Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

3 grudnia 2024

Słodkości ze Wschodu — oryginalne i pyszne

Trudno wyobrazić sobie podwieczorek bez czegoś słodkiego. Babeczki, lody, muffinki, ciasta i ciastka podawane z kawą na ciepło lub zimno albo z napojami orzeźwiającymi to nieodzowny element takiego małego posiłku. Nie można też zapominać o bardziej skomplikowanych deserach łączących lody, bitą śmietanę, owoce i bakalie w przemyślne kompozycje. Cukiernie i kawiarnie prześcigają się w pomysłach na oryginalne słodkości, w których coraz częściej mieszają się różne aromaty, nawet te najbardziej zaskakujące jak np. czekolada i chilli albo słony karmel i owoce. Słodkie podwieczorki urządzamy też chętnie w domach, samodzielnie przygotowując przekąski albo kupując je w sklepach. Czasem warto odejść od utartych schematów i sięgnąć po smaki pochodzące z zagranicy.

Nie tylko lody i wuzetka

Bardzo popularnymi słodkościami, które królują na stołach podczas podwieczorku, są lody. Oczywiście nie takie całkiem zwyczajne na patyku. Desery lodowe podawane z bitą śmietaną, owocami czy bakaliami, sorbety i inne kompozycje zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Z drugiej strony mamy wielki wybór ciast i ciastek, wśród których popularnością wyróżnia się wuzetka. Ostatnie lata to prawdziwy rozkwit cukierniczej inwencji i coraz mocniejszego sięgania do przepisów z kuchni całego świata.

A gdyby tak przygotowując słodki podwieczorek spojrzeć na Wschód? Tu także można znaleźć pyszne słodycze, ciasta i ciastka. Należą do nich m.in. miodownik, ozdobny tort kijowski, ciasta Napoleon i Grylaż i wiele innych. Wyróżniają się one doskonałym smakiem oraz puszystym kremem stosowanym w dużych ilościach. Ciasta ze Wschodu świetnie smakują z mocną kawą.

Powiewem lwowskich kawiarni dwudziestolecia międzywojennego są ciastka zefiry przypominające nieco bezy, ale powstające z połączenia białek i musu owocowego. Bardzo lekkie i puszyste świetnie pasują na przykład na gorące dni. Przepis na zefiry znany był już w XV wiecznej Moskwie, ale udoskonalili go francuscy kucharze, którzy przybywali na carski dwór w XVIII i XIX stuleciu. W okresie międzywojennym szczególnie chętnie podawane były we Lwowie, gdzie żadna szanująca kawiarnia nie mogła się bez nich obejść.

Słodki podwieczorek — jakie napoje wybrać

Napojem, który automatycznie nasuwa się przy rozmowie o słodyczach, jest kawa. Wiele osób nie wyobraża sobie popołudnia bez tego napoju. Kawę można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno, a jej parzenie to prawdziwa sztuka. Nawet w domu można obecnie z pomocą ekspresów ciśnieniowych wyczarować kawowe cuda, z pianką i fantazyjnymi dodatkami.

Ale w upalne dni równie dobrze sprawdzają się napoje orzeźwiające. Bardzo prosto można przygotować własną lemoniadę z różnego rodzaju owoców z dodatkiem mięty. Urozmaiceniem może być lemoniada gruzińska, której smaki np. owoców berberysu, wiśni ze śmietanką czy estragonu potrafią zaskoczyć i dodać posiłkowi oryginalnego sznytu.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx