbata (a co za tym idzie – strefa klimatyczna, w której jest uprawiana). Zieloną herbatę można znaleźć w promocyjnej cenie na Kaufino, gdzie można znaleźć wiele ofert promocyjnych, w tym promocje herbaty w nowej gazetce Groszku.

Zielona herbata: właściwości

Lecznicze właściwości zielonej herbaty wynikają głównie z aktywności zawartych w niej polifenoli. Pozytywne efekty obserwuje się przede wszystkim w przypadku pacjentów z chorobami układu krążenia. Katechiny wpływają na wiele czynników ryzyka tychże chorób, działając przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyagregacyjnie (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi), hipolipemizująco (regulacja poziomu lipidów), przeciwzakrzepowo.

Antyoksydacyjne działanie katechin polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników tlenowych i azotowych, chelatowaniu jonów metali (np. żelaza, które może rodniki tlenowe produkować), indukowaniu enzymów działających przeciwutleniająco (np. dysmutazy ponadtlenkowej). Katechiny chronią zatem DNA, białka i lipidy przed oksydacyjnym uszkodzeniem, a tym samym chronią organizm przed rozwojem nowotworów oraz przed rozwojem wielu innych chorób przewlekłych. Co więcej, polifenole chronią skórę w przypadku nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV, które jest głównym czynnikiem powodującym nowotwory skóry.

Zielona herbata matcha

Zielona herbata Matcha to w dosłownym tłumaczeniu „herbata w proszku” – i tak rzeczywiście jest. To najprawdopodobniej najzdrowsza i najlepsza zielona herbata ze wszystkich rodzajów zielonych herbat. Właściwości matchy doceniają coraz większe liczby jej miłośników. Zielona herbata matcha jest dość wymagająca do przygotowania, najpierw musimy się zaopatrzyć w potrzebny sprzęt. Pierwszym z nich jest matchawan. Jest to specjalna duża czarka, która jest używana do przygotowania herbaty. Kolejnym elementem jest chashaku, czyli bambusowa łyżeczka, którą nakłada się matchę. Jest jeszcze bambusowa miotełka przeznaczona do ubijania herbaty. Swoim wyglądem przypomina pędzel, którego panowie używają do nakładania kremu do golenia. Ostatnim elementem jest sitko, którym przesiewa się matchę przed jej zaparzeniem. Robi się to, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się grudek. Wszystkie te przedmioty można zastąpić tym, co mamy w swoim domu. Zielona herbata matcha często pojawia się przy okazjach, takich jak promocje, które znajdują się na Kaufino w towarzystwie innych ofert promocyjnych. Sprawdź, jak wygląda nowa gazetka Groszku i kupuj w atrakcyjnych cenach.

Zielona herbata: kofeina

Nie jest to też najlepszy napój dla rozwijającego się organizmu. Dlatego dzieciom do 10. roku życia, w ogóle nie należy dawać herbaty. Starsze od czasu do czasu mogą wypić szklankę słabego herbacianego naparu. Herbata zielona powinna być drugiego lub trzeciego parzenia. Ważną zaletą przemawiającą za tym, by piły ją starsze dzieci, jest zawartość taniny i fluoru zapobiegającego próchnicy. W sklepach można kupić zieloną herbatę pozbawioną teiny (kofeiny) i taką każdy może pić bez ograniczeń.

Zielona herbata: parzenie

Do przygotowania naparu najlepsza jest woda miękka, uboga w wapń i niechlorowana. Niestety, w naszych kranach płynie woda twarda, o dużej zawartości chloru. Jeżeli nie ma możliwości przefiltrowania jej, należy korzystać z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia. Napar sporządza się następująco: łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temp. 70-80 stopni. Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem! Parzyć należy około 3 minuty, następnie należy usunąć liście. Przeparzona zielona herbata ma intensywny gorzki smak. Parzenie zielonej herbaty to proces dość trudny, dlatego nie należy się zniechęcać. Liście zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie. Ponownie parzona herbata jest równie bogata, a nawet bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu. Chodzi tu zwłaszcza o rzadko występujący w pożywieniu mangan i fluor.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx