Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

18 maja 2024

Krem, lukier czy polewa? Zobacz najlepsze sposoby na dekorowanie wypieków

Torty, ciasta, rurki, babeczki, pączki… różnorodne wypieki kuszą fantastycznym zapachem, słodkim smakiem i rozpływającym się w ustach kremowym wnętrzem. Ich fantazyjne kształty oraz kolory sprawiają, że każdemu łasuchowi trudno przejść obok obojętnie. Jak i czym dekorować swoje wypieki, by na stole prezentowały się jak najlepiej i jednocześnie subtelnie wydobywały smak ciasta?

Gęsta polewa – idealna do ciast

Używana na wierzch wypieków polewa to rodzaj masy składającej się głównie z cukru. Jej najważniejszą cechą jest to, że w krótkim czasie po pokryciu wierzchu ciasta zaczyna zastygać, tworząc słodką ozdobną warstwę. Polewę można dekorować cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, pokruszonym karmelem albo płatkami migdałowymi.

Polewy mają przeróżne smaki, które warto dostosować do rodzaju ciasta. Najbardziej uniwersalna jest polewa czekoladowa, bo można ją dodać do większości ciemnych ciast, serników, makowców i świątecznych babek. Przygotowanie takiej polewy jest niezwykle proste. Wystarczy rozpuścić tabliczkę ciemnej czekolady wraz z 40 g masła w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, należy rozprowadzić ja po powierzchni wypieku.

Do ciast orzechowych, naleśników i lodów świetnie nadaje się pięknie pachnąca polewa karmelowa. Aby ją przygotować, wystarczy wsypać 100 g cukru na zimną patelnię i podgrzewać bez mieszania, aż nabierze bursztynowego koloru. Dopiero wtedy można dodać 20 g masła i mieszać, aż się roztopi. Następnie stopniowo dodajemy 100 ml śmietanki 30%, trochę soli i dalej mieszamy, dopóki wszystkie składniki nie stworzą gładkiego sosu.

Lukier – najlepsza ozdoba pączków, ciasteczek i drobnych wypieków

Lukier jest odmianą polewy, ale ze względu na skład może mieć różną konsystencję. Ten najbardziej gęsty (zwany królewskim) powstaje z cukru pudru oraz białek i używany jest głównie do precyzyjnej dekoracji oraz łączenia elementów tortów. Rzadszy lukier cukierniczy (glazura) jest idealny do polewania ciast i przyklejania drobnych ozdób np. wiórków kokosowych oraz kolorowych posypek. Z kolei twardszy lukier plastyczny najczęściej jest wykorzystywany do tworzenia dekoracyjnych figurek i ozdób. Lukier cukierniczy sam w sobie jest piękną ozdobą ciasta, jednak, zanim zgęstnieje, można dodatkowo go przystroić wiórkami czekoladowymi, kandyzowanymi owocami albo gotowymi posypkami do dekoracji.

A jak przygotować idealny lukier? Potrzebujemy do niego jednej cytryny, łyżki wody oraz 70 g cukru pudru. Do gorącej wody wyciskamy sok z całej cytryny i dodajemy cukier. Składniki mieszamy tak długo, aż się ze sobą połączą, tworząc gładką, błyszczącą masę. Wypieki polewamy gotowym lukrem, zanim ten stężeje.

Najlepsze kremy do tortów i babeczek

Delikatniejsze od lukru i polewy kremy używane są głównie do przekładania wszelkiego rodzaju placków i tortów. Często stosuje się je również jako wypełnienie i zarazem dekorację pysznych muffinek i babeczek. Kremy można dekorować kawałkami galaretki, startą czekoladą, ciasteczkami i świeżymi owocami.

Do najbardziej popularnych kremów należy krem ganache, który jest wprost idealny do mazurków, tortów i babeczek. Składa się on głównie z czekolady i śmietanki 30%. Jak go przygotować? Najpierw gotujemy śmietanę, po czym dodajemy do niej pokruszoną tabliczkę czekolady i odstawiamy na minutę. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Smak kremu można wzmocnić odrobiną alkoholu lub przyprawami.

Do babeczek można z kolei przygotować pyszny krem budyniowy, który dosłownie rozpływa się w ustach. Aby go przyrządzić, będziemy potrzebować: 400 ml mleka, pół szklanki cukru, opakowania budyniu (takiego jak Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY), 100 g masła oraz łyżki mąki pszennej. Najpierw odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej budyń, cukier i mąkę. Do reszty mleka dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia, zagęszczamy budyniem i energicznie mieszamy. Krem nakładamy do babeczek jeszcze ciepły, żeby nie zdążył zgęstnieć, i ozdabiamy ulubionymi owocami.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx