Krem orzechowy – pyszny i zdrowy dodatek do posiłków

Dieta większości z nas uboga jest w orzechy, które dostarczają nam wielu cennych minerałów, a także kwasów. Z drugiej strony każdy lubi od czasu do czasu zjeść kanapkę z pysznym, rozpływającym się w ustach kremem orzechowym. Warto więc wybierać produkty najwyższej jakości, które poza walorami smakowymi, posiadają także walory odżywcze. Jak wykorzystać krem orzechowy w kuchni?
Krem orzechowy na śniadanie
Większość z nas wybiera krem z orzechów przede wszystkim jako dodatek do śniadania. Wystarczy posmarować nim pieczywo – świeże bułeczki z kremem orzechowym smakują obłędnie, lecz sowimi walorami smakowymi może on sprawić, że nawet czerstwe już pieczywo zyska smak. Jeśli mamy nieco więcej czasu, możemy przygotować sobie naleśniki lub placki, które podamy z kremem orzechowym. Niektórzy dodają go również do owsianki czy po prostu, do jogurtu. Choć krem orzechowy dostarcza sporo energii, to jest też kaloryczny. Warto jednak pamiętać, że jeśli spożyjemy go do śniadania, to z pewnością uda nam się spalić wszelkie kalorie, a dodatkowo dostarczymy sobie sporej ilości sił do działania, a także poprawimy sobie humor.
Desery z kremem
Każdy z nas od czasu do czasu pozwala sobie na małe odstępstwo od diety. Krem orzechowy można wykorzystać właśnie do przygotowywania różnego rodzaju deserów. Doskonale sprawdza się w przypadku sporządzania mas do ciast; krem orzechowy może także stanowić ciekawy dodatek do ciasta ucieranego. Niektórzy uwielbiają ciasteczka na bazie masła orzechowego, które swoim zapachem wypełniają całe mieszkanie. Oczywiście, krem orzechowy można również wykorzystać do wzbogacania różnego typu deserów, w tym na przykład lodowych czy na bazie galaretek. Tradycyjny, stuprocentowy krem orzechowy jest delikatnie słony, zatem może stanowić ciekawe przełamania smaków. Pomysłów na desery z wykorzystaniem kremu orzechowego nie brakuje, natomiast z pewnością pomogą nam one zaskoczyć naszych bliskich.
Smacznie i zdrowo?
Półki sklepowe aż uginają się od kremów orzechowych, niemniej jednak zawsze warto dokładnie przeczytać, co takiego mają one w swoim składzie. Okazuje się, że wiele z nich to nie prawdziwe kremy orzechowe, a jedynie wyroby kremopodobne, w których zawartość orzechów jest wyjątkowo niska. Znajdziemy w nich za to wiele konserwantów i substancji utwardzających. Kremy orzechowe kupujmy więc w sprawdzonych sklepach – wtedy mamy pewność, że zostały one wykonane z wysokiej jakości orzechów. Taki krem jest nie tylko zdrowy, ale smakuje prawdziwymi orzechami, a nie chemicznymi substancjami.