24 czerwca 2021

Jak wyglądają lody tajskie?

Lody tajskie o nietypowej, zrolowanej strukturze, występują w wielu oryginalnych smakach i smakują prawie każdemu. Pochodzą z Tajlandii, z wyspy Koh Phi Phi, gdzie desery tego rodzaju są podawane przechodniom na ulicach. Ich przygotowanie jest dosyć proste, nie wymaga specjalistycznego sprzętu, można je wykonać samemu w domu. Deser powinien być spożywany zaraz po wyprodukowaniu, lodów nie przetrzymuje się w zamrażalniku, nie można też ich kupić w sklepie.

Lody tajskie – co to takiego?

Składniki, z których przygotowuje się tego rodzaju lody, powinny być zawsze świeże, nie ulegają przemrożeniu, jak w przypadku tradycyjnych lodów. Tajemnica ich smaku tkwi właśnie w krótkim czasie wykonania. W Tajlandii lody są przygotowywane z mleka migdałowego i kokosowego, w naszym kraju zastępuje się je często krowim, czasami lodziarnie tajskie proponują w zastępstwie mleko sojowe. Restauracje tajskie zaopatrzone są w maszynki do robienia takich lodów, przypominają one zamrożoną patelnię osiągającą temperaturę około -20 stopni C. Na jej powierzchnię wylewana jest śmietanka i mleko oraz różne dodatki w zależności od preferencji klientów. Może to być czekolada, orzechy, świeże lub mrożone owoce. Po krótkim czasie zeskrobuje się je przy użyciu specjalnie wyprofilowanej szpachelki, przy wykonywaniu tej czynności słychać charakterystyczny stukot. W wyniku powtarzania tych zabiegów powstaje masa lodowa, którą następnie zbiera się z płyty, nadając jej kształt małych roladek.

Jeśli chodzi o zawartość kalorii lody tajskie mają ich trochę mniej niż tradycyjne lody, ponieważ nie wykorzystuje się przy ich przygotowaniu tłustych śmietanek czy słodkiego skondensowanego mleka. Porcje również są delikatniejsze w formie i mniejsze, nie zapełniają kubeczków w całości.

Jak przygotować lody tajskie w domu?

Lody tajskie są bardzo popularne, ponieważ ładnie się prezentują, mogą mieć przeróżne kolory i smaki, ale przede wszystkim są naturalne. Deser można także wykonać samemu w domu, bez użycia specjalistycznego sprzętu. W tym celu należy przygotować kilka niezbędnych produktów i trochę cierpliwości, ale warto wiedzieć, jak zrobić lody tajskie w domu, bez użycia narzędzi – sprawdzony przepis:

  • przygotować metalową blachę, może być blacha z piekarnika, powinien to być materiał, który jest w stanie utrzymać przez jakiś czas niską temperaturę,
  • świeże owoce, truskawki, banany,
  • liść mięty,
  • 2 łyżki mleka i 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Na początku trzeba umieścić blachę w zamrażalniku, owoce rozgnieść lub drobno pokroić razem z miętą. Całość zasypać cukrem waniliowym, a następnie zmiażdżyć przy pomocy widelca lub łyżki. W kolejnym etapie należy dolać mleko, śmietankę i dokładnie wymieszać wszystko razem. Po wyjęciu formy z zamrażalnika masę delikatnie i równo rozsmarowujemy na powierzchni blachy. Przy pomocy drewnianej szpachelki lub płaskiej łyżki zeskrobujemy masę i tworzymy małe ruloniki. Można je ułożyć na płaskim wafelku lub w papierowych miseczkach, a następnie posypać dowolną posypką lub dodać na wierzch świeżych pokrojonych owoców.

Proporcje śmietanki i mleka można dowolnie zmieniać, aby uzyskać mniej kaloryczną wersję. Można też przygotować tradycyjny wariant śmietankowy lub waniliowy, a dodatki umieścić na końcu, satysfakcją z pracy w domu są naturalne i wyjątkowo smaczne lody.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x