Jak przygotować szklarnię do kolejnego sezonu?

Każdy ogrodnik powinien skupić się nie tylko na zakupie wysokiej jakości nasion oraz podłoża i nawozów, ale i na dobrym stanie samej szklarni. Konserwacja szklarni rozpoczęta odpowiednio wcześnie pozwoli na nie pogorszenie się jej stanu oraz wyeliminowanie szkodliwych chorób, które mogą skutecznie uniemożliwić zdrowy wzrost roślin. Sprawdź, jak odpowiednio przygotować szklarnię przed nadejściem kolejnego sezonu.
Jak zadbać o podłoże?
Konserwacja podłoża powinna rozpocząć się wiosną. Zadbana gleba, pozbawiona pleśni i szkodliwych dla roślin drobnoustrojów jest gwarantem uzyskania dobrej jakości plonów. Cały proces można oczywiście wykonać po sezonie, jednak przed rozpoczęciem sadzenia nasion należy sprawdzić glebę po raz kolejny. W okolicach marca konieczne jest dokonanie kultywatorowania, które pozwala na spulchnienie gleby oraz usunięcie kiełkujących chwastów. Dzięki tej czynności zapewnia się również lepsze działanie nawozów mineralnych, które znacznie lepiej łączą się wtedy z glebą. Warto od razu zastosować również nawozy, takie jak obornik czy kompost, jeśli wybór hodowcy padł na naturalne rozwiązania. Nawożenie na wiosnę zapobiega utracie cennych wartości obornika, zwłaszcza jeśli podłoże składa się z gleby przepuszczalnej.
W przypadku szklarni, w których uprawa roślin odbywa się już od co najmniej kilku sezonów, powinno się dokonać wymiany wierzchniej warstwy gleby. Każdy producent szklarni zaleca wykonać tę czynność raz na jakiś czas, ponieważ podłoże w szklarniach często ulega wyjałowieniu. Choć wymiana podłoża nie należy do najłatwiejszych zadań, to przekłada się ona na znaczne podniesienie jakości plonów. Każdy ogrodnik, który zauważy w swojej szklarni pogorszenie się stanu roślin i ich owoców, powinien przemyśleć wymianę gleby.
Weryfikacja stanu szklarni
Dbanie o stan szklarni na bieżąco pozwoli uniknąć przykrej niespodzianki, jaką są bardzo trudne do usunięcia zabrudzenia lub rozwijające się wewnątrz grzyby. Czyszczenie szklarni najlepiej jest wykonywać od razu po zakończeniu sezonu, czyli późną jesienią. Można to zrobić przy wykorzystaniu ciepłej wody z dodatkiem delikatnego środka czyszczącego. Ten prosty zabieg pozwoli przygotować szklarnię na zimę i znacznie ułatwi kolejne sprzątanie przed rozpoczęciem sezonu.
W ten sam sposób należy potraktować również wszystkie narzędzia, które są wykorzystywane do sadzenia czy zbierania plonów. Najlepiej jest również pomyśleć o miejscu, w którym można je bezpiecznie składować na czas zimy tak, aby chronić je przed oddziaływaniem niskich temperatur. Cały ten proces umożliwi nie tylko zabezpieczenie urządzeń, ale i pozwoli na wyeliminowanie wszelkich drobnoustrojów i grzybów, które mogłyby rozwinąć się wewnątrz przyrządów i przenieść się na rośliny. Warto również odkazić szklarnię za pomocą siarki i saletry, wykonując proces fumigacji.
Tuż przed rozpoczęciem sezonu, najlepiej jeszcze w lutym, warto dokonać ostatnich porządków oraz inspekcji stanu całej szklarni. Zapas czasu pozwoli usunąć wszelkiego rodzaju uszkodzeń, które pojawiły się podczas zimy. W trakcie zimnych miesięcy szklarnie są szczególnie narażone na oddziaływanie silnego wiatru oraz ciężar zalegającego śniegu. Producenci szklarni aluminiowych zalecają, aby jak najszybciej wymienić wszystkie stłuczone szyby oraz skrzywione ramy. Tylko w ten sposób szklarnia będzie spełniać swoją funkcję.
Jak utrzymać szklarnię w dobrym stanie przez lata?
Regularna konserwacja i inspekcja stanu szklarni to podstawowe czynności, o których musi pamiętać każdy właściciel szklarni, jeśli chce móc maksymalnie przedłużyć jej żywotność. Najlepiej jest jednak przedsięwziąć odpowiednie kroki jeszcze przed zakupem i wybrać renomowanego producenta szklarni ogrodowych. Wysokiej jakości szklarnie można znaleźć w firmie AgroSur, która oferuje nie tylko gotowe rozwiązania dla ogrodników, ale i szklarnie na zamówienie. Hodowcy warzyw i owoców skorzystają nie tylko z szerokiej oferty szklarni i niezbędnych systemów oraz akcesoriów, ale i profesjonalnego doradztwa doświadczonego personelu