Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

16 maja 2022

Czym są antyoksydanty i dlaczego warto dbać o ich odpowiednią podaż?

Spośród substancji prozdrowotnych występujących w produktach spożywczych, jedną z najważniejszych grup stanowią antyoksydanty. Pomagają opóźnić starzenie i zapobiegają rozwojowi różnych chorób. Dlaczego są tak ważne dla zachowania zdrowia i gdzie można je znaleźć?

Wolne rodniki to substancje powstające w ludzkim organizmie na skutek naturalnych procesów metabolicznych. Duże ich ilości są również wytwarzane w odpowiedzi na stres. Dostają się do organizmu także na skutek promieniowania, zanieczyszczenia środowiska oraz korzystania z niektórych używek. Są to substancje wysoce reaktywne, które powodują uszkodzenia DNA w komórkach. Przyspieszają starzenie i rozwój chorób – np. nowotworowych lub zapalnych. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki. Gdzie je znaleźć?

Koenzym Q10

Ubichinon, czyli koenzym Q10 jest substancją endogenną, czyli taką, którą organizm wytwarza samodzielnie. Jednak czasem jest to niewystarczające – obniżenie syntezy koenzymu Q10 obserwuje się np. u osób z chorobami układu krwionośnego. Więcej na ten temat można przeczytać tu https://www.bcaa.pl/koenzym-q10/. Zgodnie z linkowaną stroną jest to substancja o pozytywnym oddziaływaniu na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Koenzym Q10, ze względu na miejscowe działanie na skórę jest substancją często stosowaną w kosmetykach o działaniu odmładzającym, przeciwzmarszczkowym i zapobiegającym powstawaniu przebarwień.

Witamina C

Witamina C nie może być wytwarzana przez organizm, a jej poziom zależy od zawartości w codziennej diecie. Kwas askorbinowy występuje powszechnie w świeżych warzywach i owocach. Najbogatszymi źródłami tej substancji jest zielona pietruszka, jarmuż czy papryka. Niedobory tej witaminy wpływają na osłabienie organizmu i przyczyniają się do spadku odporności. Kwas askorbinowy bierze też udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i stan chrząstki stawowej. Witamina C wpływa także na tempo procesu gojenia się ran. Skrajnym przypadkiem przewlekłego niedoboru kwasu askorbinowego jest szkorbut, czyli choroba dziąseł powodująca np. zapalenie dziąseł i wypadanie zębów.

Karotenoidy

Kolejną grupą antyoksydantów są karotenoidy. Są to substancje występujące w czerwonych, pomarańczowych i zielonych warzywach. Najlepszymi źródłami karotenoidów są warzywa i owoce, np. marchew, dynia, morele, papryka i szpinak. To z nich ludzki organizm syntezuje witaminę A, czyi retinol. Retinol pełni wiele funkcji. Odpowiada np. za stan skóry, włosów i paznokci, a także bierze udział w procesach odpornościowych. Ważną funkcją retinolu jest ochrona wzroku – niedobory witaminy A są przyczyną rozwoju tzw. kurzej ślepoty.

Witamina E

Tokoferol, czyli witamina E, to kolejny z ważnych antyoksydantów. Znaleźć go można w olejach roślinnych oraz orzechach. Skutkami niedoboru tej witaminy jest przyspieszenie procesu starzenia, problemy z koncentracją czy anemia. U osób z niedostatecznym poziomem tokoferolu w organizmie występują zaburzenia płodności i zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów.

0 0 votes
Article Rating
Materiał Partnera. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x