Palona kawa, czyli sposób na udany poranek

Dla wielu z nas kawa jest pierwszym i najważniejszym napojem w ciągu dnia. Ta mocna i dobrej jakości, potrafi pobudzić i dodać energii. Sekret wyjątkowej kawy tkwi we właściwym jej wypaleniu. To ten proces zapewnia bowiem jakość i najlepszy smak gotowego produktu.
Kawa palona – co powinieneś o niej wiedzieć?
Jakość kawy jest w dużym stopniu uzależniona od tego, w jakim miejscu była ona wypalana. Staranne przygotowanie, wyselekcjonowanie dokładnie wysuszonych ziaren najwyższej jakości, a także bezpośredni transport z kraju pochodzenia – to właśnie można znaleźć w dobrych palarniach kawy.
Prawidłowy i uważny proces wypalania ziaren kawy wydobywa ich wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Co ciekawe, na jakość kawy największy wpływ mają właśnie palarnie, a nie – jak mogłoby się wydawać – plantacje.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić wysokiej jakości kawę, pierwszym miejscem, do którego powinieneś się udać jest sklep stacjonarny lub sklep internetowy (na przykład palarnia kawy sklep internetowy). Oba te miejsca dają bowiem możliwość zakupu kawy bezpośrednio z miejsca, w którym została ona wypalona. Taka kawa to gwarancja świeżości i sprawdzonego pochodzenia.
Czym charakteryzuje się kawa palona?
Palenie składa się z kilku etapów. Na początku jest to suszenie ziaren, potem potrzebny jest czas na tak zwane zżółcenie po czym następuje złamanie ziaren z których wydobywany jest aromat. W zależności od czasu oraz techniki palenia wyróżnia się różne stopnie palenia kawy.
Pierwszy stopień (zwany jasnym) jest sposobem na uzyskanie ziaren z dużą ilością kofeiny. Kawa wykonana na bazie ziaren o niskim stopniu wypalenia charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz zminimalizowanym stopniem goryczy. Drugi stopień wypalenia to najpopularniejszy stopień wypalenia kawy. Napój sporządzony na bazie takich ziaren ma wyczuwalną gorzkość oraz niższą kwaskowatość. Z kolei trzeci stopień nadaje się do kaw o intensywnym smaku (np. do espresso). Nieco rzadziej spotykane są kawy zaparzane na bazie ziaren o czwartym stopniu wypalenia. W tym przypadku kawa wychodzi wyjątkowa gorzka i ma najniższą ilość kofeiny.
A fotó forrása:
G-Stock Studio / Shutterstock.com