19 kwietnia 2021

Restauracje w Krakowie ‒ kuchnie z różnych stron świata

Kraków to piękne miasto przepełnione klimatycznymi restauracjami, w których można spróbować kuchni z różnych stron świata. Gdzie warto wstąpić na obiad, bussines lunch bądź romantyczną kolację? Podpowiadamy!

Krakowskie restauracje 

W Krakowie znajdziemy wiele restauracji serwujących wyborną kuchnię z różnych części świata. W zależności od potrzeb i preferencji możemy skosztować przysmaków kuchni polskiej, włoskiej, indyjskiej, chińskiej, żydowskiej i wielu innych. Znajdziemy wiele lokali wyróżniających się miłą obsługą i klimatycznym wnętrzem. 

Wśród miejsc cieszących się największym powodzeniem wymienić możemy takie, jak: 

  1. Pod Aniołami 
  2. Copernicus ‒  to znajdująca się w hotelu Copernicus restauracja serwująca dania kuchni polskiej. Wśród licznych specjałów wymienić można domowe kluski z sosem pomidorowym i świeżą bazylią, sandacz w maślanym sosie z kaszą gryczaną i wiele innych. 
  3. Biała róża ‒ restauracja nieopodal Wawelu, w której spróbować możemy smacznych, inspirowanych dawną kuchnią małopolską dań.
  4. Zazie Bistro ‒ restauracja z francuskim akcentem, w której zjemy dania wykonane według autorskich przepisów szefa kuchni. 
  5. Pod Nosem ‒  idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni polskiej.

Restauracja Pod Aniołami

Wśród wielu restauracji na uwagę zasługuje restauracja Kraków Pod Aniołami zlokalizowana przy ul. Grodzkiej 35 w Krakowie. To rodzinna restauracja, która powstała w 1893 roku. Restauracja zadziwia wyjątkowym wnętrzem z XIII wieku, antycznymi kulinarnymi sprzętami oraz oczywiście pyszną, polską kuchnią. 

W wymienionej restauracji spróbować można takich smakołyków, jak: 

  • Dania płonące ‒ udziec z młodego dzika, udziec z sarny, złocista kaczka polska pieczona w majeranku, młode prosię marynowane w ziołach, marynowana wiejska szynka wieprzowa i wiele innych.  
  • Dania szefa kuchni ‒ filet z kaczki z jabłkami w majeranku, jeleń marynowany, górski pstrąg po pastersku, stek z dzika,  i wiele, wiele innych.
  • Dania z grilla ‒ szaszłyk po szlachecku z polędwiczki wieprzowej, polędwica wołowa z sosem kaparowo-rozmarynowym, golonka z rusztu pieczona w ziołach i piwie, filet z sandacza sprawiony na maśle, comber jagnięcy z kością.
  • Desery ‒ szarlotka firmowa, lody waniliowe z miodem gryczanym, malinowy mazurek na kruchym cieście w płatkach migdałowych, wytworny krakowski sernik z bakaliami podany z musem malinowym
  • Menu dla dzieci ‒ rosół z makaronem z udkiem z kurczaka i zieloną pietruszką, zupa pomidorowa na wywarze mięsnym z kluseczkami, grillowane eskalopki z polędwiczki z indyka, z ziemniakami z rusztu z masłem i koperkiem podane z mizerią.

Restauracja przygotowała również rozbudowana kartę win i alkoholi. 

Podsumowanie 

Smaczne jedzenie, deser zjedzone w klimatycznej restauracji w pięknym Krakowie, każdemu poprawi humor. Wszystkim poszukującym właśnie takiego miejsca polecamy Pod Aniołami. 

0 0 vote
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x