wt. Lip 7th, 2020

Na miękko czy na twardo? Zobacz, jak długo gotować jajka

ile gotować jajko na miękko

Gotowanie jajek może przysporzyć wielu problemów, szczególnie jeżeli chcemy zrobić jajka na miękko z idealnie płynnym żółtkiem lub jajka na twardo bez ciemnych obwódek. Ile czasu gotować jajka i co zrobić, aby skorupka z łatwością odchodziła, bez uszkodzenia jajka?

Jak gotować jajka? Podstawowe zasady

Mogłoby się wydawać, że gotowanie jajek jest niezwykle proste. Warto jednak trzymać się kilku podstawowych zasad, by wyszły idealne. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim przed ugotowaniem jajek należy je dokładnie umyć, ponieważ skorupki chłoną inne zapachy z lodówki, co przekłada się na smak jajek. Bardzo ważne jest, aby wkładać jajka do gorącej wody pojedynczo i delikatnie za pomocą łyżki. Niezależnie od tego, czy gotujemy jajka na twardo, czy na miękko, należy liczyć czas gotowania od momentu zagotowania się wody.

Istnieje również sposób na łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo. Wystarczy tylko po wyjęciu z gorącej wody zanurzyć je w zimnej – wówczas będzie łatwiej zdejmować skorupkę. Innym rozwiązaniem jest dodanie do wody pół łyżeczki sody.

A czy można gotować jajka z pękniętą skorupką? Tak, ale pod warunkiem, że błona podskorupowa nie uległa uszkodzeniu. Istnieje jeszcze jeden sprytny sposób na ugotowanie jajek z uszkodzoną skorupką – przed włożeniem do wody należy zawinąć je w zwilżony pergamin. Czasami jajka pękają w trakcie gotowania – jak temu zapobiec? Trzeba oczywiście używać jajek, które mają temperaturę pokojową. Wystarczy wyjąć je z lodówki 20 minut przed gotowaniem. Jeżeli nie mamy na to czasu, możemy ogrzać jajka pod ciepłą bieżącą wodą.

Prosty sposób na idealne jajka na miękko

Jak ugotować jajka na miękko? Wszystko zależy od ich wielkości. W pierwszej kolejności należy je wyjąć z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową, a następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jajka wkładamy do gotującej się wody za pomocą łyżki. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy temperatura jajek jest odpowiednia, można potrzymać je chwilę nad wodą – wówczas para wodna nieco je ogrzeje.

Może się zdarzyć, że po włożeniu jajek do garnka woda przestanie wrzeć. Warto wówczas nieco zwiększyć ogień, a następnie znowu przykręcić. Jajka powinny być również tej samej wielkości, ponieważ większe gotują się dłużej niż mniejsze, i ułożone na dnie garnka obok siebie w małych odstępach. Ile gotować jajko na miękko? Czas gotowania należy liczyć od momentu zagotowania się wody. Małe jajka (S) gotują się 3,5 minuty, średnie (M) 4 minuty, natomiast duże (L) 5,5 minuty. Po wskazanym czasie należy wylać gorącą wodę z garnka i wlać zimną, by zatrzymać proces gotowania. Tym sposobem białko będzie idealnie ścięte, a żółtko płynne.

Można również przygotować jajka na półtwardo. Robi się je tak samo jak na miękko, należy jednak wydłużyć czas gotowania do około 6 minut w przypadku małych jajek, średnie natomiast gotujemy 7 minut, a duże 8.

Jak ugotować jajka na twardo?

Jajka na twardo należy przygotować prawie identycznie jak na miękko, różnica jest jedynie w czasie gotowania. Jest to zależne oczywiście od wielkości jajek. A więc ile gotować jajka na twardo? Małe – 8 minut, średnie – 9 minut, a duże – 10 minut. Nie należy przekraczać podanego czasu, ponieważ wokół żółtka może powstać obwódka w kolorze szarozielonym, do tego będzie ciemniejsze i bardziej sypkie. Po ugotowaniu jajek warto je pozostawić na chwilę w zimnej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Jednak jeżeli pozostaną w zimnej wodzie dłużej niż kilka minut, ponownie pojawi się problem ze źle odchodzącą skorupką.

Jeżeli chcemy ufarbować jajka do święconki, wbrew pozorom nie należy gotować ich dłużej. Wystarczy tylko włożyć je do wywaru np. z octu z dodatkiem kurkumy, czerwonej kapusty lub soku z buraków.

0 0 vote
Oceń Post
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Miszaszo
Miszaszo
3 miesięcy temu

Mój sposób na jajka na miękko:

1. Gotujemy wodę w czajniku
2. Wlewamy wrzątek do małego garnuszka, sypiemy soli
3. Wrzucamy jajka i grzejemy na piątkę
4. Jak tylko woda zacznie się gotować, to po 2.30 góra trzech minutach wyciągamy jajka

Zawsze mi wychodzą idealnie na miękko.

1
0
Dodaj komentarzx
()
x