Czym zastąpić chleb w diecie? Oto najlepsze zamienniki!

Chleb to najpopularniejszy składnik śniadania i kolacji. Zawiera duże ilości węglowodanów, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako źródło energii, zaś wysoka zawartość błonnika w ciemnym pieczywie zapewnia uczucie sytości po zjedzeniu posiłku. Niestety nie każdy z nas może jeść chleb, a niektórzy po prostu szukają smacznej i zdrowej alternatywy dla pieczywa. Wyjaśniamy, czym zastąpić chleb w diecie – oto najlepsze zamienniki!
Maca
Jeśli lubisz kanapki i nie chcesz z nich rezygnować, ale szukasz alternatywy dla zwykłego chleba, to wybierz się do sklepu i kup macę. To tradycyjna, żydowska potrawa, dostępna w kilku wariantach. Najzdrowsza jest maca razowa – zawiera duże ilości błonnika. Jej zawartość kaloryczna jest niewielka, bo maca to tak naprawdę woda, mąka i sól. To świetny sposób na dostarczenie węglowodorów podczas śniadania lub kolacji!
Maca jest smaczna i zdrowa, ale to też jest rodzaj pieczywa, co nie odpowiada każdemu. Jakie są jeszcze kreatywne pomysły na posiłek i co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Oto inne, równie ciekawe propozycje na zdrowie śniadanie!
Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe to doskonałe źródło węglowodanów, ale przed zakupem należy zwrócić uwagę na ich skład. Do wielu produktów dodaje się ogromne ilości cukru, co niepotrzebnie zwiększa ich kaloryczność. Unikaj wyrobów z dodatkiem cukru, czekolady lub kakao – wybierz najprostsze płatki kukurydziane lub zbożowe, które charakteryzują się prostym składem oraz dużą zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do płatków są suszone owoce (np. rodzynki lub jabłka), które ułatwiają zaplanowanie zbilansowanego, zdrowego śniadania! Po więcej porad dotyczących zdrowych posiłków na śniadanie i kolację zajrzyj na portal Praca i Zdrowie.
Owsianka
Owsianka to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie bez chleba. Posiłek ma dużą zawartość węglowodanów oraz błonnika, a owies świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Co prawda smak oraz konsystencja takiego śniadania są specyficzne i nie przypadną wszystkim do gustu (dotyczy to szczególnie dzieci), ale dobrze przyprawiona owsianka też może być smaczna! Alternatywnie możesz zdecydować się na twardsze płatki jęczmienne, które mają nieco mniejszą zawartość błonnika.
Wafle ryżowe
Jeśli zależy Ci na lekkim posiłku na koniec dnia, ale chcesz unikać zwykłego chleba, to wybierz wafle ryżowe. Możesz położyć na nich krojone warzywa i zrobić z nich smaczną kanapkę, lub po prostu zjeść je bez żadnych dodatków. Wafle ryżowe są niskokaloryczne – w ich składzie są głównie węglowodany oraz błonnik, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli lekkiej kolacji.
Surowe warzywa
Dotychczasowe propozycje wyróżniały się dużą zawartością węglowodanów i błonnika, ale nie każdy posiłek musi dostarczać wspomnianych substancji odżywczych. Surowe warzywa (np. marchewka, kalarepa, pomidor czy papryka) też mogą być dobrą alternatywą dla chleba. Zazwyczaj spożywa się je osobno lub w formie kanapki, ale zamiast tego możesz zastąpić pieczywo kilkoma rodzajami warzyw. Taki posiłek nie posmakuje każdemu, ale świeże warzywa dostarczają cennych witamin i minerałów – warto jeść ich jak najwięcej!
Koktajle owocowe
Jeśli surowe warzywa Ci nie odpowiadają, to zastanów się nad wprowadzeniem do diety koktajli owocowych lub owocowo-warzywnych. Możesz dobrać ich skład w zależności od preferencji smakowych oraz zapotrzebowania kalorycznego. Taki posiłek nie zapewnia dużej ilości węglowodanów, a energia bierze się głównie z cukrów, ale dobrze zrobiony koktajl owocowy bez dodatku cukru jest sycącym i smacznym pomysłem na śniadanie.
Naleśniki
Nie wszystkie alternatywy dla chleba muszą być zdrowe, a czasami można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Naleśniki są smaczne, szybkie w przygotowaniu, a na dodatek możesz je zjeść z tym, na co akurat masz ochotę. Dżem owocowy? Syrop klonowy? Krem orzechowy? Możliwości jest wiele, a każda z nich jest smaczniejsza od poprzedniej! Nie należy jednak przesadzać – naleśniki mają dużą zawartość cukru oraz białka, co trzeba uwzględnić, planując posiłki na resztę dnia!