Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

19 lipca 2024

Zapiekanka z dynią i serem. Smakowita tradycja na talerzu!

Dynia, ziemniaki, ser, grzyby… To tylko kilka z licznych składników, które możemy wykorzystać do stworzenia wyjątkowych dań. Jesienią, gdy przyroda obdarza nas bogactwem kolorów i smaków, warto skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, tworząc aromatyczne i rozgrzewające potrawy. Wśród propozycji, które zachwycą podniebienie, znajdują się dania tak różnorodne jak zupa dyniowa, kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim czy zapiekanka po nelsońsku. Dzięki prostocie ich przygotowania i wyrazistym smakom, możemy cieszyć się niezwykłymi smakami jesieni.

Przyjrzyjmy się kilku przepisom, które pozwolą nam w pełni wykorzystać potencjał sezonowych składników i stworzyć niezapomniane dania idealne na chłodne, jesienne wieczory. Oto kilka inspiracji, które pozwolą nam odkryć smaki jesieni w najlepszym wydaniu.

Rozgrzewający krem z dyni

Składniki:

– 1 kg dyni

– 1 cebula

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– 3 opakowania serka topionego kremowego lub garść startego sera Gouda MSM Mońki

– 250 ml wody

– sól, płatki chili, sos sojowy do smaku

– garść pestek dyni

Przygotowanie:

Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili. Udekorować uprzednio uprażonymi pestkami dyni.

Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Składniki na ciasto:

– 1 kg mąki pszennej

– 30 g drożdży

– 0,6 l letniej wody

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– szczypta cukru

– 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

– 300 g pomidorów krojonych pelati,

– 1 łyżeczka oregano,

– 1 łyżeczka cukru,

– sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy:

– 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów,

– 5 plastrów kiełbasy pepperoni,

– 2 garście czarnych oliwek,

– 0,5 kg miąższu dyni

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.

Pieczona dynia hokkaido z serem żółtym i papryczką chili

Składniki:

– 1 dynia Hokkaido

– ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości

– 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

– 1-2 ząbki czosnku

– świeża papryczka chili

– sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. aż się przyrumieni. Posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.

Zapiekanka z dynią i serem

Składniki:

– brokuł

– bakłażan

– 30-40 g miąższu dyni

– 3-4 pomidory

– 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– świeży tymianek

– sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Składniki:

– 1 l bulionu warzywnego

– 3-4 pory

– 1 cebula

– 4 łyżki masła MSM Mońki

– 200 g (2 opakowania) serka topionego

– gruby plaster szynki

– pół szklanki gęstej śmietany

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

– 200 g świeżych kurek

– 1 łyżka masła MSM Mońki

– 200 g serka topionego

– 100 ml słodkiej śmietanki

– 1 mały pęczek świeżego tymianku

– 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

– 100 g gotowego ciasta francuskiego

– pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

Składniki:

– 500 g chleba razowego żytniego

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– 2 łyżki masła

– 2 średnie cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 l rosołu lub bulionu

– ½ łyżeczki kminku

– 250 g wędzonej kiełbasy

– 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

– bagietka pszenna lub żytnia

– sól, pieprz i majeranek do smaku

Wykonanie:

Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.

Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.

Zupa serowa z szynką i chili

Składniki:

– 150 g szynki konserwowej

– 300 g (3 opakowania) serka topionego

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%

– 1 łyżeczka masła MSM Mońki

– 3 średnie pomidory

– 1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku

– 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

– orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Zapiekanka po nelsońsku

Składniki:

– 8 średnich ziemniaków

– 200 g wędzonego boczku

– 2 średnie cebule

– 20 g suszonych podgrzybków

– 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach

– mąka

– sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx