Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 lipca 2024

Czym się kierować przy wyborze ekologicznej żywności?

Fot.: freepik.com

Żywność ekologiczna to taka żywność, przy której produkcji nie stosuje się pestycydów, a jedynie zdrowe i ekologiczne metody hodowli i przetwarzania. Czym kierować się przy wyborze takiej żywności, aby mieć pewność co do jakości produktu?

Proces produkcyjny żywności ekologicznej

O żywność ekologiczną producent musi troszczyć się od samego początku, czyli już od momentu zasiania roślin czy zbóż, z których ta ma powstać. Niekiedy zdarza się, że na etykiecie produktu można znaleźć informację o ekologicznej produkcji, ale nie wszystkie jej etapy są odpowiednio spełnione.

Zasady produkcji ekologicznej regulują dokumenty unijne, więc trzeba spełniać sporo norm, dzięki którym produkt może zostać uznany za ekologiczny. W procesie produkcyjnym nie używa się antybiotyków dla zwierząt, sztucznych nawozów ani GMO. Rośliny muszą się rozwijać zgodnie z naturalnym rytmem.

Dopasowanie żywności ekologicznej do diety konsumenta

Sam wybór ekologicznej żywności, która jest znacznie zdrowsza od tej konwencjonalnej, to nie wszystko. Dieta musi być dopasowana do potrzeb konkretnej osoby. Jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu, to nawet ekologiczna mąka nie zabierze jego dolegliwości.

Jakie mogą być ekologiczne produkty?

Wśród produktów ekologicznych mogą znajdować się nie tylko warzywa czy owoce, ale także sporo innych wyrobów. Ekologiczne mogą być dżemy, oliwy, sosy, pasty, konserwy, kiszonki, makarony i wiele więcej. Wśród takich produktów znajdują się również dania gotowe, więc właściwie w każdej kategorii produktowej da się wyszukać ekologiczną wersję ulubionego jedzenia.

Oznakowanie żywności ekologicznej

Przy wyborze ekologicznej żywności koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jej oznakowanie. Samo słowo „ekologiczny” to nie wszystko. Na produktach tego typu musi znaleźć się prostokątny, zielony znaczek z białym liściem stworzonym z gwiazdek symbolizujących Unię Europejską.

To uniwersalne oznaczenie dla całej Unii, więc gdziekolwiek się jest, można rozpoznać produkty pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Poza tym warto też sprawdzić, czy na opakowaniu nie ma dodatkowych oznaczeń, np. Fair Trade Certified. Znaczek z tym napisem oznacza, że w danym przedsiębiorstwie dobrze traktuje się pracowników.

Warto docenić także m.in. oznaczenie Zielone Płuca Polski, ponieważ daje to pewność, że dany produkt pochodzi z konkretnej części Polski, gdzie dba się o naturę i ekologię. Wszelkie dodatkowe oznaczenia poza liściem UE są walorem, który warto docenić. Po ekologiczną żywność wejdź na https://ekometmark.pl/

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx