Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

23 maja 2022

Kuchenna tarka do warzyw – jaką wybrać?

Kuchnia jest miejscem, w którym przygotowujemy pyszne posiłki dla siebie oraz dla rodziny i gości. Oznacza to, że powinna być ona odpowiednio wyposażona, by poszczególne etapy obrabiania warzyw, owoców lub mięs nie przysparzały nam zbyt wielkich problemów. Oprócz urządzeń elektrycznych, warto również zadbać o tradycyjne elementy wyposażenia, a jednym z nich jest właśnie kuchenna tarka do warzyw. Jaką wybrać, by najlepiej spełniała swoją rolę?

Tarka do warzyw – model tradycyjny

Tarka do warzyw to bez wątpienia najważniejszy element wyposażenia każdej z kuchni. Tego typu tarka kuchenna najczęściej jest wykonana ze stali nierdzewnej. Modele tradycyjne świetnie sprawdzą się do starcia warzyw na szybką surówkę lub na przepyszną zupę. Tarki do warzyw tradycyjne można spotkać w wielu rozmiarach oraz kształtach, a także w dwóch wersjach. Otóż można zaopatrzyć się w tarkę jedno- lub wielostronną. Jeśli więc chcemy postawić na tarkę tradycyjną warto skupić się głównie na modelach czterostronnych, z różnymi powierzchniami trącymi na każdej ze stron. Warto szczególną uwagę zwrócić na to, czy chociażby jedna ze stron tarki daje nam możliwość starcia ziemniaków na grubych oczkach lub rozdrobnienia kapusty. Jako że jest to tarka do warzyw ręczna, koniecznie musi posiadać ona ergonomiczny uchwyt, by można było wygodnie ją utrzymać w jednym miejscu. Niektóre modele tego typu tradycyjnych tarek posiadają również wbudowaną niewielką szufladę, w której można umieścić warzywo i przesuwać nim po ostrzach co zdecydowanie pomoże usprawnić pracę.

Tarka kuchenna – z pojemnikiem czy bez?

W kuchni przede wszystkim liczy się wygoda i możliwość utrzymania miejsca pracy w należytym porządku. W związku z tym tarka do jarzyn z pojemnikiem będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż modele tarek, które go nie posiadają. Dzięki temu nawet podczas ścierania marchwi, nie trzeba będzie martwić się o zbytni nieporządek na blacie. Całość będzie szczelnie zamknięta w dołączonym do tarki do warzyw pojemniku z pokrywką. Zwykle pojemniki te są wykonane z plastiku lub szkła, choć spotyka się również modele wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Do własnych potrzeb warto dopasować również pojemność dołączonego pojemnika, a także rodzaj materiału z jakiego został on wykonany. Warto również przejrzeć przez zakupem kilkanaście różnych modeli, by móc wybrać ten, który spełni nasze kuchenne oczekiwania w jak największym stopniu. Największy wybór tego typu tarek możemy znaleźć na stronie: https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/tarki/ z dokładnym opisem materiałów, z którego zostały wykonane poszczególne komponenty.

Tarka do jarzyn – z korbką czy elektryczna?

Na rynku możemy znaleźć różne modele tarek. Dużą popularnością cieszy się tarka do warzyw elektryczna, niemniej jednak tarka do warzyw z korbką również ma swoje zalety. Można powiedzieć, że sprawdzi się ona w przypadku przygotowywania posiłków głównie dla siebie lub dla małej rodziny. Jeśli jednak często przygotowujemy dość duże ilości surówek lub innych dań, których podstawę stanowią starte warzywa, to model elektryczny sprawdzi się o wiele lepiej. Elektryczne tarki do warzyw pozwolą znacznie skrócić czas niezbędny do przygotowania surówek, a także kapusty czy innych warzyw z przeznaczeniem do dalszej obróbki. Jeśli więc w domu często trzeba będzie zmierzyć się z kilogramami warzyw do starcia, modele elektryczne mogą okazać się prawdziwym wybawieniem.

0 0 votes
Article Rating
Materiał Partnera. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x