Zapiekanka z dynią i serem. Smakowita tradycja na talerzu!
Dynia, ziemniaki, ser, grzyby… To tylko kilka z licznych składników, które możemy wykorzystać do stworzenia wyjątkowych dań. Jesienią, gdy przyroda obdarza nas bogactwem kolorów i smaków, warto skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, tworząc aromatyczne i rozgrzewające potrawy. Wśród propozycji, które zachwycą podniebienie, znajdują się dania tak różnorodne jak zupa dyniowa, kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim czy zapiekanka po nelsońsku. Dzięki prostocie ich przygotowania i wyrazistym smakom, możemy cieszyć się niezwykłymi smakami jesieni.
Przyjrzyjmy się kilku przepisom, które pozwolą nam w pełni wykorzystać potencjał sezonowych składników i stworzyć niezapomniane dania idealne na chłodne, jesienne wieczory. Oto kilka inspiracji, które pozwolą nam odkryć smaki jesieni w najlepszym wydaniu.
Rozgrzewający krem z dyni
Składniki:
– 1 kg dyni
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 3 opakowania serka topionego kremowego lub garść startego sera Gouda MSM Mońki
– 250 ml wody
– sól, płatki chili, sos sojowy do smaku
– garść pestek dyni
Przygotowanie:
Dynię obrać, wyciągnąć gniazdo nasienne i razem z cebulą pokroić w cząstki. Natłuścić olejem i upiec w piekarniku w 250°C na złoty kolor. Przełożyć do garnka, dodać serek topiony, wodę i gotować przez 5 minut. Następnie zmiksować, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili. Udekorować uprzednio uprażonymi pestkami dyni.
Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween
Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki pszennej
– 30 g drożdży
– 0,6 l letniej wody
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– szczypta cukru
– 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
– 300 g pomidorów krojonych pelati,
– 1 łyżeczka oregano,
– 1 łyżeczka cukru,
– sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy:
– 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów,
– 5 plastrów kiełbasy pepperoni,
– 2 garście czarnych oliwek,
– 0,5 kg miąższu dyni
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Pieczona dynia hokkaido z serem żółtym i papryczką chili
Składniki:
– 1 dynia Hokkaido
– ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
– 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
– 1-2 ząbki czosnku
– świeża papryczka chili
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. aż się przyrumieni. Posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekanka z dynią i serem
Składniki:
– brokuł
– bakłażan
– 30-40 g miąższu dyni
– 3-4 pomidory
– 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– świeży tymianek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.
Duńska zupa porowa z serkiem topionym
Składniki:
– 1 l bulionu warzywnego
– 3-4 pory
– 1 cebula
– 4 łyżki masła MSM Mońki
– 200 g (2 opakowania) serka topionego
– gruby plaster szynki
– pół szklanki gęstej śmietany
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Składniki:
– 200 g świeżych kurek
– 1 łyżka masła MSM Mońki
– 200 g serka topionego
– 100 ml słodkiej śmietanki
– 1 mały pęczek świeżego tymianku
– 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
– 100 g gotowego ciasta francuskiego
– pieprz czarny i sól do smaku
Wykonanie:
Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.
Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską
Składniki:
– 500 g chleba razowego żytniego
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki masła
– 2 średnie cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 l rosołu lub bulionu
– ½ łyżeczki kminku
– 250 g wędzonej kiełbasy
– 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
– bagietka pszenna lub żytnia
– sól, pieprz i majeranek do smaku
Wykonanie:
Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.
Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.
Zupa serowa z szynką i chili
Składniki:
– 150 g szynki konserwowej
– 300 g (3 opakowania) serka topionego
– 300 ml słodkiej śmietanki 18%
– 1 łyżeczka masła MSM Mońki
– 3 średnie pomidory
– 1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku
– 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
– orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Zapiekanka po nelsońsku
Składniki:
– 8 średnich ziemniaków
– 200 g wędzonego boczku
– 2 średnie cebule
– 20 g suszonych podgrzybków
– 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
– mąka
– sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.