Jak działa na nas kawa?
Kawa stanowi istotny element codziennej diety dużej części naszego społeczeństwa. Przez lata narosło wokół niej wiele mitów, a ustalenie rzetelnych faktów dotyczących jej działania i wpływu na zdrowie stanowi niemałe wyzwanie. Jakie korzyści zdrowotne wynikają z picia kawy i jakie są najczęściej powielane mity dotyczące tego tematu?
Kawa – korzyści zdrowotne
Picie kawy wiąże się z wieloma pozytywnymi skutkami. Lubiany i doceniany przez wszystkich miłośników tego napoju jest efekt pobudzający. Krótkotrwały wzrost ciśnienia, poprawa koncentracji i minimalizowanie uczucia zmęczenia to główne przyczyny popularności kawy. Za szczególnie efektywny sposób pozyskania dodatkowych zapasów energii jest uznawana kilkunastominutowa drzemka w łóżku, na wygodnym materacu, bezpośrednio po wypiciu filiżanki kawy. Idealny materac na “kawowe drzemki” znajdziesz na SleepingHouse.pl.
W ziarnach znajdują się też polifenole. Dzięki nim wychwytywane są wolne rodniki przebywające w organizmie, a tym samym minimalizuje się ryzyko wystąpienia schorzeń w obrębie układu krążenia. Kawa często jest elementem diet redukcyjnych. Wynika to z przyspieszania przez nią przemiany materii i usprawniania gubienia zbędnych kilogramów. Co ciekawe, ziarna kawy posiadają składniki wpływające na ograniczenie rozwoju próchnicy i poprawę perystaltyki jelit.
Negatywne skutki picia kawy
Jednak picie kawy wiąże się też z negatywnym wpływem na niektóre aspekty funkcjonowania organizmu. Efekt pobudzający wpływa na niektóre osoby w szkodliwy sposób. Wywołuje niepokój i lęk, a także może stać się przyczyną bezsenności. Osoby ze skłonnością do nadmiernego stresu lub zmagające się z zaburzeniami lękowymi powinny raczej ograniczyć jej ilość w swojej diecie. U niektórych osób kawa może też podnosić poziom tzw. złego cholesterolu. Osoby, które powinny unikać picia kawy w nadmiernych ilościach to m.in kobiety w ciąży, dzieci, palacze nikotyny, osoby zmagające się z refluksem, z chorobami w obrębie układu krwionośnego i cierpiące na wrzody w układzie trawiennym.
Mity dotyczące picia kawy
Wokół picia kawy narosło wiele mitów, które są nieustannie powielane. Pierwszym z nich jest twierdzenie, że kawa może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Badania pokazują, że fakty są wręcz przeciwne. U osób regularnie pijących kawę rzadziej występuje rak wątroby, jelita czy szyjki macicy. Wbrew powszechnej opinii, napój ten nie powoduje też osteoporozy. Nie istnieje żaden udowodniony związek między kawą, a chorobami układu kostnego. I w końcu najpopularniejszy ze wszystkich mitów – kawa uzależnia. Zdecydowanie nie jest to prawda! Zawarte w kawie substancje nie pobudzają obszarów mózgu, które są odpowiedzialne za powstawanie uzależnień. Do jej regularnego picia zachęca intensywny, lubiany przez wiele osób aromat, oraz właściwości pobudzające. Jednak żadna z tych właściwości nie ma charakteru uzależniającego.
Dzięki kawie możliwe jest zyskanie dodatkowej energii i bardziej efektywna praca – dzięki zwiększeniu zdolności koncentracji. Jej regularne picie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie, jednak istnieje grupa osób, która powinna zrezygnować z kawy lub ograniczyć jej ilość w swojej diecie.
Artykuł powstał przy współpracy z SleepingHouse.pl