Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

24 lutego 2024

Magia Świąt na talerzu! Piernik, śledź i marchewkowe rozkosze

W czasie świątecznego okresu niezwykle ważne są tradycje kulinarne, które łączą pokolenia i dodają magii do wyjątkowych chwil spędzanych w gronie rodziny i przyjaciół. Dlatego dziś pragniemy podzielić się z Wami trzema wyjątkowymi przepisami na dania, które znane są nie tylko ze swojego wyśmienitego smaku, ale także z korzeni sięgających głęboko w polską kuchnię świąteczną.

PIERNIK STAROPOLSKI

Nasz pierwszy przepis to klasyczny Piernik Staropolski. To aromatyczne ciasto, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także wnosi do domu niezapomniany zapach świąt. Bazując na naturalnym miodzie i starannie dobranych przyprawach, piernik ten wymaga cierpliwości, ale efekt końcowy wart jest każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie. Poczujcie magię świąt już podczas ich przygotowywania!

SKŁADNIKI

  • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
  • 1,5 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika  (łącznie 80 g)

PRZYGOTOWANIE

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.

Piec na 5-7 dni przed świętami.

PIECZENIE

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.

Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

W polskiej tradycji niezmiennie obecne są śledzie na świątecznym stole. Nasza Sałatka Śledziowa to połączenie delikatności śledzi Matjas, chrupiących orzechów włoskich i kremowego majonezu, które tworzą wyjątkową kompozycję smaków. To doskonałe danie na wigilijny stół, które łączy w sobie nutę słoności, słodyczy i chrupkości. Przekonajcie się sami, jak śledź może stać się gwiazdą świątecznego menu!

SKŁADNIKI

  • 5 śledzi Ala Matjas
  • 150g majonezu
  • 40g cebula
  • 120g ogórki konserwowe
  • 50g Orzechy włoskie
  • 120g Ziemniaki
  • 120g Buraki
  • 3 Jajka gotowane

PRZYGOTOWANIE

Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.

CIASTO MARCHEWKOWE

Na deser proponujemy wyjątkowe Ciasto Marchewkowe. To połączenie wilgotności, słodyczy marchewki i chrupkości orzechów włoskich, a całość podkreślona jest delikatną polewą serka kremowego. W każdym kęsie czuć świeżość i lekkość tego wypieku, który doskonale komponuje się z atmosferą świątecznych spotkań. Gotowi na kulinarną podróż do świata smaków?

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

POLEWA

  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.

POLEWA

Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.

Można udekorować orzechami.

Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne, bo przed Wami prawdziwa uczta dla podniebienia. Dajcie się ponieść magii tradycji i razem z nami stwórzcie wyjątkową atmosferę w swoim domu. Smacznego i Wesołych Świąt!

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx