Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

5 grudnia 2022

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawowe urządzenia

Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego wymaga od nas dużych nakładów finansowych oraz rozplanowania przestrzeni i wydatków. Przygotuj sobie plan działania oraz listę niezbędnych sprzętów i akcesoriów. Poniżej wymieniamy urządzenia, które są must have w każdej restauracji, barze czy stołówce.

Nasze zestawienie obejmuje sprzęty z różnych kategorii produktowych, dlatego wyróżniliśmy kilka działów tematycznych. Pomoże to skompletować niezbędne wyposażenie kuchni gastronomicznej niezależnie od lokalu. Zobacz nasze wskazówki i przygotuj listę niezbędnych produktów, a także wstępnie oblicz wydatki.

Urządzenia kuchenne. Gastronomiczne kuchnie indukcyjne

Jednym z popularnych wyborów są kuchnie indukcyjne  ze względu na ich liczne zalety. Doskonale sprawdzają się w profesjonalnej gastronomii, jak również w warunkach domowych, gdyż pozwalają na szybkie przyrządzenie danego produktu. Do wyboru są różne modele kuchni – sprawdź ich moc, wydajność, wytrzymałość i jakość wykonania, czy mają cyfrową regulację mocy, temperatury i czasu, opcję dostosowywania się do powierzchni podstawy naczynia oraz automatyczne włączanie.

Jako wyposażenie kuchni gastronomicznej sprawdzą się doskonale, bo w porównaniu do tradycyjnych kuchni gazowych są łatwe w obsłudze, bezproblemowe w utrzymaniu w czystości, generują mniejsze koszty podczas eksploatacji. Ich atutem jest też wysoka funkcjonalność i niewielkie ryzyko poparzenia.

Chłodzenie i mrożenie. Szafy chłodnicze

Profesjonalne szafy chłodnicze to ważny element, gdy kompletujesz wyposażenie restauracji, baru, stołówki czy sklepu. Często zwykłe lodówki to za mało, do profesjonalnych zastosowań dobrą inwestycją będą szafy chłodnicze lub mroźnicze. Do wyboru są modele o różnej mocy i pojemności oraz wielkości. Oferta tego typu urządzeń jest znacznie większa – są też komory chłodnicze i mroźnicze, bemary chłodnicze, stoły czy regały, niezbędne do przechowywania żywności w niskich temperaturach.

Utrzymywanie ciepła. Bemary

Bemar to jedno z podstawowych i najprostszych urządzeń. Często jest niezwykle przydatny, wręcz nie do zastąpienia. Odpowiedni model pozwoli na oszczędności i zagwarantuje wysoką funkcjonalność. To rodzaj podgrzewacza, do którego wkłada się naczynia z gotowymi potrawami.

Przez wiele godzin bemar będzie utrzymywał dania w odpowiedniej temperaturze. Niektóre modele mogą też podgrzewać potrawy. Bemary to must have na stołówkach czy w hotelowych restauracjach. Stosuje się je nie tylko w gastronomii, sprawdzą się też w szkołach czy szpitalach.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx