Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 lipca 2024

Zachowanie czystości w restauracji – najczęstsze błędy menagerów lokali gastronomicznych 

Restauracja to biznesowe marzenie wielu Polaków. Zdolności kulinarne i zaplecze finansowe wydaja się być wszystkim, czego nam potrzeba, by osiągnąć sukces. Tymczasem, lokale gastronomiczne pojawiają się jak grzyby po deszczu, ale niejednokrotnie jeszcze szybciej znikają. Jakie błędy stoją za nieudanymi projektami? Jakie są największe grzechy właścicieli restauracji? O co należy zadbać, by nasz lokal miał szansę na sukces?

Odpowiedni dobór mebli i wyposażenia

Podstawą dobrej restauracji jest ciekawa i oczywiście pyszna oferta kulinarna oraz wystrój łączący w sobie pomysłowy design z odpowiednią czystością. Wielokrotnie trafiamy na miejsc, gdzie wystrój jest świetny, ale jedzenie zupełnie nie na poziomie. Co gorsza, w ogromnej ilości restauracji szkolne błędy popełniane są w zakresie czystości – poczynając od wyboru niewłaściwego sprzętu, przez kiepskiej jakości środki czystości, po zupełny chaos w kwestii wytycznych dotyczących porządku. Tymczasem higieniczne warunki i zachowanie porządku w poszczególnych pomieszczeniach restauracji to zarówno kwestia estetyki, która jest szalenie ważna dla klientów, jak i bezpieczeństwa i zdrowia zarówno gości, jak i Twoich pracowników. Czystość pomoże nam uniknąć narażenia kogokolwiek na nieprzyjemności, a nam zapewni komfort pracy . Planując aranżację lokalu weź zatem pod uwagę tak kwestie estetyczne, jak i praktyczne. O ile ważne jest, by sala konsumpcyjna była dla gości przyjemna i ładna, o tyle niemniej istotne jest, by zadbać o właściwe zaaranżowanie zaplecza sanitarnego i kuchennego.

Dobre środki czystości i właściwe schematy działania

W kwestii porządku w lokalach gastronomicznych bardzo często popełniane są naprawdę fundamentalne błędy. To od właściciela i menagera zależy, jak mają wyglądać prace porządkowe. Już na samym początku działalności należy dobrze dobrać środki czystości, opierając się profesjonalnej chemii gospodarczej, oraz stworzyć na każdym stanowisku pracy jasne i precyzyjne procedury porządkowe. Pracownik nie może sam, według swojego wyczucia, określać czas i częstotliwość wykonywania pewnych czynności. Schemat działania powinien być wspólny dla wszystkich i dobrze wyjaśniać nie tylko przebieg pracy, ale też dokładnie określać dozowanie środków czystości. Świetnej jakości chemię gospodarczą, która umożliwi Ci wysprzątanie każdego miejsca w restauracji, znajdziesz w hurtowni środków czystości Higiena24.com.

Ręczniki papierowe, płyn do WC i mydło w pianie – Twój niezbędnik w łazience

Szczególnie wrażliwym miejscem są sanitariaty. Te w dobrej restauracji zawsze muszą lśnić czystością i być wyposażone w wygodne akcesoria higieniczne oraz środki myjące. Bardzo pomocne w utrzymaniu czystości w łazienkach w miejscach publicznych są ręczniki papierowe oraz mydła, przede wszystkim komfortowe mydło w pianie. Delikatne mydła w pianie do mycia rak z Higiena24.com są szczególnie lubiane przez klientów restauracji ze względu na swoją wygodę użycia. Dozowniki na mydło w pianie sprzyjają utrzymaniu czystości w łazienkach, a sam środek  jest ekonomiczny w użyciu. Do osuszania rąk najlepiej jest wybrać dozownik na ręcznik papierowy lub dmuchawy. Ważne jest także odświeżanie powietrza w łazienkach oraz regularnie sprawdzany harmonogram sprzątania.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx