Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 lipca 2024

3 pomysły na zdrowe i pożywne śniadanie

Znudziły Ci się kanapki na śniadanie? Nie masz pomysłu, jak urozmaicić poranny posiłek, aby był pożywny, a co najważniejsze smaczny? Dziś przedstawiamy 3 przepisy na pożywne śniadanie, które jest bogate w składniki odżywcze, dodaje energii i posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.

Tost z jajkiem sadzonym

Jajko na śniadanie to doskonały pomysł zwłaszcza dla osób, które kolejny posiłek zjadają dopiero po południu. Składnik ten dostarcza bowiem mnóstwa witamin takich jak A, E, D, K, grupy B oraz jest bogatym źródłem białka Jajko najlepiej spożywać po jak najkrótszej obróbce termicznej, a więc w postaci smażonej, na miękko lub lekko ściętej jajecznicy. Dzięki temu zachowa stosunkowo najwięcej składników odżywczych. Jak przygotować pysznego tosty z jajkiem sadzonym?

  1. Ułóż na blasze do pieczenia 4 kromki razowego chleba tostowego.
  2. Na chlebie umieść po jednym plasterku dobrego sera żółtego – idealnie sprawdzi się cheddar.
  3. Na środku każdej kromki umieść cienki plasterek pomidora i całość posyp bazylią.
  4. Włóż do piekarnika i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Gdy pieczenie będzie zbliżało się ku końcowi, usmaż na patelni 2 jajka.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika, na dwóch kromkach połóż po jednym usmażonym jajku, udekoruj cebulką, rukolą i nakryj drugą kromką.

Taki tost to prawdziwa bomba smaku i wartości odżywczych!

Awokado zapiekane z jajkiem

W tym przepisie znów jajko będzie odgrywało główną rolę, natomiast tym razem w towarzystwie awokado, które jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Ponadto dostarcza witamin C, E, A, a także luteiny, zeaksantyny czy potasu.

  1. Przekrój awokado na pół i wyciągnij pestkę. Nie usuwaj skórki.
  2. Wyciągnij łyżeczką część miąższu z każdej połówki pogłębiając otwór.
  3. Następnie do zagłębień wbij po jednym jajku, oprósz solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza około 15 minut.
  5. W tym czasie rozgrzej patelnię i odsmaż na niej cienki plasterek boczku, aż stanie się chrupiący.
  6. Po wyjęciu awokado z piekarnika połóż na każdej połówce boczek, posyp zieloną cebulką j jedz ze smakiem!

 Więcej ciekawych przepisów można znaleźć na:https://dawkawiedzy.pl/kuchnia/

Sałatka z makrelą

Trzecią propozycją śniadaniową jest sałatka z wędzoną makrelą. To doskonałe źródło białka oraz witamin z  grupy B, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do przygotowania pysznej i pożywnej sałatki śniadaniowej, oprócz makreli, będziemy potrzebować: jajko ugotowane na twardo, pół awokado, ogórek kiszony, kawałek czerwonej papryki, garść dowolnej sałaty oraz ulubione przyprawy. Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do miski. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Będziemy potrzebować: kawałek żółtego cheddara, 150ml śmietanki lub mleka, sól i pieprz do smaku. W garnuszku umieszczamy śmietankę lub mleko, dodajemy ser i podgrzewamy ciągle mieszając, aż ser się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę spożywamy polaną sosem.

Mamy nadzieję, że nasze pomysły przypadły Wam do gustu i staną się inspiracją do tego, aby każdego dnia urozmaicać swoje śniadanie.

Artykuł napisany we współpracy z serwisem Kobietawmiescie.com.pl

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx