Hotel i restauracja w Gorzowie
![](https://ofio.pl/wp-content/uploads/2024/01/20240125132037_gc56c29a23b8fe6d5578e5b242679fa1e8f1daad4c76b419d8592b3507fa315faff8c6d4a3540455dec2bc30fc7cec3d26bd652a449a0745fe777562304a71ec2_640.jpg.jpg)
Mieszcząca się w Hotelu Mieszko restauracja (Gorzów Wielkopolski) serwuje różnorodne menu, a specjalnością szefa kuchni są dania polskie i staropolskie. Chcąc najlepiej zjeść, warto wybrać dania, którymi zajadała się polska szlachta.
Oda Restauracja – Gorzów Wielkopolski na imprezy okolicznościowe
Organizowanie imprez okolicznościowych w restauracji jest wygodne, więc już niewiele osób urządza je w domach. Wystarczy wybrać lokal i ustalić menu, a resztą zajmuje się restauracja w Gorzowie. Z tego też względu nie tylko wesela i bankiety, ale również urodziny, jubileusze, chrzciny, komunie, małe kameralne uroczystości odbywają się w restauracji. Dla gości ważne jest menu, by podane dania przez profesjonalną obsługę, miały wyjątkowy smak. Ładny wystrój sali i klimatyzacja wpływają na dobre samopoczucie uczestników.
W samym sercu Gorzowa jest wyjątkowe miejsce, oferujące bogate menu: makarony, dania rybne i mięsne oraz desery, ale można zamówić także dobrą pizzę. Sala pomieści 160 osób, więc odbywają się również przyjęcia weselne. Restauracja w Gorzowie Wielkopolskim zaskakuje pomysłowością smaków i różnorodnością dań, więc sala jest rezerwowana na jubileusze, spotkania biznesowe oraz imprezy integracyjne, przez firmy z całej Polski. Restauracja jest częścią Hotelu Mieszko, dysponującego pokojami i apartamentami, komfortowo wyposażonymi.
Dania mięsne i rybne z kuchni polskiej i staropolskiej – Gorzów Wielkopolski
Na kulinarnej mapie Gorzowa jest wiele restauracji, w których można smacznie zjeść. Poszukując polskich potraw, warto odwiedzić Hotel Mieszko, gdzie mieści się Restauracja Oda. Serwowane jest również jedzenie z kuchni staropolskiej. Potrawy są przygotowywane według dawnych receptur, więc można delektować się wykwintnymi smakami, podobnie jak to robiła dawna szlachta. Polskie jedzenie od zawsze cieszyło podniebienia polskich i zagranicznych konsumentów, niezależnie od tego, jaką klasę społeczną reprezentowali.
Rodzima kuchnia polska i staropolska zaliczana była do najlepszych w Europie, dlatego dygnitarze, arystokracja i znani artyści przyjeżdżający do Polski rozkoszowali się w naszych daniach. W czym tkwił sekret staropolskiego jedzenia? Przede wszystkim w smakach słodko-kwaśnych i pikantnych. Potrawy przyprawiano octem, cytryną, pieprzem, szafranem, lubczykiem, kminkiem, jałowcem, rozmarynem, a nawet miętą. Dodawano czosnek, cebulę, rodzynki, grzyb, konfitury i świeże owoce. Podstawą kuchni staropolskiej były: zupy, mięso wieprzowe, drób, dziczyzna i ryby, ale także kaszanka, pasztety, dania mączne. Menu było urozmaicone, co zależało od zamożności danego domu.
Materiał zewnętrzny