Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

20 maja 2025

Narodowa tradycja grillowania w zupełnie nowym wydaniu

Czy istnieje przyjemniejsze uczucie niż zapach pierwszego rozpalonego grilla w dopiero otwierającym się sezonie letnim? Grillowanie to narodowe hobby Polaków i mimo złudnego wrażenia odchodzenia od tradycji ogrodowych biesiad to wspólny obiad na zewnątrz w gorące lato ciągle ma swoich zagorzałych fanów. Jest jednak pewien mankament związany z tą polską tradycją. Jest nim rozpalenie grilla. Zajęcie, które przez pierwszych parę minut może wydawać się relaksujące, po dłuższym czasie irytuje i nie pozwala cieszyć się należytą atmosferą. W jaki sposób można ominąć ten żmudny proces rozpalania grilla? Świetnym wyjściem są grille gazowe, które pochwalić się mogą licznymi zaletami.

Jak działa grill gazowy?

Jeden z najważniejszych polskich sportów narodowych, grillowanie, od lat przyciąga coraz więcej ludzi. Jednak pilnowanie węgla, szukanie rozpałki i walka z gasnącym płomieniem powoli przechodzą do lamusa. Grille ogrodowe, bo o tych urządzeniach mowa, pozwalają na łatwe utrzymanie ognia przez cały czas trwania ogrodowej imprezy. W grilla gazowych źródłem utrzymania ciągłego ognia są palniki zasilane gazem. W zależności od typu grilla, jedzenie może ogrzewać od jednego do nawet kilkunastu palników. Zasada jest prosta, im więcej dostępnych palników, tym jedzenie szybciej się nagrzewa, dostępna jest większa powierzchnia grzewcza, a samo ciepło jest rozprowadzanie w bardziej równomierny sposób. Oczywiście nie zawsze im więcej tym lepiej. Grill Broil King Royal 320 wyposażony jest w trzy palniki, a przygotowane na nim jedzenie zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne, podniebienie.

Kontakt z płomieniem

W odróżnieniu od tradycyjnego grilla, jedzenie na grillu gazowym nie ma kontaktu z płomieniami, przed kontaktem chroni je pofałdowana blacha, inaczej aromatyzer, która zbiera skapujący tłuszcz i soki z grillowanych potraw. Eliminuje to nieprzyjemne strzelanie i wzbogaca smak jedzenia. Spływający na rozgrzana blachę tłuszcz paruje, co nadaje grillowanemu jedzenie niepowtarzalny, bogaty smak. Kolejną zaletą grillowania na grillu gazowym jest możliwość regulacji temperatury za pomocą specjalnych pokręteł. Na takim urządzeniu o wiele łatwiej grillować kilka potraw na raz, bez strachu o nadmierne przypalenie ich.

Jakie grille gazowe wybierać?

Jak w przypadku wszystkiego, również na rynku grillów znajdziemy mnóstwo różniących się od siebie produktów. Zasadniczo grille ogrodowe można podzielić ze względu na cenę. Znajdziemy tu produkty z niskiej półki cenowej, jak i te premium. Przy wyborze grilla największa uwagę powinno się poświęcać na sprawdzenie rusztu i piekarnika. Najlepszym wyborem będą dwustronne żeliwne ruszty i izolowany piekarnik. Jednym z najlepiej wyposażonych piekarników w tej kategorii to grill gazowy Monarch 320, który zapewni stałą temperaturę w komorze pieca, a jego dwustronny ruszt zagwarantuje idealne warunki do grillowania. Kolejnymi ważnymi przy wyborze grilla rzeczami będzie ekonomiczność procesu grillowania, mobilność i wielkość samego grilla. Te kryteria spełnia cała rodzina z serii Broil King Baron, która na całym świecie słynie z niezawodności, mobilności i oszczędności paliwa. Warto pamiętać, że zakup grilla gazowego to inwestycja w przyszłość. Im lepszej jakości grill, tym mniejsza szansa na przyszłe koszty związane z serwisowaniem lub zakupem zupełnie nowego. 

Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
0 0 votes
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
0 Komentarze
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx