czw. Sie 13th, 2020

Krojenie warzyw w lokalach gastronomicznych

W lokalach gastronomicznych używa się dużych ilości warzyw. Praktycznie są one składnikiem każdej potrawy znajdującej się w menu. Bardzo łatwo sobie wyobraź, iż w tych miejscach przygotowywane są codziennie kilka kilogramów jarzyn. U części osób pojawia się pytanie: Czy są one krojone ręcznie? Artykuł ten odpowie właśnie na ten dylemat.

Szatkownice do warzyw – rozwiązanie zagadki.

Praktycznie w większości restauracji oraz innych lokali gastronomicznych warzywa nie są siekane ręcznie. Wynika to z faktu, iż zajmowałoby to bardzo dużo czasu, a dodatkowo męczyło personel. Takie proces także nie byłby powtarzalny i mogłoby się okazać, że składniki nie są takiej samej grubości. Właśnie, dlatego w tego typu miejscach używa się elektrycznych szatkownic do warzyw. Ułatwiają one przygotowanie tych produktów oraz skracają ten proces.

Czym są elektryczne szatkownice do warzyw?

Zasada działania szatkownic do warzyw nie jest zbyt skomplikowana. Ich główną częścią jest silnik elektrycznych. To właśnie on odpowiedzialny jest za napędzanie wałka, na którym znajdują się elementy tnące. Bardzo często części te nazywane są tarczami tnącymi oraz posiadają okrągły kształt. Producenci wytworzyli różne tarcze, dzięki czemu możemy kroić warzywa do różnej postaci. Wyżej wymienione elementy zamknięte są w obudowę ze stali nierdzewnej. Ma ona zwiększyć komfort oraz bezpieczeństwo używania maszyny. W dużym skrócie tak przedstawia się budowa szatkownic do warzyw.

Co warto wiedzieć przed zakupem szatkownicy do warzyw?

W przypadku, gdy mamy chęć zakupić elektryczną szatkownicę do warzyw warto zapoznać się z kilkoma kluczowymi parametrami, do których zaliczamy między innymi:

  • Wymiary urządzenia – to właśnie te liczby będą determinowały ilość miejsca, jaką musimy posiadać w swoim lokalu. Tego typu maszyny są dość duże, dlatego warto mieć to na uwadze przed zakupem.
  • Moc urządzenia – decyduje ona dość mocno o tym, jakie warzywa będziemy mogli przygotowywać w środku. Jeżeli planujemy kroić twardsze jarzyny wówczas musimy zainwestować w mocniejsze rozwiązania.
  • Wielkość otworu wlotowego – dość często pomijany element, który przekłada się bezpośrednio na komfort użytkowania. Jeżeli kupimy maszynę ze zbyt małym otworem wówczas będziemy musieli przekrajać warzywa a to znacząco wydłuży cały proces.
  • Zawartość pakietu startowego – szatkownice do warzyw możemy zakupić z różnymi akcesoriami. Warto przed zakupem dowiedzieć się, co znajduje się w zestawie i ewentualnie zdecydować się na dokupienie niektórych elementów.
  • Zastosowane zabezpieczenia – maszyny tego typu mogą spowodować wiele szkody, jeżeli będą nieodpowiednio użytkowane. Dlatego warto zadbać o to, aby były one w odpowiedni sposób zabezpieczone. Standardem są między innymi wyłączniki awaryjne oraz wyłączniki krańcowe.

Zagadka rozwiązana!

Już Państwo wiedzą, iż jarzyny w lokalach gastronomicznych nie są krojone ręcznie, a do tego celu wykorzystuje się szatkownice do warzyw. Jeżeli jej nie posiadacie na swoim wyposażeniu, to może warto zdecydować się na zakup. Możecie dokonać go pod adresem: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Oprócz przestawianych tutaj maszyny w miejscu tym znajdziecie także inne wyposażenie dla gastronomii. Z naszej strony na dzisiaj to wszystko. Dziękujemy za uwagę i zapraszamy do innych naszych publikacji.

5 1 vote
Oceń Post
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x