23 listopada 2020

Naczynia jednorazowe EKO, a naczynia plastikowe – różnice?

Każdego dnia miliony ludzi je i pije korzystając z jednorazowych opakowań oraz naczyń. Cykl życia takiego produktu jest bardzo krótki. Nowoczesne gospodarowanie odpadami pozwala w pewnym stopniu odzyskiwać i recyklingować zużyte naczynia jednorazowe, wciąż jednak obserwuje się olbrzymią skalę zanieczyszczenia ekosystemów plastikiem. Ekologiczne pudełka, tacki, kubki i sztućce wydają się być kołem ratunkowym. Co mają do zaoferowania branży gastronomicznej?

Opakowania jednorazowe biodegradowalne

Istotą spowolnienia fali zanieczyszczenia środowiska naturalnego produktami jednorazowymi jest stworzenie takich naczyń ekologicznych, jak kubki jednorazowe, talerze i tacki, które w 100% ulegną biodegradacji w relatywnie krótkim czasie. Na rynku natrafimy już na opakowania z trzciny cukrowej, od dawna w obiegu są także naczynia jednorazowe papierowe. Wciąż pojawiają się nowe rozwiązania, które oparte są na ekologicznych surowcach, takich jak kukurydza, ziemniaki i bambus. Naczynia ekologiczne wyrabiane są również z drewna, szczególnie zaś sztućce, które muszą mieć nieco większą wytrzymałość i twardość.

Zobacz również naczynia jednorazowe: www.ajk-opakowania.eu/sklep/kategoria.17.naczynia.jednorazowe.html

Naczynia ekologiczne kontra naczynia plastikowe – w czym rzecz?

Wystarczy kilka chwil na portalach o tematyce ekologicznej, by natrafić na setki przerażających zdjęć i faktów, związanych z plastikiem i jego obecnością w środowisku naturalnym. Problem jest poważny, a jego skala zatrważająca. Dlatego też głównym celem zrównoważonego rozwoju jest zastąpienie naczyń plastikowych produktami eko. Naczynia jednorazowe ekologiczne będą więc jedynymi w obiegu już w roku 2021, zarządzenie to będzie dotyczyć krajów członkowskich UE.

Plastik zdominował rynek głównie ze względu na niską cenę produkcji, dostępność oraz relatywnie dobre właściwości mechaniczne w porównaniu do kosztów. Trudno go zastąpić… ale czy na pewno? Kłam tej tezie stawia plastik, który podlega kompostowaniu. Naczynia jednorazowe z PLA, czyli polikwasu mlekowego, pozyskiwanego z kukurydzy, prawie nie różnią się od swoich syntetycznych odpowiedników. Prezentują podobną elastyczność, trwałość, masę i wyglądają do złudzenia podobnie. Z tą różnicą, że te naczynia ekologiczne w 100% ulegają rozkładowi w procesie kompostowania. Przy zachowaniu właściwych parametrów, między innymi temperatury (dlatego dotyczy to dużych kompostowni, a nie kompostowania domowego), naczynia jednorazowe z PLA rozkładają się w całości w czasie do 90 dni.

Gdzie kupić naczynia jednorazowe ekologiczne?

Jednorazowe naczynia z PLA są już dzisiaj w powszechnym użyciu, poznacie je po charakterystycznym oznakowaniu lub notatce o kompostowaniu. W ajk-opakowania.eu są to np. talerze jednorazowe, miski, sztućce, a także całe boxy na potrawy wieloskładnikowe, czyli np. popularne zestawy kuchni tureckiej lub azjatyckiej. Stanowią zatem świetną alternatywę dla plastikowych opakowań. Według aktualnych przepisów powinniśmy je składować w brązowych pojemnikach, jednak jeśli nie mamy takiej informacji, naczynia i opakowania jednorazowe z PLA mogą być deponowane w pojemnikach na odpady zmieszane.

5 1 vote
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x