Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

29 stycznia 2023

Dieta lekkostrawna – przepisy na lekkie dania

Dania lekkostrawne, mimo że pozbawione ostrych przypraw, tłuszczu i procesu smażenia, mogą być równie smaczne co te przygotowywane w tradycyjny sposób, a przy tym znacznie zdrowsze.

Lekkostrawny obiad można przygotować w szybki i prosty sposób. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i dobry przepis. Oto kilka pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu lekkostrawne potrawy.

Pulpeciki z indyka w sosie własnym – lekkostrawny obiad w kilka chwil

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • wywar warzywny
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i kaszą mannę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kuleczki. Wywar warzywny wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującego się wywaru wrzucamy uformowane pulpety. Redukujemy ogień i gotujemy przez ok. 30 min. Do szklanki wlewamy kilka łyżek gotującego się wywaru. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Następnie cienkim strumieniem wlewamy całość do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do momentu zgęstnienia. W razie konieczności doprawiamy do smaku.

Tak przygotowane pulpety świetnie smakują podane z ryżem oraz ugotowanym na parze bukietem warzyw.

Indyk w sosie pomidorowym – smaczny i lekkostrawny obiad dla każdego

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka (filet)
  • 3 pomidory
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka

Wykonanie:

Starannie wypłukane i oczyszczone mięso z indyka drobno kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w drobną kostkę pomidory, mieloną paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż pomidory zmiękną (w razie konieczności dodajemy wodę). Gotowy sos doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany układamy na liściu sałaty i podajemy z przygotowanym wcześniej mięsnym sosem.

Marchewkowa zupa lekkostrawna, czyli marchwianka

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 niewielki kawałek selera
  • 1 ziemniak
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l gorącej wody
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i drobno kroimy. Do garnka przekładamy masło, wysypujemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut, często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy gorącą wodę. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Gotową zupę blendujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany nakładamy na środek talerza i zalewamy zblendowaną zupą.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx