18 czerwca 2021

Ciasta czekoladowe – rodzaje i sposoby przygotowania

Ciasta znane są praktycznie od zawsze. Potrzeba zaspokojenia słodkiego smaku towarzyszy nam od dawna. Jednym ze sposobów na przygotowanie słodkiego deseru jest stworzenie ciasta.

Ciasto może zostać przygotowane na kilka sposobów. Najbardziej znany i najczęściej stosowany polega na jego upieczeniu. Jednak nie jest to jedyna dostępna metoda. Ciasto można również smażyć i gotować.

Ciasta słodkie

Wybierając smak ciasta najczęściej kierujemy się w stronę tego słodkiego. Większości z nas upieczone ciasto kojarzy się ze słodkim smakiem kremu, czekolady, lukru czy cukru pudru. Jednak klasyczne ciasta mogą być również przygotowane w wersji wytrawnej. Klasycznym przykładem ciasta wytrawnego jest ciasto francuskie. Samo w sobie nie ma narzucającego się smaku, jednak doskonale sprawdza się z różnego rodzaju dodatkami. Jest pracochłonne w przygotowaniu, jednak aktualnie można bez problemu kupić wersję gotową ciasta francuskiego. Stanowi ono doskonałą bazę zarówno do deserów, jak i różnego rodzaju przekąsek i dań głównych.

Ciasta klasyczne

Klasyczne ciasta słodkie składają się z zazwyczaj z podobnych składników, różnią się jedynie proporcjami zastosowanych składników, metodą ich przyrządzenia i dodatkami. Do podstawowych składników ciasta można zaliczyć mąkę, jaja, cukier, wodę lub mleko, tłuszcz, proszek do pieczenia. Wśród znanych dodatków do ciast możemy wyróżnić rodzynki, kakao, czekoladę. Wszystkie przepisy na ciasta opracowane są metodą prób. Aby stworzyć idealny przepis należy kilkakrotnie przygotować ciasto, jednak za każdym razem modyfikując proporcje dodawanych składników. Dzięki temu tak przygotowany przepis stanowi pomoc dla innych chętnych upiec dane ciasto.

Ciasta czekoladowe

Wśród najczęściej wybieranych przepisów można wyróżnić ciasta czekoladowe. Są one niezwykle popularne głównie dzięki niezastąpionemu smakowi oraz prostocie wykonania. Do ich stworzenia potrzebne jest kilka podstawowych składników. Często dany przepis nie wymaga nawet użycia miksera do ubicia piany z białek. Do jego przygotowania wystarczy jedynie miska i łyżka. Ciasto czekoladowe stanowi doskonały deser jako samodzielne ciasto lub jest idealną bazą do przygotowania bardziej skomplikowanych deserów. Szerokie zastosowanie odnajduje jako baza do tortów, do ciast przekładanych różnymi masami lub do babeczek czekoladowych.

Ciasta czekoladowe mają wielu zwolenników, wśród dostępnych przepisów i form każdy znajdzie coś dla siebie.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x