Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

6 grudnia 2022

Drobne wypieki w cukierniach, czyli nie tylko torty i ciasta

wypieki w cukierniach

Myśląc o cukierni w pierwszej kolejności kojarzymy ją z tortami i ciastami. Później przychodzą skojarzenia z ciasteczkami słodkimi bułeczkami a na końcu z kawami, herbatami czy gorącymi czekoladami. Cukiernia na miarę XXI wieku powinna oferować wszystkie te rzeczy, a dodatkowo w dobrym guście jest, aby miała również coś na zimno – na przykład naturalne, własnoręcznie robione lody.

Wypieki, które ujmą każdego

Jeśli nie ma się talentu do wypieków, a ciasta jak na złość zawsze wychodzą zakalcowane lub nie wyrastają, często ratujemy się kupnem gotowców w sklepach lub cukierniach. Ciasta z tych ostatnich są pewniejsze – lepiej przygotowane, bardziej estetyczne i przede wszystkim mniej chemiczne, co w cukiernictwie ma ogromne znaczenie. Dodatkowo wcale nie jest to aż taki wielki wydatek, jak można byłoby przypuszczać; kilogram dobrego słodkiego ciasta jest znacznie tańszy od tortu i z powodzeniem można sobie na niego pozwolić raz na jakiś czas.

Alternatywa dla ciast

Natomiast dla osób, które zamiast ciast wolą coś drobniejszego, cukiernia Williams przygotowała ofertę drobniejszych wypieków. Wśród cukierników popularnością cieszą się oczywiście wszelkiego rodzaju ciasteczka, babeczki i tarteletki, tarty owocowe lub z kremowe oraz oczywiście słodkie bułki, które wcale nie są domeną samych piekarzy. Drobne wypieki to też kulki ze słodkiej masy, ptysie czy bezy, ale też pączki, faworki, rożki z nadzieniem owocowym czy rogaliki. Wybór słodkości jest tak duży, że każdy z pewnością znajdzie wypiek, który wpasuje się w jego wymagające gusta. W końcu można sobie czasami pozwolić na odstępstwo od diety.

Nowoczesne wypieki

Z bardziej nowoczesnych i modnych wypieków, które musi znać każdy cukiernik, warto wymienić oczywiście cake popsy na patyczkach czy kolorowe makaroniki, których przygotowanie wymaga ogromnej wiedzy i umiejętności. W dobrej cukierni powinny znaleźć się również batony – nie znane z reklam telewizyjnych, ale naturalne i przygotowane od podstaw ze świeżych i sprawdzonych produktów.

5 2 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx