23 listopada 2020

Niezbędnik kuchenny – czyli co każdy powinien mieć w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy sporo czasu na gotowaniu, pieczeniu i przygotowywaniu posiłków. Aby ułatwić nam tę pracę powinny się w niej znaleźć dostępne zawsze pod ręką wszystkie niezbędne rzeczy i przybory kuchenne.

Przybory kuchenne

To coś bez czego nie uda nam się sprawnie przygotować jedzenia. Niektóre są wręcz niezbędne, niektóre opcjonalne, ale bardzo przydatne. Wysokiej jakości akcesoria kuchenne do nabycia tutaj: https://sklep.swiatkwiatow.pl/akcesoria-kuchenne/

Niezbędne w kuchni

  • Noże kuchenne – to coś bez czego gotowanie i przyrządzanie jedzenia nie może się odbyć, dlatego warto zainwestować w ich porządną jakość. Najlepiej posiadać cały zestaw, w którego skład wchodzi nóż dedykowany do krojenia pieczywa, mięsa, sera, oraz warzyw i owoców.
  • Ostrzałka do noża – jeśli w kuchni są noże musi być i ostrzałka. Bez niej nie utrzymamy ich odpowiedniej ostrości.
  • Cedzak – niezbędny do odcedzania wody z potraw tj. makaron czy ryż, oraz opłukiwania warzyw i owoców. W każdej kuchni powinien znajdować się co najmniej jeden, a najlepiej dwa na wymianę.
  • Łyżki drewniane i łopatki, konieczne do mieszania potraw na patelni, tak aby nie uszkodzić jej powłoki.
  • Obieraczka do warzyw – owoce i warzywa wchodzą w skład praktycznie każdej wartościowej potrawy. Warto więc ułatwić sobie ich obieranie przy pomocy wygodnej, poręcznej obieraczki.
  • Chochla do nalewania zupy.
  • Tłuczek do mięsa oraz do ziemniaków.
  • Pojemnik z miarką kuchenną – niezastąpiony do odmierzania określonych proporcji podczas przygotowywania posiłków oraz pieczenia ciast. Odmierzanie „na oko” bywa nieprecyzyjne i grozi niewypałem kulinarnym.
  • Praska do wyciskania czosnku.
  • Tarka – niezbędna do ścierania warzyw, owoców, serów, jajek itp.
  • Deska do krojenia – w każdej kuchni powinno ich być kilka, najlepiej osobne do krojenia mięsa. Pamiętajmy o ich częstym myciu oraz wyparzaniu po kontakcie z surowym mięsem.

 To może Ci się przydać:

  • Wyciskarka do cytrusów – coś przydatnego dla fanów świeżych soków owocowych. Jeśli wystarczy Ci zwykła, ręczna, stożkowa wyciskarka, możesz zakupić ją już za kilkanaście złotych. Dla tych bardziej „leniwych” lub tych którzy potrzebują większej ilości soku, polecamy wyciskarki elektryczne.
  • Drylownica – w sezonie owocowym jest niezwykle praktycznym rozwiązaniem, szczególnie przy produkcji domowej roboty przetworów owocowych czy pieczeniu ciast.
  • Maselnica – bardzo przydatna do przechowywania masła, które w takiej oprawie może powędrować bezpośrednio na stół, bez konieczności przekładania.

Gotowanie i pieczenie

Folia aluminiowa, papier oraz rękaw do pieczenia to coś bez czego nie obejdzie się żaden szanujący się kucharz. Foli aluminiowej można używać w kuchni praktycznie do wszystkiego, do pieczenia, grilowania oraz przechowywania potraw, nawet do wykładania foremek jako zamiennik papieru. Rękaw do pieczenia to świetna alternatywa dla pieczenia bez tłuszczu. Przyrządzone w nim mięso jest niezwykle kruche, soczyste aromatyczne i dużo zdrowsze.

Formy i foremki do pieczenia

Niezbędne dla każdego, kto preferuje wypieki domowej roboty. W sklepach znajdziemy ogromny wybór form o różnych kształtach i wykonane z różnych materiałów. Warto wybierać te z powłoką nieprzywierającą, które nie wymagają już użycia dodatkowego tłuszczu. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych foremek blaszanych są naczynia szklane i ceramiczne. Ich cena jest wyższa, ale są trwalsze, a potrawy i ciasta elegancko prezentują się na stole bez konieczności ich przekładania po wyjęciu z piekarnika. Trzeba jednak uważać, bo łatwo można je stłuc.

Utrzymywanie czystości w kuchni

Niestety kuchnia w trakcie gotowania się brudzi i sprzątanie to najmniej lubiana część przygotowywania posiłków. Przede wszystkim warto zadbać o czystość swoich ubrań i mieć pod ręką fartuch kuchenny. Zawsze istnieje ryzyko, że możemy się czymś pochlapać i poplamić, a chyba nie chcemy aby nowa spódnica czy biała bluzka zostały na zawsze naznaczone piętnem sosu pomidorowego. Niezbędne są również bawełniane ścierki do wycierania naczyń i rąk oraz jednorazowe ściereczki do przecierania blatów czy stołu. Do płyty, zarówno indukcyjnej jak i gazowej, niezastąpione są ściereczki z mikrofibry, delikatne dla powierzchni. Do zmywania naczyń, oprócz zwykłych zmywaków, warto zaopatrzyć się także w druciaki i czyściki przeznaczone do silniejszych zabrudzeń. Przyda się również specjalny czyścik przeznaczony do patelni, który nie niszczy i nie rysuje powierzchni teflonowych.

5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x