Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

10 grudnia 2024

Na co jest dobry ocet jabłkowy? Do czego go użyć?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt powstający w wyniku fermentacji, który znalazł swoje zastosowanie w większości polskich kuchni jako przyprawa wzbogacająca smak serwowanych dań, jak również składnik marynaty do mięs.

Jednak właściwości octu jabłkowego wykraczają daleko poza jego spożywcze zastosowanie. Ten superfoods posiada także silne działanie oczyszczające i lecznicze, dzięki któremu sprawdzi się w użyciu podczas wielu dręczących nas dolegliwości – warto zatem dowiedzieć się bliżej na co pomaga ocet jabłkowy i w czym może przynieść nam potrzebną ulgę.

Ocet jabłkowy — właściwości

Ocet z jabłek posiada w sobie udowodnione naukowo bogactwo składników odżywczych. To właśnie zawarte w nim kwasy organiczne (octowy, jabłkowy, galusowy, kawowy, chlorogenowy), enzymy, pektyny, aminokwasy, bioflawonoidy oraz żywe kultur bakterii sprawiają, że jego działanie i zastosowanie jest tak szerokie.

Spośród minerałów oraz pierwiastków śladowych, które ma w swoim składzie jabłkowy ocet, należy wymienić przede wszystkim: potas, krzem i sód, a także magnez, fluor, chlor, jak i żelazo, miedź, czy fosfor. Zawiera również jako składniki witaminy z grup: A, B, C, E oraz P, a zestawienie tych związków umożliwia mu m.in.:

  • oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii,
  • regulację gospodarki kwasowo-zasadowej,
  • poprawę stanu naczyń krwionośnych,
  • wzmacnianie systemu immunologicznego.

Produkt zawiera także pektyny, które sprawiają, że właściwości lecznicze octu jabłkowego obejmują chociażby:

  • wspomaganie perystaltyki jelit,
  • obniżenie przyswajalności tłuszczu,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy.

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego obejmują też zawarty w nim potas, który ma bezpośrednie przełożenie na następujące aspekty:

  • dobrą pamięć i koncentrację,
  • piękną i zdrową cera,
  • zdrowe i mocne zęby.

Ocet a zdrowie

Jeśli jesteśmy właśnie na etapie rozważania zakupu tego produktu i u niektórych z nas pojawiają się wątpliwości, czy ocet jabłkowy jest zdrowy rzeczywiście w takim stopniu, jak twierdzą jego entuzjaści – musimy pamiętać, że do prawidłowej suplementacji (która wyeliminuje potencjalne skutki uboczne), musi zostać spełniony jeden podstawowy warunek: umiarkowane spożycie. Tylko przyjmowanie go w zalecanych ilościach zagwarantuje każdemu z nas brak niepożądanych efektów.

Natomiast nadmierne dawkowanie octu jabłkowego może nam faktycznie zaszkodzić, powodując z czasem m.in. odwodnienie organizmu i jego zbytnie zakwaszenie. Erozja szkliwa, zgaga czy bóle brzucha to również niektóre z skutki, jakie niesie za sobą stosowanie octu jabłkowego w zbyt dużych ilościach. Czy istnieją jeszcze inne przeciwwskazania do jego spożycia?

Po ocet jabłkowy na pewno nie powinny sięgać bez uprzedniej konsultacji lekarskiej kobiety w ciąży, osoby, cierpiące na przewlekłe choroby związane z układem pokarmowym oraz wszyscy, którzy skarżą się na problemy z wątrobą. W tych przypadkach warto przynajmniej zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego, który doradzi czy i w jaki sposób możemy dołączyć produkt do naszego codziennego menu.

Jak spożywać ocet jabłkowy?

Zaleca się spożywanie octu jabłkowego zawsze w formie rozcieńczonej (nigdy samego) – zazwyczaj będą to 1-2 łyżki stołowe na szklankę wody. Najlepiej jest pić go przed posiłkami, jednak nie częściej niż 2-3 razy dziennie.

Dla wzmocnienia niektórych właściwości zdrowotnych octu jabłkowego, warto połączyć go również z miodem i sokami. Najbezpieczniej jest jednak spożywać go w formie przyprawy, czy też dodatku do spożywanych dań.

Ocet jabłkowy – działanie zdrowotne prosto z natury od firmy Racjonalni

Ocet jabłkowy Racjonalni, wyprodukowany w niewielkim rodzinnym gospodarstwie to gwarancja produktu najwyższej jakości. Procesowi naturalnej fermentacji poddajemy starannie dobrane, całe jabłka z naszego sadu. W przeciwieństwie do octów produkowanych z soków, ocet z pulpy zawierającej miąższ, skórkę, gniazda nasiennie i nasiona jabłek, zawierać będzie maksimum wartości odżywczych.

Niefiltrowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy spełnia najsurowsze wymogi produkcyjne, dzięki czemu jest najlepszym możliwym wyborem. Wybierz ten, który najbardziej odpowiada Twoim kubkom smakowym – zerknij na naszą ofertę, w której znajdziesz wysokiej jakości żywy ocet jabłkowy, ale i inne jego popularne odmiany: żywy ocet malinowy czy winogronowy, i postaw na naturalne produkty superfoods prosto ze sklepu Racjonalni!

https://super-racjonalni.pl/kolekcja/ocet

———————————————–

Racjonalni

Email: sklep@super-racjonalni.pl

Telefon: 795 293 590

www.super-racjonalni.pl

5 1 vote
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx