Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

23 maja 2022

Do jakich dań warto dodać parmezan?

Parmezan to włoski ser, który często wykorzystywany jest w kuchni. W menu restauracji widnieje jako dodatek do wielu dań. Nawet niewielka jego ilość potrafi nadać potrawie niesamowitego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Czy parmezan jest zdrowy? Jakie dania warto przygotować z jego dodatkiem? 

”Król Serów”, czyli słów kilka o parmezanie

Parmezan to inaczej parmigiano reggiano, który uchodzi za najsłynniejszy włoski ser. Jego nazwa została zaczerpnięta od miejsca, w którym jest wytwarzanym, czyli Parmy. Jest to twardy ser podpuszczkowy produkowany z mleka krowiego. Przyrządzanie i dojrzewanie parmezanu podlega ścisłej kontroli. Leżakuje on w solance, a następnie dojrzewa przez kilkanaście miesięcy. To właśnie wtedy zyskuje doskonały, wyrazisty smak i jest gotowy do użycia w kuchni. 

Czy parmezan jest zdrowy?

Parmezan wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu, jednak podczas długiego leżakowania, tłuszcze te rozkładają się na krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, dlatego też są one lepiej przyswajane przez ludzki organizm. Ponadto, ser bogaty jest w wapń, fosfor, cynk, miedź, magnez oraz selen. Zawiera również witaminy z grupy B – B12 i B2 oraz witaminę A. 

Ze względu na sporą ilość tłuszczów nie jest to produkt, którym można się bezkarnie zajadać. Śmiało mogą po niego sięgać kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ jest źródłem wapnia, który działa na kości, zęby, włosy i paznokcie. W połączeniu z fosforem i witaminą D wapń wzmacnia układ kostny i zapobiega osteoporozie. 

Zastosowanie parmezanu

Parmezan cechuje się lekko pikantnym smakiem z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Ma grudkowatą strukturę i intensywny zapach. Śmiało można wykorzystać go do przygotowania wielu dań – sałatek, makaronów, zup, czy zapiekanek. Ser ten nadaje smaku warzywom i mięsom. Wybitnie komponuje się z suszonymi figami i śliwkami oraz orzechami włoskimi. Poniżej przedstawiamy potrawy z wykorzystaniem parmigiano reggiano.

Przepis na włoski krem pomidorowy z parmezanem

To danie przyrządzisz w szybki i łatwy sposób. Delektując się jego smakiem, poczujesz się jak w słonecznej Italii.

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki San Marzano marki Mutti
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • tarty parmezan Grattugiato Fresco
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • cukier

Wykonanie:

  1. Bulion warzywny zagotowujemy.
  2. Pomidory z puszki miksujemy z ząbkiem czosnku, tak by powstała jednolita masa, którą przelewamy do garnka z bulionem. Gotujemy przez 20 minut. 
  3. Przed podaniem dekorujemy krem startym parmezanem i bazylią.
  4. Smacznego!

Penne z ziołami i parmezanem

To kolejne danie, które przyrządzisz szybko i bez problemu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub jako poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 500 g makaronu Penne a Candela marki Barilla
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 małe cebule
  • 3 pomidory bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 150 ml mleka
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • zioła włoskie
  • pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
  2. Na oleju podsmażamy boczek i cebulę.
  3. Do boczku i cebuli dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę, czosnek i doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz ziołami. Dusimy przez 2 minuty.
  4. Dodajemy słodką śmietankę, mleko i ugotowany makaron, zagotowujemy.
  5. Makaron przekładamy na talerz i posypujemy sporą ilością parmezanu.

Wszystkie produkty, w tym sery wymienione w przepisach znajdziesz w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. W ofercie dostępne są również inne oryginalne włoskie artykuły spożywcze importowane bezpośrednio z Włoch. 

0 0 votes
Article Rating
Materiał Partnera. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x