Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

29 września 2022

Jak wybrać przyczepę gastronomiczną

Przyczepa gastronomiczna wydaje się być ciekawym pomysłem na biznes, zwłaszcza latem, gdy ludzie chętniej korzystają z lokali na mieście. Przyczepy potocznie nazywane Food Truckami można spotkać, w każdym zakątku naszego kraju. Tak samo jak przy otwieraniu innych biznesów tak i tu trzeba zwrócić uwagę na wiele czynników, dzisiaj skupimy się na aspektach technicznych na jakie należy zwracać uwagę przy zakupie przyczepy gastronomicznej.

Dlaczego warto wybrać przyczepy gastronomiczne?

Przyczepy gastronomiczne są doskonałą formą biznesu mobilnego pozwalającego wkroczyć w świat gastronomii przy zachowaniu relatywnie niskich kosztów. Przyczepa gastronomiczna podobnie jak normalny lokal musi spełniać wymogi sanepidu, należy o tym pamiętać przed założeniem działalności. Moda, która przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych ma się dobrze w naszym kraju, a wiele aut z jedzeniem posiada stałe grono klientów.

Gdzie kupić przyczepę gastronomiczną?

Za nim przejdziemy do opisu konkretnych cech dobrej przyczepy warto zastanowić się, gdzie w ogóle szukać dobrych przyczep. Na polskim rynku działa kilka firm specjalizujących się w produkcji food trucków i przyczep. Wybór jest dość ograniczony, ale z drugiej strony na rynku utrzymują się tylko firmy rzetelnie wykonujące swoją pracę, tak jak BANNERT producent przyczep z wieloletnim doświadczeniem. Staż firmy to jedno z podstawowych kryteriów, pozwala zorientować się czy firma cieszy się zaufaniem i produkuje przyczepy dopasowane do oczekiwań klientów. Bezpośrednio od producenta można często kupić również używane przyczepy, a dodatkowo niektóre firmy oferują różne sposoby finansowania jak kredyt czy leasing.

Jak wybrać przyczepę gastronomiczną?

Podstawą jest oczywiście określenie formy działalności, to pod rodzaj przyrządzanych posiłków powinna być dostosowana przyczepa. Jeżeli nie masz zmysłu projektowego zdaj się na firmę, u której zamawiasz przyczepę, mają doświadczenie i zapewne przygotują odpowiednie miejsce pracy. Ergonomia stanowiska pracy odgrywa kluczową rolę, nie tylko pozwala szybciej przygotowywać posiłki, ale również mniej męczy organizm.

To właśnie przeznaczenie przyczepy odgrywa kluczową rolę w całym projekcie. To nie są już czasy, gdy z przyczepy mogłeś dostać tylko słodkie bułki, obecnie istnieją mobilne wędzarnie, pizzerie czy miejsca serwujące dania dla wegan. Dlatego większość przyczep posiada specjalne wyposażenie pozwalające na przygotowywanie konkretnych dań. Warto skupić się na niewielkim, ale dobrym menu, gdyż przestrzeń jest mocno ograniczona, a co za tym idzie nie wszystkie posiłki będą możliwe do przyrządzenia.

Przepisy określają pewne aspekty, które musi spełniać przyczepa, jeżeli chcesz w niej sprzedawać jedzenie. Podstawę wyposażenia stanowi dwukomorowy zmywak z bieżącą ciepłą i zimną wodą. Do tego dochodzi konieczność zamontowania osobnej umywalki do mycia rąk również z wodą ciepłą i zimną.

Jeżeli nie masz zamiaru dodatkowo kupować osobnej przyczepy socjalnej koniecznie zwróć uwagę na to, aby w przyczepie było miejsce do przechowywania odzieży.

Przyczepa powinna być solidna, nawet jeżeli tylko ją wynajmujemy dobrze sprawdzić, czy została wykonana z profili stalowych a blacha aluminiowa zapewnia odpowiednią ochronę. Nikt nie będzie chciał jeść jedzenia z przyczepy, która przecieka, a farba odchodzi ze wszystkich miejsc. Skoro spoglądamy ku górze, schylmy również głowę bacznie przyglądając się podłodze i temu czy jest antypoślizgowa lub czy posiada wykładzinę przemysłową. Wnętrze przyczepy powinno być przede wszystkim schludne kojarzące się z czystością i w tej czystości utrzymane, ale to już jest niezależne od producenta.

Rzetelny sprzedawca zwróci uwagę na wszystkie szczegóły i poinformuje Cię o najlepszym rozwiązaniu.

To czy lepiej wybrać przyczepę nową czy używaną jest sprawą mocno indywidualną i nie można jednoznacznie powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze. Niezależnie, na które rozwiązanie się zdecydujesz pamiętaj, że koniec końców najważniejszy jest dobry biznesplan i jakość serwowanego jedzenia. Jeżeli przyrządzasz smaczne jedzenie i masz odpowiednie miejsce oraz reklamę na pewno sobie poradzisz, czego zresztą Ci życzymy!

5 1 vote
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx