14 kwietnia 2021

Obieraczka do ziemniaków dla gastronomii – dlaczego warto ją kupić?

Obieranie ziemniaków w domowych warunkach jest żmudne i czasochłonne, jednak nieporównywalnie łatwiejsze niż obieranie ziemniaków w restauracjach. Przygotowanie obiadu dla kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset osób, zajmuje jednak znacznie mniej czasu, jeżeli w restauracji znajduje się obieraczka do ziemniaków. Dzięki niej kucharze i pomoc kuchenna mają możliwość przygotowania innych składników dania, a restaurator oszczędza sporo pieniędzy. Dlaczego obieraczka do ziemniaków to sprzęt niezbędny w lokalach gastronomicznych?

1. Obieraczka do ziemniaków – jak działa?

2. Zalety obieraczki do ziemniaków

W lokalach gastronomicznych w Polsce powszechnie podaje się dania przygotowane na bazie ziemniaków. Jest to bowiem jeden z podstawowych artykułów spożywczych dostępnych na terenie całego kraju i lubianych przez rodaków. Z ziemniaków robi się znakomite placki, kluski, zapiekanki, wiejskie kociołki, a także ponadczasowe tłuczone ziemniaki gotowane w wodzie. Jeżeli w Twoim lokalu wciąż brakuje profesjonalnego wyposażenia kuchennego, sprawdź, dlaczego powinna znaleźć się w nim obieraczka do ziemniaków.

Obieraczka do ziemniaków – jak działa?

Obieraczka do ziemniaków w kilka minut usuwa skórkę z warzyw. Urządzenie posiada specjalny pojemnik, do którego wrzuca się umyte ziemniaki. W jego wnętrzu znajdują się ostrza, które zdejmują obierki z kilku lub kilkunastu kilogramów kartofli znacznie szybciej niż w przypadku ręcznego obierania. Dzięki temu kucharze mogą zająć się przygotowaniem innych składników dań lub gotowaniem pozostałych zaplanowanych potraw. Obieraczka po włączeniu działa w pełni bezobsługowo i jest bezpieczna w użytkowaniu. Wirujące części i ostrza są odpowiednio zabezpieczone, dlatego pracownicy lokalu gastronomicznego mogą bez obaw korzystać ze sprzętu każdego dnia. 

Zalety obieraczki do ziemniaków

Główną zaletą obieraczki do ziemniaków jest możliwość zaoszczędzenia czasu i zlecenia pracownikom kuchni wykonywania innych zadań, w czasie gdy warzywa są dokładnie obierane ze skórek. Gotowe warzywa wystarczy włożyć do garnka i ugotować lub wykorzystać do ścierania w celu przygotowania klusek, placków itp. Wszystkie obierki są gromadzone w osobnym pojemniku, dlatego nie mieszają się z obranymi kartoflami. Dzięki temu gotowe warzywa są dokładnie wyczyszczone z zewnętrznej warstwy, co gwarantuje lepszy smak dań i chroni restaurację przed wpadkami. Klienci otrzymują smaczne dania bez ryzyka, że na ziemniakach pozostały resztki obierków.

Elektryczna obieraczka do ziemniaków jest urządzeniem, które służy niezawodnie przez długi czas. Można bez przeszkód używać jej również do obierania innych warzyw korzeniowych, co zwiększa jej przydatność. Z powodzeniem wykorzysta się ją zwłaszcza w lokalach, które serwują dużą liczbę dań wegetariańskich. Kartofle są obierane w strumieniach płuczących wody, dzięki czemu wydajność sprzętu jest wysoka. Urządzenia mają zróżnicowaną pojemność, dlatego można w nich usunąć skórki z warzyw o wadze od 8 do nawet 30 kg. Dzięki temu sprzęt znajduje zastosowanie zarówno w małych lokalach gastronomicznych, jak i w dużych restauracjach, obsługujących kilkaset stolików dziennie. 

Maszyna do obierania ziemniaków jest przystosowana do użytku przez wiele miesięcy, gdyż możliwe jest naprawianie i wymienianie wszystkich ważnych elementów. Części zamienne są łatwo dostępne, dlatego nawet awaria sprzętu nie stanowi poważnego problemu dla restauratora. Uszkodzone elementy zamawia się od ręki, a ich wymiana generuje niewielkie koszty w porównaniu do zysków z korzystania z obieraczki. 

0 0 vote
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x