24 listopada 2020

Kuchnia japońska – modna alternatywa

Kuchnia japońska, ze względu na swoje smakowe i zdrowotne aspekty, jest obecnie bardzo popularna na całym świecie. Oferuje ona zdrowe, smaczne i różnorodne potrawy. Najczęściej używanymi składnikami w kuchni japońskiej są ryby, owoce morza, wodorosty oraz warzywa. Ryby są spożywane zarówno na surowo jak i po poddaniu obróbce cieplnej. W Polsce coraz modniejsze stają się restauracje oferujące sushi oraz ramen. Są to zdecydowanie dwie najbardziej popularne na Zachodzie potrawy, które oferuje kuchnia japońska.

Podział potraw w kuchni japońskiej

Dania kuchni japońskiej dzieli się ze względu na pochodzenie oraz sposób przygotowania. Dania, które są rdzennie japońskie bądź są obecne w tym kraju od dawna nazywa się washokunihon-shoku lub nihon-ryōri. Potrawy, które nie pochodzą oryginalnie z Japonii nazywane są yōshoku. Są to między innymi popularny ramen oraz tonkatsu, kotlet wieprzowy.

Jeśli chodzi o sposób przygotowania, w kuchni japońskiej istnieje kilka najważniejszych grup dań:

  • potrawy surowe, czyli namasumono
  • potrawy gotowane, czyli nimono – w ich skład wchodzą między innymi zupy, dania na parze oraz potrawki
  • dania grillowane na płycie teppan, czyli teppanyaki
  • dania mięsne lub rybne przygotowywane na ruszcie lub grillu podgrzewanym węglem drzewnym, czyli yakimono
  • dania przyrządzane na głębokim oleju, czyli agemono
  • dania marynowane, czyli tsukemono
  • sałatki, czyli sunomono
  • dania z ryżu, czyli gohanmono
  • mieszanka ryżu, nori oraz ryb, czyli popularne sushi

Współczesny posiłek w kuchni japońskiej

Jeśli chodzi o rozkład dań w ciągu dnia, Japończycy jadają podobnie jak Europejczycy, czyli spożywają trzy główne posiłki w ciągu dnia. Danie składa się zwykle z zestawu zwanego ichijū-sansai złożonego z pięciu części: miski ryżu, miski zupy oraz trzech potraw z różnych grup dań.

Najpopularniejsze potrawy kuchni japońskiej na Zachodzie

Kuchnia japońska od lat zdobywa popularność nie tylko w Europie czy Stanach Zjednoczonych, ale również na całym świecie. Spośród ogromnej ilości dań i propozycji kuchni japońskiej największą popularnością cieszą się między innymi sushiramen oraz tempura.

Sushi

Nawet jeżeli ktoś jeszcze nie jadł sushi, to na pewno słyszał o tym klasycznym daniu kuchni japońskiej. Na sushi składają się ryż, glony nori, kawałki ryb oraz warzyw. Spożywa się je z dodatkiem sosu sojowego oraz wasabi.

Ramen

W ciągu ostatnich kilku lat restauracje oferujące ramen w Polsce wyrastają jak grzyby po deszczu. Ramen jest bardzo sycącą i smaczną zupą, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Na bazę dania składa się rosół, makaron oraz składniki w zależności od przepisu. Baza zupy przyrządzana jest na wieprzowinie, choć można również przyrządzić ramen w wersji wegetariańskiej. Najczęstszym dodatkami do zupy ramen bywają ryby, warzywa, owoce morza, mięso wieprzowe lub jajka.

Tempura

Tempurę przywieźli na wyspy japońskie portugalscy misjonarze w XVI wieku. Do jej przyrządzenia używa się ryb, krewetek, grzybów lub warzyw. Wybrany składnik panieruje się, a następnie smaży na głębokim oleju przez kilka minut. Po wyciągnięciu, odkłada się usmażony kawałek na papierową serwetkę, aby odsączyć tłuszcz. Tak przygotowaną potrawę podaje się w miseczce ryżu, samodzielnie lub w zestawie z innymi daniami.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie
0 0 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x