Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkie dania

Dania lekkostrawne, mimo że pozbawione ostrych przypraw, tłuszczu i procesu smażenia, mogą być równie smaczne co te przygotowywane w tradycyjny sposób, a przy tym znacznie zdrowsze.
Lekkostrawny obiad można przygotować w szybki i prosty sposób. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i dobry przepis. Oto kilka pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu lekkostrawne potrawy.
Pulpeciki z indyka w sosie własnym – lekkostrawny obiad w kilka chwil
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki
- wywar warzywny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Mięso przyprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i kaszą mannę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kuleczki. Wywar warzywny wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się wywaru wrzucamy uformowane pulpety. Redukujemy ogień i gotujemy przez ok. 30 min. Do szklanki wlewamy kilka łyżek gotującego się wywaru. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Następnie cienkim strumieniem wlewamy całość do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do momentu zgęstnienia. W razie konieczności doprawiamy do smaku.
Tak przygotowane pulpety świetnie smakują podane z ryżem oraz ugotowanym na parze bukietem warzyw.
Indyk w sosie pomidorowym – smaczny i lekkostrawny obiad dla każdego
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka (filet)
- 3 pomidory
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 200 g ryżu
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
Wykonanie:
Starannie wypłukane i oczyszczone mięso z indyka drobno kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w drobną kostkę pomidory, mieloną paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż pomidory zmiękną (w razie konieczności dodajemy wodę). Gotowy sos doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany układamy na liściu sałaty i podajemy z przygotowanym wcześniej mięsnym sosem.
Marchewkowa zupa lekkostrawna, czyli marchwianka
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 niewielki kawałek selera
- 1 ziemniak
- 1/3 korzenia pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 l gorącej wody
- 100 g ryżu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i drobno kroimy. Do garnka przekładamy masło, wysypujemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut, często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy gorącą wodę. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Gotową zupę blendujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany nakładamy na środek talerza i zalewamy zblendowaną zupą.