23 stycznia 2021

5 zdrowych produktów spożywczych, które rozgrzeją Cię zimą

Kobieta jedząca potrawy rozgrzewające

Czy wiesz, że według założeń medycyny chińskiej, a także diety ajurwedyjskiej człowiek powinien odżywiać się inaczej w zależności od pory roku? W najbliższym czasie warto więc wzbogacić dietę o produkty rozgrzewające. Co to za produkty, w jaki sposób działają i jak się rozgrzać dzięki nim? Dietetycy z NTFY tłumaczą, jakie pokarmy rozgrzewające warto włączyć do swojej diety zimą.

Z tekstu dowiesz się:

  • na jakie grupy zostały podzielone pokarmy według tradycyjnej medycyny chińskiej,
  • jakie produkty rozgrzewające warto włączyć do swojej diety zimą,
  • jak odżywiać się sezonowo, gdy nie masz czasu ani ochoty na pilnowanie diety.

Nawet jeśli sceptycznie podchodzisz do medycyny alternatywnej, w przypadku kwestii dietetycznych jedzenie produktów sezonowych ma swoje uzasadnienie. Przede wszystkim dostarczasz organizmowi możliwie najświeższe produkty, bogate w witaminy i składniki mineralne. Jesienią będą to warzywa kapustne (kapusta, jarmuż), korzeniowe (marchew, pasternak, seler, buraki) dynie oraz nasiona warzyw strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja).

Nieprzypadkowo wśród tych warzyw sezonowych znalazły się również produkty rozgrzewające. Zobacz, dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety.

Podział produktów rozgrzewających i wychładzających według medycyny chińskiej

Specjaliści od medycyny chińskiej wyróżniają następujące grupy pokarmów:

  • Han (produkty wyziębiające) – tych należy unikać nie tylko zimą, ale (w nadmiarze) także latem; należą do nich m.in. fermentowane produkty mleczne, biały cukier, ananas, ogórki, awokado, melon, arbuz.
  • Liang (produkty wychładzające) – m.in. soki warzywne i owocowe, jabłka, grzyby, pomidory, cukinia i jarmuż.
  • Ping (produkty neutralne) – groch, kapusta, orzechy, jajka, marchew, pietruszka, kasza jaglana, miód, mleko krowie.
  • Wen (produkty rozgrzewające) – mięso ryb, mleko kozie i liczne przyprawy (m.in. kolendra, ostra papryka, świeży imbir, kardamon i kmin rzymski),
  • Re (produkty silnie rozgrzewające) – baranina i jagnięcina, cynamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa.

Dieta jesienno-zimowa nie musi się oczywiście składać wyłącznie z produktów Wen. Właściwości rozgrzewające jedzenia można podnieść np. poprzez dodanie do neutralnego kremu z marchwi rozgrzewających przypraw.

Jak się rozgrzać dzięki diecie? 5 produktów, z którymi warto się zaprzyjaźnić w chłodne miesiące

Co zatem warto mieć pod ręką w kuchni, aby w okamgnieniu stworzyć pożywne potrawy rozgrzewające? Sprawdź:

  1. Pieczone warzywa – wiele warzyw określanych jako wyziębiające lub neutralne zmienia swoje właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Korzystaj więc śmiało z marchwi, pietruszki, papryki, kalafiora i kapusty w pieczonej wersji.
  2. Imbir – gdy tylko nadchodzą pierwsze chłody, imbir w kuchni staje się składnikiem numer jeden. Instynktownie dodajemy go do herbaty czy zup kremów. Słusznie! Swój pikantny smak zawdzięcza związkom żywicowym, które stymulują krążenie i chronią przed infekcjami.
  3. Owies i kasze – nasi przodkowie nie bez powodu zimą raczyli się daniami, w których główną rolę odgrywały wszelkiego rodzaju kasze. Zawierają one bowiem węglowodany złożone, które trawisz dłużej, co pozwala Ci zachować sytość na kilka godzin po posiłku. Warto również docenić starą dobrą owsiankę – to idealny sposób na ciepłe śniadanie, a także na ochronę przed infekcjami (dzięki zawartości β-glukanów aktywujących komórki układu odpornościowego).
  4. Ryby – nie tylko działają rozgrzewająco, ale także posiadają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin A, D i E. Dzięki temu wzmacniają układ krążenia i poprawiają sprawność umysłową.
  5. Szczypior, cebula i por – cenne warzywa sezonowe, które w przydomowym ogródku wytrzymają nawet lekkie mrozy. Źródło fitoncyd, potasu, wapnia i fosforu, a także witamin B oraz C, które korzystnie wypływają na układ krwionośny i odpornościowy.

Jak nie martwić się o zdrową dietę? Zadbaj o siebie jesienią i zimą z NTFY

Zastanawiasz się, jak zdrowo się odżywiać, skoro nie masz czasu na robienie zakupów i przygotowywanie posiłków (już nie wspominając o sprawdzaniu, czy dany produkt jest rozgrzewający)? Z pomocą przychodzi catering dietetyczny od Nice To Fit You. Dietetycy układający jadłospisy poszczególnych diet dokładają starań, aby znalazły się w nich produkty sezonowe.

Ponadto bez względu na Twoje upodobania smakowe z pewnością znajdziesz dania dla siebie. W NTFY w ramach wykupionego pakietu możesz się bowiem zdecydować na wybór spośród 20, 25, a nawet 30 posiłków, spośród których codziennie skomponujesz śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Masz możliwość wyboru dań z 6 diet (Smart, Classic, Less Gluten & Dairy Free, Veggy, Less Carb i Foodie).

Zobacz, jakie pyszności czekają na Ciebie w cateringu NTFY – odwiedź stronę www.ntfy.pl i zerknij na przykładowe menu. Z takim zapleczem zima Ci niestraszna!

5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x