Popularne desery z ciasta kataifi

Ciasto kataifi (kadayıf) jest nowością dla Europejczyków, ale od wieków zachwyca miłośników słodkości na Bliskim Wschodzie, w regionie Morza Śródziemnego i na Bałkanach. Cienkie, niemal przezroczyste nitki ciasta (przypominające włosy anielskie) po upieczeniu zyskują złocisty kolor i niesamowitą chrupkość. Stanowią one bazę dla wielu deserów, które urzekają nie tylko smakiem, lecz także oryginalną teksturą.
Spis treści
Co warto wiedzieć o cieście kataifi?
Ciasto kataifi jest dostępne w sklepach z żywnością orientalną, grecką i turecką. Można je również znaleźć w większych supermarketach, zazwyczaj w działach z produktami mrożonymi lub chłodzonymi. We Wrocławiu zarówno samo ciasto kataifi (świeże i przygotowane z naturalnych składników), jak i słodkie wyroby z niego znajdziesz w Tortowni na Bema. Co więcej, możesz je nie tylko kupić od ręki, ale i zamówić z dowozem pod wskazany przez Ciebie adres.
Świeże ciasto kataifi najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie owinięte folią spożywczą, co zapobiega jego wysychaniu. Możliwe jest również zamrożenie ciasta na dłuższy czas, nawet do kilku miesięcy. Przed użyciem ciasto kataifi wymaga delikatnego rozdzielenia palcami, aby uniknąć posklejania nitek. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche, można je lekko spryskać wodą lub roztopionym masłem. Warto pamiętać, że ciasto jest dość delikatne, dlatego podczas przygotowań należy unikać jego mocnego zgniatania.
Desery z ciasta kataifi: kulinarna podróż
Jak już wspominaliśmy, z ciasta kataifi wykonywanych jest mnóstwo deserów. Nadaje się ono także do przygotowania dań na słono. Dziś jednak skupimy się na smakołykach, które zdecydowanie przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkiego.
Künefe (kunafa, knafeh)
Künefe to bez wątpienia najsłynniejszy deser z ciasta kataifi, stanowi połączenie chrupiącej warstwy ciasta, pod którą znajduje się gorący, ciągnący się ser (najczęściej nabulsi, akkawi, a w niektórych regionach nawet mozzarella). Całość jest obficie polewana słodkim syropem, aromatyzowanym wodą różaną lub pomarańczową i posypywana posiekanymi pistacjami.
Künefe charakteryzuje się niezwykłym połączeniem słonego i słodkiego smaku oraz kontrastem chrupiącej tekstury ciasta i kremowej konsystencji sera. Ciepłe künefe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Künefe jest tak popularnym daniem, że istnieje nawet kilka jego wariacji:
- Künefe nabulsi, pochodzące z palestyńskiego miasta Nablus i uważane za „oryginalną” wersję.
- Künefe peynirli, turecka wersja przygotowywana z różnymi rodzajami sera.
- Künefe fıstıklı, charakteryzujące się obfitą ilością pistacji.
Najlepsze i najbardziej autentyczne künefe można znaleźć w restauracjach tureckich, arabskich i bliskowschodnich. Coraz częściej pojawia się ono również w menu cukierni specjalizujących się w deserach orientalnych.
Burma kadayıf
Burma kadayıf to turecki klasyk, w którym cienkie nitki ciasta kataifi są ciasno zwijane wokół nadzienia z orzechów (najczęściej włoskich, pistacjowych, laskowych lub ich mieszanki). Po upieczeniu deser jest nasączany syropem cukrowym.Burma kadayıf charakteryzuje się intensywnie orzechowym smakiem, chrupiącą skórką i lekko wilgotnym, aromatycznym wnętrzem.
Ekmek kadayıfı z kajmakiem
Ten deser łączy w sobie dwa główne elementy: ekmek kadayıfı (specjalny rodzaj czerstwego, słodkiego chleba, nasączonego syropem) oraz kaymak (gęstą, kremową śmietanę, podobną do clotted cream). Ciasto kataifi, upieczone na chrupko, jest dodawane na wierzch, jako element nie tylko ozdobny, ale i dodający niesamowitej tekstury temu deseru.
Sarma kadayıf
Sarma kadayıf przypomina burmę, ale jest cieńsze i dłuższe, kształtem zbliżone do małych cygar. Nitki ciasta kataifi są zwijane z nadzieniem orzechowym, a następnie pieczone i nasączane syropem. Oprócz orzechów, do nadzienia dodawane są przyprawy korzenne (cynamon, goździki, kardamon), skórka pomarańczowa lub cytrynowa, a nawet odrobinę miodu.
Czy w Biedronce kupię ciasto kataifi?
Ciasto kataifi, czyli charakterystyczne nitkowate „anielskie włosy”, nie jest dostępne w Biedronce jako samodzielny, surowy produkt. W standardowej ofercie tego dyskontu próżno szukać go na półkach, bo to specjał kojarzony z kuchniami Bliskiego Wschodu, bardziej typowy dla sklepów specjalistycznych niż popularnych sieci. Jeśli chcesz użyć kataifi do własnych wypieków, w Biedronce go nie kupisz – w takim przypadku lepiej zajrzeć do większych marketów, jak Carrefour, lub sklepów online, np. Kuchnie Świata. Alternatywą może być ciasto filo, które czasem pojawia się w Biedronce i po poszarpaniu może przypominać kataifi.
Jednak Biedronka oferuje kataifi w innej formie – jako składnik gotowych deserów w limitowanych ofertach. Już teraz w wybranych sklepach klienci mogą kupić „Ciasto fantazja dubajska” (200 g), monoporcję „w stylu czekolady dubajskiej”. Biedronka opisuje je jako: „Delikatne, wilgotne ciasto kakaowe z chrupiącym kataifi, pistacjami i mleczną czekoladą”. To pokazuje, że choć samego ciasta kataifi do domowego użytku tu nie znajdziesz, możesz skosztować go w formie wyrafinowanego smakołyku. Takie produkty są dostępne tylko w niektórych lokalizacjach, więc warto sprawdzić w swoim sklepie lub gazetce promocyjnej, zanim się wybierzesz.