6 maja 2021

Dietetyka – co warto wiedzieć przed wybraniem tego kierunku studiów?

pexels.com

Dietetyka – co warto wiedzieć przed wybraniem tego kierunku studiów?

Dobrze wybrany kierunek studiów powinien rozwijać zainteresowania i zachęcać do zgłębiania wiedzy w danej dziedzinie. Jest to główna motywacja do podjęcia nauki na uczelni. Dla osób, które mocno stąpają po ziemi i planują swoją przyszłość, ważna jest perspektywa zawodowa. W jakim zawodzie znajdę pracę? Ile będę zarabiać? Jak będzie się układała moja ścieżka kariery zawodowej? Czy mam szanse na sukces? Warto sprawdzić, czego uczą się studenci rozpoczynający studia dietetyczne licencjackie.

Czy studia dietetyczne rozwijają zainteresowanie zdrowym odżywianiem?

Podczas studiów I stopnia, studenci mają możliwość dokonania wyboru jednej z trzech ścieżek kształcenia, które umożliwiają zdobycie specjalistycznej wiedzy z zakresu:

·       psychologiczne aspekty odżywiania

·       żywienie w wybranych dziedzinach sportu

·       stosowanie terapii dietą w różnych jednostkach chorobowych

Absolwenci zostają wyposażeni w wiedzę, umiejętności oraz w kompetencje, potrzebne do projektowania działań profilaktycznych i poradnictwa dietetycznego. Wykształcenie umożliwia skuteczne zastosowanie diety w terapii chorób zależnych od żywienia.

Studia dietetyczne – zajęcia praktyczne ze specjalistami

Studenci biorą udział w zajęciach praktycznych, w dobrze wyposażonych pracowniach: dietetycznej, badań antropometrycznych, technologii żywności, laboratorium chemicznym. Ciekawe zajęcia prowadzone są zarówno przez nauczycieli akademickich, jak i praktyków, będących specjalistami w swoich dziedzinach (dietetyków, biologów, chemików, farmaceutów, psychologów). Kontakt z profesjonalistami daje więcej możliwości w zdobyciu praktycznej wiedzy i zaplanowaniu własnej kariery.

Stacjonarne studia dietetyczne i zaoczne studia dietetyczne – możliwości zawodowe

Studia dietetyczne to nowocześnie zaprojektowany program nauczania, który w pełni odpowiada aktualnym trendom społecznym. Zapotrzebowanie rynku pracy na umiejętności związane z projektowaniem działań profilaktycznych i poradnictwa dietetycznego szybko rośnie. Jednostki chorobowe takie jak cukrzyca, stan zapalny tarczycy, choroby układu pokarmowego, alergie i nietolerancje żywieniowe dają możliwość pracy z pacjentami, którzy potrzebują diety, a często także wsparcia psychologicznego na tle żywieniowym. Stacjonarne studia dietetyczne i zaoczne studia dietetyczne w Wyższej Szkole Biznesu i Nauki o Zdrowiu w Łodzi doskonale przygotowują do wykonywania popularnego zawodu dietetyka.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x