Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 maja 2022

Frezer do lodów – czyli niezbędny element wyposażenia lodziarni

Chcesz otworzyć lodziarnię i myślisz o samodzielnym wytwarzaniu zmrożonych deserów? Jeśli tak, w pierwszej kolejności musisz się wyposażyć we frezer do lodów. Czym dokładnie jest to urządzenie i w jaki sposób wybrać odpowiedni model? Podpowiadamy!

Frezer do lodów, czyli co?

Frezer do lodów gałkowych to maszyna, która służy do ich profesjonalnej produkcji.  Chociaż jego nazwa pochodzi od angielskiego słowa „freeze” oznaczającego „zamrażać”, praca frezerów do lodów jest bardziej skomplikowana i polega na intensywnym mieszaniu masy lodowej w czasie jej stopniowego schładzania. To właśnie sekret kremowej konsystencji i „puszystości” powstających deserów. 

Jak działa frezer do lodów?

Frezery do lodów to najważniejsze wyposażenie tradycyjnej lodziarni, która chce produkować desery typu „gelato”. Urządzenie jest wyposażone w metalowy cylinder, w którym automatycznie miesza się masę na lody, powoli doprowadzając ją do optymalnej temperatury. Program jego pracy można dostosować np. do typu tworzonego deseru – nieco inaczej wygląda produkcja sorbetów, a inaczej lodów na śmietance.

Frezer MULTIFREEZE PRO dostępny w ofercie MK KOMI

Jak wybrać dobry frezer do lodów naturalnych?

Profesjonalne frezery to szeroka gama maszyn o rozmaitych właściwościach. Wybierając odpowiedni sprzęt, warto zwrócić uwagę na:

  • pojemność cylindra urządzenia – im większa, tym więcej mieszanki lodowej można przetworzyć w jednym cyklu produkcyjnym,
  • moc sprzętu oraz jego wydajność – wskazują na to, jak szybki będzie proces mrożenia mieszanki lodowej,
  • tryby pracy – w bardziej zaawansowanych modelach są np. predefiniowane programy do wytwarzania sorbetów czy granity. Dobrze też, jeśli można samodzielnie konfigurować np. prędkość mieszania czy wielkość wsadu.

W przypadku małych lokali dobrze sprawdzają się też urządzenia 2w1, a więc łączące funkcje frezera i pasteryzatory – podpowiada ekspert firmy MK KOMI, która specjalizuje się w wyposażaniu lodziarni.

Czy sam frezer do lodów wystarczy, aby prowadzić produkcję?

Chociaż to podstawowa i najważniejsza maszyna do lodów, frezer nie jest jedynym urządzeniem, które jest niezbędne do ich wytwarzania. Ponadto potrzebne są też:

  • pasteryzator – o ile nie zdecydowano się na zakup urządzenia 2 w 1,
  • dojrzewalnik – tu, w temperaturze ok. 5°C, mieszanka na lody powinna spędzić około 12 h przed zamrożeniem,
  • szokownik, w którym następuje błyskawiczne mocne zmrożenie lodów po wyjęcia z frezera,
  • szafa mroźnicza – do przechowywania gotowych lodów przed przygotowaniem ich do sprzedaży.

Potrzebna jest oczywiście także witryna mroźnicza, z której sprzedawca będzie bezpośrednio nakładał kolejne porcje lodów rzemieślniczych. 

Pamiętaj też, że jeśli chcesz szybko wdrożyć do sprzedaży samodzielnie produkowane lody, możesz się zdecydować na automat do lodów soft, czyli włoskich. Ich produkcja przebiega w jednym urządzeniu od początku do końca, co znacznie ułatwia wykonanie tego zadania i obniża początkowe koszty inwestycji. Mimo to, to lody rzemieślnicze cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością, więc zakup sprzętu do ich produkcji może być lepszym wyborem w długofalowej perspektywie.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x