Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem to idealne danie dla tych, którzy cenią połączenie kremowej konsystencji, wyrazistych smaków i prostoty wykonania. Soczysty kurczak, aromatyczny szpinak i ciągnący się ser Podlaski MSM Mońki sprawiają, że każdy kęs jest pełen smaku i przyjemności. To świetna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą kolację, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować tę pyszną zapiekankę!
Spis treści
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 pierś z kurczaka
250 g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła MSM Mońki
30 dag sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
200 g śmietanki 30%
1 jajko
przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek. Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.
Smacznego!
Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty
• 1szt tortilla
• 50g chorizo
• 100g ser Edamski
• 50g pomidorów pelatti
• 1 ząbek czosnku
• 5g bazylii lub pęczek bazylii
• 1 papryczka chili
• 1 papryka czerwona
• 50 g cukinii
• 30g rukoli
• 30g czerwonej cebuli
• 50g mango
• 5g mięty lub pęczek mięty
• Sól, pieprz
Sos pomidorowy
Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.
Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.
Chutney
Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.
Krewetki z karmelizowanymi winogronami i świeżymi truskawkami w sosie serowym
Składniki:
· 6 szt. krewetek królewskich
· 200 ml śmietanki 18%
· 100 g sera Gouda MSM Mońki
· 50 g cukru
· 100 g posiekanych truskawek
· 100g winogron bez pestek
· 50 g pistacji
· oliwa z oliwek
· sól, pieprz, czosnek
· świeże zioła, np. mięta
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając, żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 200 g żółtego sera Aldamer MSM Mońki
– duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)
– ½ czerwonej papryki
– ½ zielonej papryki
– 2 łyżki kukurydzy z puszki
– 1 ogórek konserwowy (można zamienić na świeżego zielonego ogórka)
– 150 ml jogurtu naturalnego
– łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki – pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Składniki:
– 3 świeże papryki kolorowe
– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
– 1,5 łyżeczki płatków chili
– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– sól do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.
Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado
Liczba porcji: 6
Składniki:
– 6 szt. placków tortilli
– 200 g sera aldamer MSM Mońki
– 200 g kurczaka
– 100 g mix sałat
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 1 szt. cebula czerwona
– 200 g papryki zielonej
– 150 g ogórka
– 6 szt. jajek
– 2 szt. Avocado
– 2 ząbki czosnku
Sos
– 1szt. papryczki chili
– kilka listków mięty i natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– sok z 1szt. limonki
Wykonanie:
Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą, pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.
Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.
Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą
Składniki:
– 0,5 kg młodego bobu
– 50 g orzeszków piniowych
– ½ pęczka świeżej mięty
– 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
– 50 ml oleju lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu gryczanego
– szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Smacznego!
Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami
Składniki:
– 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
– pół młodej cukinii
– 6 średnich świeżych pieczarek
– 1 świeża kolorowa papryka
– 6-7 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– zioła prowansalskie
– sól, płatki chili do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki. Doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z serem Aldamer
Składniki:
– ok. 1 kg młodych ziemniaków
– 1 młoda cukinia
– 0,5 l słodkiej śmietanki 18%
– 2 żółtka
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera Aldamer MSM Mońki
– 100 g wędzonego boczku
– 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać startym serem. Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.
Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado
Porcje: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
– 6 szt. placków tortilli
– 200 g ser aldamer MSM Mońki
– 200 g kurczaka
– 100 g mix sałat
– 100 g pomidor koktajlowy
– 1 szt. cebula czerwona
– 200 g papryki zielonej
– 150 g ogórka
– 6 szt. jajek
– 2 szt. avocado
– 1 szt. papryczki chili
– 2 ząbki czosnku
– kilka listków mięty i natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– sok z 1szt. limonki
Wykonanie:
Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.
Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.
Sałatka z serem morskim i owocami miechunki
Składniki:
– 250 g sera morskiego MSM Mońki
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– olej do głębokiego smażenia
– 3 sztuki świeżej kolorowej papryki
– 1 młoda cukinia
– 1 czerwona cebula
– ½ sztuki średniego bakłażana
– 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej
– ½ pomarańczy
– płatki chili
– sól do smaku
Wykonanie:
Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej). Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chili i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.
Serowe fondue
Składniki:
– 200 g sera żółtego Gouda MSM MOŃKI
– 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– łyżeczka soku z cytryny
– ząbek czosnku
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.
Krewetki zapiekane w pomidorach z serem
Składniki:
– 4 pomidory
– 150 g sera żółtego MSM Mońki
– 3 gałązki świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku
– 12 ogonów surowych krewetek tygrysich
Wykonanie:
Pomidorom odciąć kapelusze i łyżeczką wydrążyć miąższ. Nafaszerować startym serem żółtym, wymieszanym z igiełkami rozmarynu i posiekanym czosnkiem. W serze umieścić krewetki i upiec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 20 minut.
Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową
Składniki:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 300 g świeżych pieczarek
– 300 g ryżu arborio
– 150 ml wina białego wytrawnego
– 1 l bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– 3 gałązki świeżego tymianku
– 150 g sera Aldamer MSM Mońki
– 2 łyżki oliwy truflowej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.