Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

4 grudnia 2022

5 często popełnianych błędów podczas planowania komercyjnej kuchni

Jednym z najważniejszych miejsc każdej restauracji jest kuchnia. To tam właśnie każdego dnia przygotowuje się setki posiłków. Aby jednak wydawanie dań szło sprawnie, to musi być ona odpowiednio zaplanowana. Czy wiesz, jakie są najczęściej błędy? Dowiedz się!

Nieodpowiednio rozplanowana kuchnia komercyjna

To dość często popełniany błąd. Restauratorzy z reguły zdają sobie sprawę, jak ważne jest korzystanie z wysokiej jakości sprzętu, ale to wszystko na nic, jeśli nie zostanie on właściwie rozmieszczony. Praca w takiej kuchni nie będzie szła płynnie, przez co mogą występować różne problemy. Dlatego też prowadząc lokal gastronomiczny, warto zainteresować się wydajnością i przepływem kuchni. Jeśli natomiast dopiero planujemy go otworzyć, to pamiętajmy, aby zmierzyć i zaprojektować kuchnię pod kątem optymalnej wydajności. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, aby sprzęt gastronomiczny znajdujący się w kuchni był odpowiednio dostosowany pod menu.

Zbyt mało miejsca do przechowywania produktów

Wiele kuchni komercyjnej jest źle zaplanowanych. Z tego niestety często wynika problem związany z brakiem miejsca do przechowywania produktów. Co za tym idzie? Nierzadko żywność jest przechowywana w odpowiednich warunkach, przez co szybciej się psuje i nadaje jedynie do kosza na śmieci – a to duża strata pieniędzy! Dlatego, zanim otworzymy lokal gastronomiczny, to musimy wziąć pod uwagę to, gdzie będziemy przechowywać produkty, z których będziemy przygotowywali posiłki dla gości.

Brak konserwacji sprzętu kuchennego

Mimo że większość zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest regularna konserwacja komercyjnego sprzętu kuchennego, to jednak i tak wielu restauratorów o tym zapomina. Nie wystarczy każdego dnia sprzątać, aby mieć pewność, że sprzęt będzie długo działał bezawaryjnie. Istotne są też konserwacje, które powinna przeprowadzać profesjonalna firma. Dzięki temu na pewno uda nam się zapobiec awariom, jak i poprawić wydajność sprzętu kuchennego.

Nie przeszkolony personel

Osoby prowadzące własne restauracje niezwykle często zapominają o tym, jak istotne jest przeszkolenie personelu. W końcu to pracownicy codziennie korzystają ze sprzętu kuchennego i są odpowiedzialni za jego czyszczenie. Dlatego też powinni wiedzieć, jak robić to w pełni bezpiecznie. To jedna z najważniejszych kwestii, o której nie wolno zapomnieć!

Niewłaściwe połączenia elektryczne

Wydaje nam się, że restauracja to miejsce całkowicie bezpieczne – zarówno dla pracowników, jak i gości. I tak teoretycznie powinno być, jednak wiele lokali gastronomicznych korzysta ze złych połączeń lub o zbyt niskim napięciu, w wyniku czego może dojść do wielu niebezpiecznych sytuacji. Warto o tym pamiętać, bowiem w końcu chodzi tutaj o zdrowie, a nawet życie wielu osób!

Najwyższa jakość maszyn gastronomicznych!

FEUMA to firma z wieloletnim doświadczeniem, która doskonale wie, jak ważne jest korzystanie z najwyższej jakości sprzętu gastronomicznego. Tylko w ten sposób możliwe jest przygotowywanie pysznych posiłków. Dlatego też w jej ofercie znajdziemy duży wybór urządzeń, które znajdują zastosowanie w każdej restauracyjnej kuchni – maszynki do mielenia mięsa, wielofunkcyjne maszyny kuchenne, czy szatkownice do warzyw i owoców to zaledwie kilka z nich. Zachęcamy do zapoznania się całą ofertą pod adresem: https://feuma.de/pl

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx