Jakie są kluczowe zalety grilla elektrycznego?
Cenisz sobie smak i niskokaloryczność grillowanych potraw? Zobacz, jakie są kluczowe zalety grillów elektrycznych! Z takim urządzeniem możesz grillować nie tylko od wiosny od jesieni, ale przez cały rok.
Grill elektryczny jest… elektryczny
A to oznacza, że rozgrzanie go nie wymaga rozpalania ognia, co z kolei wiąże się z dymem, strzelającymi iskrami i ogólnym ryzykiem poparzenia. Nie bez powodu tradycyjnych grillów na węgiel drzewny nie można ustawiać na balkonach. Już nie raz skończyło się to pożarem. Grill elektryczny nie niesie ze sobą takiego ryzyka, wymaga jedynie zachowania standardowej ostrożności – nie można go ustawić za blisko ściany lub mebli, ale grillowanie w urządzeniu elektrycznym na balkonie jest jak najbardziej możliwe.
Grillów elektrycznych można używać przez cały rok
Teoretycznie nikt nie broni rozpalenia tradycyjnego grilla w środku mroźnej zimy, ale nie oszukujmy się – trudno dopatrywać się w tym przyjemności. Stanie na mrozie i pilnowanie grilla na pewno nie będzie przyjemne, a potrawy, które na nim przyrządzimy, bardzo szybko wystygną. Tymczasem grille elektryczne mogą być używane w warunkach domowych przez cały rok. Nieważne, czy za oknem upał, czy też jesienna plucha – jeśli masz ochotę na stek z grilla, po prostu go przyrządź.
Grill elektryczny warto nagrzać nawet na jedno danie
Mało kto zdecyduje się na rozpalenie klasycznego grilla tylko po to, by upiec na nim jedną kiełbaskę, żeberko, czy wyżej wspomniany stek. Najpewniej stwierdzimy, że „szkoda węgla”, albo w ogóle „szkoda zachodu”. Faktycznie grillowanie w ogródku planowane jest zazwyczaj dla większej grupy osób, bo też i czas potrzebny na przyrządzenie ciepłych dań jest relatywnie długi, a w miłym towarzystwie czeka się przyjemniej.
Z grillem elektrycznym sprawa wygląda inaczej. Jak najbardziej warto go rozgrzać tylko po to, by przyrządzić danie dla jednej osoby. Bo w sumie – dlaczego nie?
Grill elektryczny może opiekać na dwa sposoby
Tradycyjny grill zawsze opieka od spodu i trzeba pamiętać o obracaniu produktów, żeby je równomiernie upiec. W przypadku grillów elektrycznych jest inaczej. Istnieją tzw. grille kontaktowe, które umożliwiają opiekanie jednocześnie od góry i od dołu przy zamkniętej pokrywie grilla.
Niektóre modele umożliwiają opiekanie tylko od dołu, przy otwarciu grilla na 180°.
W tej drugiej wersji zyskujemy bardzo dużą powierzchnię grillowania. Grillowanie od góry i od dołu jednocześnie to dobre rozwiązanie w przypadku opiekania grubych produktów, które wymagałyby długiego czasu grillowania w sposób tradycyjny i częstego obracania.
Grill kontaktowy GK 160 parill to dobry przykład takiego właśnie urządzenia. Ma stosunkowo wysoką moc, bo aż 2200 W, dzięki temu grillowanie zarówno w wersji klasycznej, jak i kontaktowej trwa krócej.
Grill elektryczny umożliwia łatwe regulowanie temperatury
Każdy, komu zdarzyło się używać tradycyjnego grilla, wie, jak trudno jest regulować temperaturę „żywego” ognia. W przypadku grilla elektrycznego ten problem nie istnieje – aby zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę opiekania, wystarczy przekręcić pokrętło służące regulacji.
Drobiazgi, które ułatwiają życie i grillowanie
Lampka kontrolna – informuje o gotowości urządzenia do pracy.
Tacka na tłuszcz – ułatwia utrzymanie grilla i najbliższej okolicy w czystości.
Nienagrzewające się uchwyty – otwarcie grilla jest proste i bezpieczne.