Restauracje w Krakowie ‒ kuchnie z różnych stron świata
Kraków to piękne miasto przepełnione klimatycznymi restauracjami, w których można spróbować kuchni z różnych stron świata. Gdzie warto wstąpić na obiad, bussines lunch bądź romantyczną kolację? Podpowiadamy!
Krakowskie restauracje
W Krakowie znajdziemy wiele restauracji serwujących wyborną kuchnię z różnych części świata. W zależności od potrzeb i preferencji możemy skosztować przysmaków kuchni polskiej, włoskiej, indyjskiej, chińskiej, żydowskiej i wielu innych. Znajdziemy wiele lokali wyróżniających się miłą obsługą i klimatycznym wnętrzem.
Wśród miejsc cieszących się największym powodzeniem wymienić możemy takie, jak:
- Pod Aniołami
- Copernicus ‒ to znajdująca się w hotelu Copernicus restauracja serwująca dania kuchni polskiej. Wśród licznych specjałów wymienić można domowe kluski z sosem pomidorowym i świeżą bazylią, sandacz w maślanym sosie z kaszą gryczaną i wiele innych.
- Biała róża ‒ restauracja nieopodal Wawelu, w której spróbować możemy smacznych, inspirowanych dawną kuchnią małopolską dań.
- Zazie Bistro ‒ restauracja z francuskim akcentem, w której zjemy dania wykonane według autorskich przepisów szefa kuchni.
- Pod Nosem ‒ idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni polskiej.
Restauracja Pod Aniołami
Wśród wielu restauracji na uwagę zasługuje restauracja w Krakowie Pod Aniołami zlokalizowana przy ul. Grodzkiej 35 w Krakowie. To rodzinna restauracja, która powstała w 1893 roku. Restauracja zadziwia wyjątkowym wnętrzem z XIII wieku, antycznymi kulinarnymi sprzętami oraz oczywiście pyszną, polską kuchnią.
W wymienionej restauracji spróbować można takich smakołyków, jak:
- Dania płonące ‒ udziec z młodego dzika, udziec z sarny, złocista kaczka polska pieczona w majeranku, młode prosię marynowane w ziołach, marynowana wiejska szynka wieprzowa i wiele innych.
- Dania szefa kuchni ‒ filet z kaczki z jabłkami w majeranku, jeleń marynowany, górski pstrąg po pastersku, stek z dzika, i wiele, wiele innych.
- Dania z grilla ‒ szaszłyk po szlachecku z polędwiczki wieprzowej, polędwica wołowa z sosem kaparowo-rozmarynowym, golonka z rusztu pieczona w ziołach i piwie, filet z sandacza sprawiony na maśle, comber jagnięcy z kością.
- Desery ‒ szarlotka firmowa, lody waniliowe z miodem gryczanym, malinowy mazurek na kruchym cieście w płatkach migdałowych, wytworny krakowski sernik z bakaliami podany z musem malinowym
- Menu dla dzieci ‒ rosół z makaronem z udkiem z kurczaka i zieloną pietruszką, zupa pomidorowa na wywarze mięsnym z kluseczkami, grillowane eskalopki z polędwiczki z indyka, z ziemniakami z rusztu z masłem i koperkiem podane z mizerią.
Restauracja przygotowała również rozbudowana kartę win i alkoholi.
Podsumowanie
Smaczne jedzenie, deser zjedzone w klimatycznej restauracji w pięknym Krakowie, każdemu poprawi humor. Wszystkim poszukującym właśnie takiego miejsca polecamy Pod Aniołami.