pon. Paź 21st, 2019

Produkty polecane przy diecie wegańskiej

Weganizm to bardziej radykalna odmiana diety, eliminującej mięso. Nie ma w nim miejsca na inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta zyskuje coraz więcej zwolenników. Jednak jak przejść na ten sposób żywienia bez szkody dla organizmu? Poza przyjmowaniem suplementów wegańskich warto dobrze bilansować swoje posiłki.

Dla zdrowia i figury

Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że dietę wegańską dobrze jest wdrażać sukcesywnie, stosując także suplementy wegańskie. Każda drastyczna zmiana w sposobie odżywiania się jest dla organizmu mocno odczuwalna. Jego reakcje takie, jak nieco gorsze wyniki morfologii, mogą zniechęcić do rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Zwłaszcza u osób, które do tej pory kładły duży akcent mięso i nabiał. Na samym początku wystarczy ograniczyć ilość mięsa oraz zastąpić słodycze owocami. To duża ulga dla naszego układu trawiennego, która najprawdopodobniej będzie miała również miły skutek uboczny. Możemy liczyć na utratę kilku kilogramów. Weganie wbrew pozorom zazwyczaj mają dość urozmaiconą kuchnię. Ich posiłki są nie tylko zdrowe, kolorowe, ale także smaczne. Nie ma przeszkód, aby wylądowały również w menu osoby, która na weganizm nie zamierza przechodzić. 

Więcej witamin

Znikające z talerza mięso dość łatwo zastąpić. Zwłaszcza, że obecnie mamy do dyspozycji coraz więcej produktów, polecanych weganom. Nowa dieta to zwiększone spożywanie witamin A i C, ponieważ obie występują w większości warzyw i owoców. Z tego też powodu weganie rzadko skarżą się na problemy z sercem, cukrzycę czy też nowotwory. Lepiej pracują również ich nerki i cały układ trawienia. Większy problem jest przy szukaniu efektywnych zamienników białek i tłuszczów, zazwyczaj spotykanych w produktach zwierzęcych. Niedobór protein i wapnia ma wiele niekorzystnych skutków ubocznych. Może wpływać na rozwój chorób skóry i kości. Za trudną dla wegan uchodzi witamina B12, nieobecna w produktach roślinnych. Zawierają ją jednak suplementy wegańskie. 

Ziarna i warzywa

Wegański talerz powinien zawierać wiele zbóż, niezwykle cennych dla zdrowia. Ziarna zbóż to właściwa dawka witamin z grupy B. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie ryżu, ciemnego makaronu i różnego typu kasz. Jeśli połączy się je z roślinami strączkowymi, można liczyć na niezbędny kompleks aminokwasów, niezbędnych do rozwoju organizmu. Do codziennej diety warto włączyć soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch i soję, także w postaci jogurtu i mleka. Równie ważne są warzywa i owoce, które poza witaminami zawierają także minerały i antyoksydanty. Warto stawiać na produkty sezonowe oraz mrożonki. Cenne są także produkty suszone. Ich uzupełnieniem powinny być orzechy i pestki. To idealne źródło naturalnych tłuszczów, białek, żelaza, miedzi oraz cynku. 

Dieta wegańska tylko początkowo może wydawać się skomplikowana. Osoby, które nie są pewne, czy dobrze wyliczają swoje zapotrzebowanie na witaminy i minerały powinny postawić na dobrej jakości wegańskie suplementy.