Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem to idealne danie dla tych, którzy cenią połączenie kremowej konsystencji, wyrazistych smaków i prostoty wykonania. Soczysty kurczak, aromatyczny szpinak i ciągnący się ser Podlaski MSM Mońki sprawiają, że każdy kęs jest pełen smaku i przyjemności. To świetna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą kolację, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować tę pyszną zapiekankę!

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 pierś z kurczaka

250 g szpinaku

1-2 ząbki czosnku

łyżka masła MSM Mońki

30 dag sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki

200 g śmietanki 30%

1 jajko

przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i lekko podgotowujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając do smaku. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając rozgnieciony czosnek. Następnie przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.

Smacznego!

Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

•          1szt tortilla

•          50g chorizo

•          100g ser Edamski

•          50g pomidorów pelatti

•          1 ząbek czosnku

•          5g bazylii lub pęczek bazylii

•          1 papryczka chili

•          1 papryka czerwona

•          50 g cukinii

•          30g rukoli

•          30g czerwonej cebuli

•          50g mango

•          5g mięty lub pęczek mięty

•          Sól, pieprz

Sos pomidorowy

Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.

Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.

Chutney

Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.  

Krewetki z karmelizowanymi winogronami i świeżymi truskawkami w sosie serowym

Składniki:

·       6 szt. krewetek królewskich

·       200 ml śmietanki 18%

·       100 g sera Gouda MSM Mońki

·       50 g cukru

·       100 g posiekanych truskawek

·       100g winogron bez pestek

·       50 g pistacji

·       oliwa z oliwek

·       sól, pieprz, czosnek

·       świeże zioła, np. mięta

Przygotowanie:

Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając, żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem

Składniki:

– 1 pierś z kurczaka

– 200 g żółtego sera Aldamer MSM Mońki

– duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)

– ½ czerwonej papryki

– ½ zielonej papryki

– 2 łyżki kukurydzy z puszki

– 1 ogórek konserwowy (można zamienić na świeżego zielonego ogórka)

– 150 ml jogurtu naturalnego

– łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– łyżka oliwy

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki – pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.

Grillowane papryki z pikantnym farszem

Składniki:

– 3 świeże papryki kolorowe

– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)

– 1,5 łyżeczki płatków chili

– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

– 2 gałązki świeżego rozmarynu

– sól do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z bagietką pszenną.

Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado

Liczba porcji: 6

Składniki:

– 6 szt. placków tortilli

– 200 g sera aldamer MSM Mońki

– 200 g kurczaka

– 100 g mix sałat

– 100 g pomidorków koktajlowych

– 1 szt. cebula czerwona

– 200 g papryki zielonej

– 150 g ogórka

– 6 szt. jajek

– 2 szt. Avocado

– 2 ząbki czosnku

Sos

– 1szt. papryczki chili

– kilka listków mięty i natki pietruszki

– sól, pieprz do smaku

– sok z 1szt. limonki

Wykonanie:

Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą, pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.

Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Składniki:

– 0,5 kg młodego bobu

– 50 g orzeszków piniowych

– ½ pęczka świeżej mięty

– 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)

– 50 ml oleju lnianego

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka miodu gryczanego

– szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Smacznego!

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:

– 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki

– pół młodej cukinii

– 6 średnich świeżych pieczarek

– 1 świeża kolorowa papryka

– 6-7 pomidorków koktajlowych

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– zioła prowansalskie

– sól, płatki chili do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki. Doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z serem Aldamer

Składniki:

– ok. 1 kg młodych ziemniaków

– 1 młoda cukinia

– 0,5 l słodkiej śmietanki 18%

– 2 żółtka

– 2 ząbki czosnku

– 100 g sera Aldamer MSM Mońki

– 100 g wędzonego boczku

– 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać startym serem. Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.

Tortilla z serem Aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado

Porcje: 6

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

– 6 szt. placków tortilli

– 200 g ser aldamer MSM Mońki

– 200 g kurczaka

– 100 g mix sałat

– 100 g pomidor koktajlowy

– 1 szt. cebula czerwona

– 200 g papryki zielonej

– 150 g ogórka

– 6 szt. jajek

– 2 szt. avocado

– 1 szt. papryczki chili

– 2 ząbki czosnku

– kilka listków mięty i natki pietruszki

– sól, pieprz do smaku

– sok z 1szt. limonki

Wykonanie:

Jajka ugotować i obrać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i usmażyć na pergaminie bez tłuszczu. Filety po usmażeniu pokroić na paski.

Placek tortilli posmarować sosem, następnie położyć w kolejności: kurczaka, ser, warzywa pokrojone w paski, sałatę, jajko podzielone na ćwiartki i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwinąć ciasno. Rozgrzać grill. Tortille ułożyć na gorący grill zapiekając ok 2-3 minut z każdej strony. Zgrillowane tortille podawać z sosem z avocado i jogurtem.

Sałatka z serem morskim i owocami miechunki

Składniki:

– 250 g sera morskiego MSM Mońki

– 3 łyżki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 szklanka bułki tartej

– olej do głębokiego smażenia

– 3 sztuki świeżej kolorowej papryki

– 1 młoda cukinia

– 1 czerwona cebula

– ½ sztuki średniego bakłażana

– 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej

– ½ pomarańczy

– płatki chili

– sól do smaku

Wykonanie:

Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej). Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chili i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.

Serowe fondue

Składniki:

– 200 g sera żółtego Gouda MSM MOŃKI

– 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki

– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

– łyżeczka soku z cytryny

– ząbek czosnku

– łyżeczka mąki ziemniaczanej

– pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Krewetki zapiekane w pomidorach z serem

Składniki:

– 4 pomidory

– 150 g sera żółtego MSM Mońki

– 3 gałązki świeżego rozmarynu

– 2 ząbki czosnku

– 12 ogonów surowych krewetek tygrysich

Wykonanie:

Pomidorom odciąć kapelusze i łyżeczką wydrążyć miąższ. Nafaszerować startym serem żółtym, wymieszanym z igiełkami rozmarynu i posiekanym czosnkiem. W serze umieścić krewetki i upiec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 20 minut.

Risotto z pieczarkami, Aldamerem i oliwą truflową

Składniki:

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– 1 cebula

– 300 g świeżych pieczarek

– 300 g ryżu arborio

– 150 ml wina białego wytrawnego

– 1 l bulionu warzywnego

– 2 ząbki czosnku

– 3 gałązki świeżego tymianku

– 150 g sera Aldamer MSM Mońki

– 2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.

Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.

Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx