Co jeść na diecie wegańskiej? Poznaj nasze pomysły!

Dieta wegańska to nie tylko sałata! Jeśli wydawało Ci się, że przechodząc na dietę roślinną pozbywasz się smaku, kolorów, zapachów i dobrej zabawy, naprawdę się mylisz. Rośliny potrafią być zaskakujące, jeśli wiadomo, jak się z nimi obchodzić. Co zatem jeść na diecie wegańskiej? Oto kilka naszych pomysłów.
A może by tak…stek?
Tu nie musisz zastanawiać się, czy chcesz stek krwisty, średnio wysmażony czy dobrze wysmażony. Wszystkie będą smakować doskonale, choć przy pierwszym możesz mieć większy problem z gryzieniem. Steki roślinne zawsze bowiem będą smaczne, jednak ich stopień wysmażenia wiąże się ze stopniem twardości. Z czego przygotowuje się roślinne steki? Przede wszystkim z kalafiora, ale także z kapusty. Oba rodzaje smakują wybornie, zwłaszcza jeśli dobrze je zamarynujemy. W marynacie warto uwzględnić ulubione przyprawy, a także sos sojowy i miód – dzięki niemu wierzch pięknie się skarmelizuje. Steki możesz smażyć, ale także piec. Dzięki temu są mniej kaloryczne. Dla osób na diecie to naprawdę istotne.
Pyszny kotlet roślinny
Nikt nie powiedział, że musisz zrezygnować z kotletów, gdy przechodzisz na dietę roślinną. Kotlety z roślin są przecież naprawdę przepyszne! Najczęściej przygotowuje się je z roślin strączkowych, a zatem z soi, ciecierzycy, fasoli czy groszku. Dlaczego? Ponieważ to właśnie strączki zawierają mnóstwo białka, a zatem tego, co przyswajamy podczas zajadania się mięsnym kotletem. Nie obawiaj się – białko roślinne jest pełnowartościowe i świetnie się wchłania. Nie musisz tęsknić za mięsem, gdy masz tak dobre „zastępniki”. Kotlety roślinne robi się podobnie, jak mielone. Musisz zmielić rośliny strączkowe, dodać ulubione przyprawy, a także coś, co sklei wszystko ze sobą. W kotletach mielonych jest to jajko, jednak tutaj możesz zastąpić je na przykład siemieniem lnianym lub nasionami chia. Później panierka i smażenie. Danie wychodzi fantastyczne, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaczków lub kaszy z sosem.
Spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej
Na rynku znajdziesz wiele rodzajów bezmięsnych mięs, a zatem „substytutów”, które imitują smaki mięsa. Nie musisz jednak uciekać się do tych sztuczek. Wystarczy, że sięgniesz po jeden z produktów, których w kuchni roślinnej nie może zabraknąć. O czym mowa? Oczywiście o tofu! Może wydawać Ci się, że dobre tofu nie istnieje. My jednak dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego, jak złe tofu. Jest tylko tofu źle przyprawione. Ta kostka sera przygotowanego z soi nie ma swojego smaku, a raczej jest on tak delikatny, że bardzo łatwo można go zmienić. Na przykład marynując w odpowiednich przyprawach. Konsystencja tofu jest z kolei idealna, by zrobić z niego wiele dań – na przykład udawane mięso mielone w sam raz do spaghetti. Wystarczy je dobrze rozgnieść i usmażyć lub upiec. A później dodać do doskonałego sosu z pomidorów z dodatkiem ziół i czosnku. Pyszności!
Co możesz jeść na diecie wegańskiej? Całe mnóstwo rzeczy! Jednak doskonale wiemy, że nie zawsze chce Ci się gotować (bądź potrafisz to zrobić). Tu oczywiście pojawia się opcja, jaką jest catering wegański. Warto to przemyśleć, gdy nie ma się pojęcia, jak bilansować własną dietę.